2014. május 13., kedd

Sri Lanka mesék 1.


Sri Lanka mesék

Egyszer volt, hol nem volt, élt Indiában egy gyönyörű hercegnő, akinek a születésekor felállított horoszkópjából megjósolták, hogy egy oroszlán lesz a férje. Egy napon, miközben társnőivel sétált, eléjük ugrott egy oroszlán. Mindenki megijedt és elszaladt, ám a hercegnő emlékezve a jóslatra, félelem nélkül közeledett az állat felé, aki felkapta, a hátára ültette, s magával vitte a barlangjába.
Hogy ott mi történt, mi nem, nem tudhatjuk, mindenesetre született egy lányuk, Sinhasivali (Oroszlánlány), és egy fiuk, Sinhabahu (Oroszlánkezű). Mindkettőnek oroszlán-testrészei voltak.


Mikor a gyerekek felnőttek, Sinhabahu visszavágyott az emberek közé, így míg apja vadászni ment, titokban elvitte nővérét és anyját a barlangból, s addig vándoroltak, míg a hercegnő apjának udvarába nem értek. 
Hazaérkezve az oroszlán igen mérges és szomorú lett, elindult, s kétségbeesésében széttépett mindenkit, aki az útjába került. Egyszer elérkezett abba a városba, ahol családja is élt. 
Sinhabahu tudta, hogy csak ő képes legyőzni apját, ezért az oroszlán elébe ment. Apja, meglátván fiát, farkcsóválással, és szeretettel eltelve közeledett felé, meg akarta ölelni, de a fiú megfeszítette íját és lőtt. Az apa szeretete olyan erős volt, hogy a nyílvessző lepattant róla. Ám Sinhabahu nem adta fel: tovább lőtt. Az oroszlán ekkor mérges lett, s emiatt a nyílvessző már képes volt halálra sebezni. 

Sinhabahu ezután feleségül vette nővérét, s követte nagyapját a trónon.

Sinhabahunak és Sinhasivalinak 16 fiú ikerpár gyermeke született, közülük a legidősebb, Vijaya herceg az oroszlán-nagypapa habitusát örökölte. A nép sokat szenvedett a durva, igazságtalan hercegtől, így megkérték az uralkodót, hogy küldje el a fiát a királyságból.
Sinhabahu felszereltetett egy hajót, s Vijayát 700 kísérő társaságában száműzte.


Folytatása következik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Yapahuwa ősi királysága

Yapahuwa ősi fővárosba érkezünk meg. Nem maradt fent olyan nagyszerű formában, mint akár az első,  Anuradhapura vagy a második főváros, Polo...