Ugrás a fő tartalomra

Színház, festészet, könyvtár... Sri Lankán

Szingaléz kultúra


Már nagyon hiányzott nekünk a színház. Na, nem mintha túl gyakran jártunk volna otthon színházba, - elég volt nekünk a saját kis előadásunk :-).
De néha-néha megfordultunk egy-egy darab előadásán, hol Pesten, hol Dunaharasztiban vagy a környéken. Így egy ideje már nézegettük a plakátokat, vajon mit játszanak ebben az országban a világot jelentő deszkákon? 
Egyik nap, míg Jocó beszaladt a Food Citybe valamit venni, megláttam a fenti plakátot. Hiányos szingaléz nyelv- és olvasótudásommal is hamar kiderült a nap és az időpont, de a helyszínt nem sikerült kideríteni. 
Szokás szerint, bárkit kérdeztünk, vagy a közönség segítségét kérte, vagy felhívott valaki mást telefonon, de nem jártunk sikerrel. 
Végül erőt vettem magamon és elolvastam az utolsó betűt is, s halványan felderengett a Halle de Galle feliratnál, hogy ezt bizony már láttam valahol. Hamar meg is lett: a Galle Fort bejáratánál van :-) 
Íme: 


Megvettük a jegyeket. Mint később kiderült, minél előrébb ülünk, annál drágább a jegy, s bizony, szingaléz mércével mérve nem olcsó szórakozás. Ahhoz képest, hogy egy átlagfizetés itt délen 9-10 000 rúpia, az első nyolc sorban 1 000 rúpiáért lehetett helyet foglalni. 


A jegyeink. Ekkor még semmit nem tudtunk a darabról, de adtunk egy esélyt nekik :-)




A következő darab Che Guevaráról szól majd, aki itt - valamiféle, számunkra ismeretlen, rejtélyes oknál fogva - hősnek számít, természetesen csak másodikként Bob Marley után.


Ez már az előadás napján készült, meglepően sokan álltak a sorokban. Ez azért furcsa, mert jó pár szingaléz családnál megfordultunk már, s még sosem láttunk sehol könyvet, vagy bármilyen kultúra jelét. Kellemesen csalódtunk hát, nagyon sok embert érdekelt az előadás. 




A jegyszedő bácsi segítőtársa: senkit nem enged stikában beoldalogni a drágább helyekre, csak az odaszóló jeggyel érkezőket. Aki viszont késik, szigorúan... megvárják. :-) A 6 órási előadás 7-kor kezdődött, mert az első nyolc sorba szóló jegyeket névre szólóan adták el, s valaki még hiányzott. 


A "cukros bácsi". Rágógumit árult a sorok között. 


Az előadás már rögtön az elején lenyűgözött. Nagyon szépen beszéltek, elég sok szót értettünk, de ha nem is, az előadásmódból, intonációból, mozdulatokból nagyon szépen megértettük a cselekményt. A nevek alapján kiderült, hogy egy olasz darabot vittek színre, nagyon mulatságos volt. 



 

 

 

A végén nem csak a színészeket, hanem az őket a háttérben segítő fiatalokat is megtapsolhattuk. 


***

Ő Dieter, kedves barátunk, aki 20 éven keresztül Tibetben és Nepálban élt szerzetesként. Tibetből a kínai megszállás miatt jött el. Most jó ideje már az Unawatunán él szingaléz feleségével és egy vendégházat vezet. Miközben - nem mellékesen - ilyen csodákat fest. Egyébiránt ő festette az Unawatunai Meditációs Központ templomának képeit is. 

 

 

 



***

Mivel otthon - és azóta is- nagy könyvfalók voltunk/vagyunk, ideje volt ellátogatni a helyi könyvtárba is. 
Érdekesség: külön asztalok állnak rendelkezésre a hölgyek és az urak számára. Ennek oka, hogy ha egy asztalnál ülnek, akkor beszélgetnek, ami ugye, egy könyvtárban tilos. 

 


S képzeljétek, mit csinálnak az emberek a könyvtárban: olvasnak! Mármint nem úgy, ahogy mi: bemegyünk és hosszabb-rövidebb ott-tartózkodás után kikölcsönözzük a könyveket, majd otthon elolvassuk. Ez itt is így van, de amint beléptünk a termekbe, azt vettük észre, hogy az emberek újságot olvasnak. 




Ő is!! Szingalézül :-)



A könyvtár többi része teljesen olyan, mint egy könyvtárnak lennie kell: könyvek vannak benne :-)

 

 Tanulásra is kiválóan alkalmas hely. Emlékeztetőül: külön a fiúk, külön a lányok. 

 

 

A könyvekre nagyon vigyáznak, ha nem is hét, de egy lakat alatt őrzik :-)



 

 

Mint az életben az emberek, a vallási könyvek is jól megférnek egymással. 


Egyik kedvencünk, Buddha tanításai Bhikkhu Bodhi tolmácsolásában. A Bhikkhut egyébként próbáltuk Kandyben - ami egyébként a kulturális központ a szigeten - felkutatni, de szerzetestársai elmondták: Amerikában él.




Kultúráról egyenlőre ennyit. Egyenlőre, mert az a sanda gyanúm, lesz még szerencsénk ebben a műfajban, és sok sok meglepetésben lesz még részünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i