2014. május 20., kedd

Sri Lanka Mesék 2.


Sri Lanka mesék 2.


El is indult Vijaya herceg, 700 fős kíséretével, a nagyvilágot járni. Nemsokára kikötöttek Supparaka kikötőben, Indiában, de rossz természetük miatt onnan is kiebrudalták őket. Sok napot töltöttek még a tengeren, mígnem egyszer, hajnalhasadáskor megpillantották a szárazföldet: gyönyörű, zöldellő szigetet, csodálatos, színes pálmákkal övezve. Vijaya volt az első, aki partra lépett. Leborult a homokra s ezt mondta: „Birtokba veszem ezt a földet és esküszöm, hogy jó uralkodója leszek népemnek.”

Kuveni, a yakkha hercegnő élt itt népével, aki szívélyesen fogadta őket, s felajánlotta segítségét a hercegnek. Kuveni támogatásával - aki saját népét árulta el!! - Vijaya legyőzte az őslakosság férfi tagjait; kíséretének férfitagjai feleségül vették a hátramaradt yakkha-nőket, ő maga pedig Kuveni hercegnőt.



Vijaya herceg, az oroszlán vad és kegyetlen unokája lett hát a szingalézek ősatyja, a szingaléz nemzetség megalapítója. Megalapította Tambapannit, az ország fővárosát, s onnan uralkodott.

Kuveni hercegnő két gyermekkel ajándékozta meg, egy fiúval és egy lánnyal.

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak... 

Így is lehetett volna, de Vijaya tudta: nem ismerik őt el valódi királynak, míg nem vesz feleségül egy nemesi származású hercegnőt. Így a hálátlan herceg, miután Kuveni segítségével megszerezte a hatalmat, minisztereit Indiába küldte, hogy hozzanak neki egy indiai hercegnőt, Kuvenit pedig gyermekeivel együtt elzavarta.

Kuveni nem tehetett mást, visszament népéhez, akik árulásáért kivégezték őt. Gyermekei a hegyekbe menekültek.

Folytatása következik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Yapahuwa ősi királysága

Yapahuwa ősi fővárosba érkezünk meg. Nem maradt fent olyan nagyszerű formában, mint akár az első,  Anuradhapura vagy a második főváros, Polo...