Ugrás a fő tartalomra

A buddhizmusról képekben 1.

A buddhizmusról képekben

Kalutaraban jártunk, hogy megnézzük a gyönyörű Kalutara Viharát.


Maga a templom is csodálatos,  de főként az két büszkesége:
-a többszáz éves bódhi-fa, mely egyike annak a 32 fának, mely az anuradhapurai szent bodhi-fa csemetéje.
- illetve a hatalmas fehér sztupa, mely a világon egyedülálló módon üreges.

 

Miután felmentünk, újabb meglepetés ért minket: mit találtunk a sztupában? Egy másik sztupát. A nagy sztupa hatalmas, az Univerzumot jelképező boltozata alatt buddhista zászlók alatt egy újabb sztupa foglalja el méltó helyét.




A képek nem tudják visszaadni a hangulatot, ugyanis amikor felértünk, az angyalok kacagása fogadott bennünket.  Csodálkozva néztem körül, s csak jó sokára vettem észre a belső sztupa körül szaladgáló, nevető kisgyereket, akinek kacagását a terem akusztikája angyalivá varázsolta.

Ezt már semmi sem tudja felülmúlni, gondoltam, de tévedtem.
Amikor elindultunk a kisebb sztupa körül, megláttuk, hogy maga a buddhizmus van megfestve képekben, körbe-körbe, végestelen végig. S ami - számomra - a legérdekesebb: ez a képsorozat bizony nem Buddha, azaz Gautama Sziddharta születésével kezdődik. Ezt mindjart szóvá is tettem Józsinak, aki máris kinyilatkoztatta a tudást: Nem csak egy Buddha vót...

Nekem ennyi elég is volt. Elő a jól bevált kis Samsung Galaxyval, s egytől egyik lefotóztam a képeket.
Ezek jönnek most. Mivel a történet hosszú, s nem szeretném lerövidíteni, részletekben fogom közzétenni.



A képen Deepankara Buddha első áldását adja. Deepankara az elmúlt idők egyik Buddhája, azt beszélik, százezer évig élt a Földön. A Buddhák száma kimondhatatlanul nagy, ezért úgy emlegetik őket: Ezer Buddha. Mindegyik az életkerékért volt felelős.

Néhány buddhista hagyomány szerint Deepankara volt a jelenlegi, azaz Gautama vagy Sakjamuni Buddhát megelőző Buddha.

Általánosságban a buddhisták hisznek abban , hogy már sok-sok Buddha élt a Földön,  és még sok Buddha fog eljönni a jövőben.  Ez alapján Deepankara a múlt, Sakjamuni a jelen, és Maitreja a jövő Buddhája. Maitreja eljövetele a jelen Buddha idejének, 5000 évnek a leteltekor fog eljönni, kb. 2400 év múlva.


Több történet is kering a kapcsolatukról. Az egyik szerint Deepankara életében Gautama egy gazdag brámin volt, név szerint Sumedha, aki térdre kényszerített egy remetét, és annak hosszú fekete haját arra használta, hogy segítsen Deepankaranak átkelni a mocsáron anélkül, hogy annak sáros lett volna a lába.
Ez a tette jó sok újjászületést eredményezett Sumedhanak.

Deepankara ezt mondta neki:
A jövőben Buddha válik majd belőled, aki majd Sakjamuninak neveznek.

Erre Sumedha így felelt:
Buddha leszek, elérem a megvilágosodást.

Deepankara így folytatta:
Megszabadulván az emberi létezéstől, nagy tanító leszel, a világ örömére. Mint a sakják közé született, a Három Világ megtestesítője, minden élőlény lámpása, a neved Gautama lesz. Suddhodana király és Maya királyné fia leszel, Shariputtra es Moggallana lesznek a fő tanítványaid, és a legfőbb segítőd Ananda lesz.

Sumedha ezután még 554-szer született újra, mielőtt elérte a Buddhaságot, ezeknek történteit a Jataka-mesékben gyűjtötték össze az ő elbeszélései alapján.

Ezekben a mesékben Buddha elmúlt életeit ismerhetjük meg, melyekben mind ember, mind állat alakjában megjelent, úgy mint király, érinthetetlen, isten vagy elefánt, de mindig tanított életével valamit az embereknek.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i