Ugrás a fő tartalomra

Templomok Si Lankán

Sri Lanka a vallások szigete, 4 fő vallás - a buddhizmus (ami tulajdonképpen egy életszemlélet), a hinduizmus, a muszlim és a keresztény vallás békében él egymás mellett. 

Sokan kérdezik, mi az, ami mindenképpen "must see", avagy amit a szigeten mindenképpen látni kell. Tegyünk hát egy kis utazást, 4 nagy templom érintésével. Aki teheti, járja be ezt az utat, nem fog csalódni :)

1. 
A Szent Fog Temploma- a buddhisták Vatikánja
Kandy városa



A Dalada Maligawa a legnagyobb és legszentebb helye a Sri Lanka-i theravada buddhizmusnak. Lord Buddha bal szemfogát őrzik itt, ami az ország erejének és függetlenségének jelképe lett. Többet itt olvashattok róla. A Szent Fogat arany szutpácskákban rejtették el, csak a szerzetesek láthatják. A sztupa az emeleti Vedahiti Maligawa szentélyben látható minden nap 3-szor 5 percig, amikor is kinyitják az ereklyét őrző ajtót. Ha az esti (19,00 órai) ceremóniára érünk oda, rengeteg helyivel is találkozunk, hiszen ők a Fogat az élő Buddha jelképének tartják és a legnagyobb tisztelettel adóznak iránta. 

Minden nap rengeteg ember zarándokol el a Fog Szentélyéhez azért, hogy akár csak egy pillantást vethessenek a relikviát rejtő sztupára. Amíg a nyitásra várakoznak, addig a padlón ülve imádkoznak, szent szövegeket olvasnak. Minden alkalommal fehér ruhát viselnek. Ez egyébként igaz minden templomra, a legutolsó poya napon minket megrótt a szomszéd szerzetes, mivel színes ruhában jelentünk meg :)

 




Érdemesebb korábban érkezni, hogy a nyitást megelőző dobos ceremóniát is meg tudjuk nézni, 18,30-tól kezdődik az alsó szinten, a Szentély alatt. A táncosok Kandy tradicionális népviseletében mutatják be az ajtónyitási ceremóniát. Fotózni kötelező ;)
Szerdánként külön ceremóniát rendeznek a szerzetesek, akik kinyitják a sztupácskákat és megfürdetik a Szent Fogat. A ceremónia neve Nanu Mura Mangalya. és már több mint 2000 éves. 



A Fog Templom a Királyi Palota része, s mint ilyen, hatalmas örökség a nemzet számára. A nyolcszögletű Paththirippuwa már messziről látható, a 18. században keletkezett, az utolsó Kandy király, Wickrama Rajasinghe utasítására. 



A felső emeletet, ahol a Szent Fog található, 26 díszesen faragott oszlop díszíti, melyeket Narendrasinghe király idejében készítettek. 

Aki a történeteket is szeretné hallani, a jegypénztárnál helyi vezetőt tud fogadni, cirka 1000 rúpiáért (8 usd), aki végigvezeti a templomon és mindent elmesél. Érdemes tehát felmenni a Fog szentélyhez, a templom bejáratánál 100 rúpiáért gyönyörűséges lótuszvirág kompozíciót lehet vásárolni és majd a szentélynél letenni egy ima keretében, aztán elüldögélni kicsit a helyiekkel. 



Érdekes élmény megnézni a könyvtárat, ahol a híres pálmalevelekre írt könyveket őrzik. 



Szintén kötelező program hátramenni a Márvány terembe, ahol gyönyörűséges festményeken örökítették meg a Szent Fog útját Indiából Anurahapurán, Polonnaruwán át Kandybe. Nevét a szépséges márvány Buddhákról kapta. 

 



A Márványterem hátsó kijáratánál balra fordulva lehet megnézni a Múzeumot, melyben Raja, a híres elefánt történetét is megismerhetjük. 
A Dalada Maligawa legnagyobb ünnepe az Esala Perahera (júliusban vagy augusztusban), erről rögtön a bejáratnál kaphatunk információt a felfestett képek alapján. 





2. 
Lord Murugan hindu temploma 
Kataragama

A sziget délkeleti részén található Kataragama városa, mely az egyik legnagyobb hindu templomnak ad helyet. Főként júliusban és augusztusban jön sok látogató, ugyanis ebben az időszakban tartják a híres Kataragama fesztivált, de a helyiek mindennapos látogatást tesznek itt, hiszen itt kérnek áldást minden tevékenységük megkezdésére. 






A legenda szerint Kataragama, vagy ahogyan Indiában nevezik, Murugan, feleségét, Valli Ammant keresve jött ide, s miután testvére, Ganésha segítségével meg is találta, végül itt telepedett le. 

Maga a Szent Város a Menik folyó partján terül el. A hívők, miután megfürödtek, de legalábbis megmosták lábukat a folyóban, a Maha Devaléban, azaz a Nagy Szentélyben sorakoznak áldásért. Ha valaki új autót vesz, új üzletet szeretne beindítani vagy egyszerűen csak valami probléma adódott a családban; fogja magát, és elmegy Kataragamába imádkozni, illetve segítséget, áldást kérni a beindításhoz, bármi is legyen az. 





A bejáratnál hosszú sorokban gyümölcsárusok várakoznak, ezerféle gyümölccsel, bétellevéllel és virágfüzérekkel. Igen, igen, ezeket visszük be a guruknak, megspékelve egy kis készpénzzel :) , majd az áldás előtt átadjuk nekik. Hosszas válogatás előzi meg a gyümölcskosarak elkészítését, Lord Murugannak csakis a legjobbat vihetjük :)

 

 



A guru átveszi az ajándékot, kivesz néhány gyümölcsöt és a pénzadományt, a többi gyümölcsöt pedig darabokra vágja s visszaadja. Megkapjuk az áldást, és a maradék gyümölcsöt az udvaron a földön ülve megeszegetjük, néha-néha dobálunk belőle a majmocskáknak, madaraknak, mókusoknak, vagy vihetünk belőle a templomi elefáninak is :)








Természetesen ide is fehér ruha dukál :)

Aki a buddhista sztupát, a Kiri Veherát is meg szeretné látogatni, csak induljon tovább befelé az úton. A sztupa a 2. században épült. 

A fesztivál legvarázslatosabb élménye a tűzönjárás, amiben Kataragama istenben való hitük segíti őket. 

3. 
Our Lady of Madhu 
Mannar Kerület - Madhu

Egy apró, sárból készült templomocskaként kezdte a sziget egyik legnagyobb katolikus temploma, de ma már ez a leglátogatottabb és egyben a legszentebb katolikus szentély mind a szingaléz, mind a tamil katolikusok számára. 



A katolikus vallás a 16. századig nem volt ismert Sri Lankán, bár a legenda szerint Tamás apostol többször járt a szigeten. A portugálok erőszakos módon térítették a helyieket: aki nem vált katolikussá, azt megölték. Ezért van az, hogy Negombo, és észak-dél irányban az egész környéke, így Colombo és a tamil körzet egy része tele van katolikussal. 

Sok legenda fűződik a templomhoz. Szűz Mária szobra, amint a gyermek Jézust tartja a karjaiban a legenda szerint vagy Portugáliából vagy Goából érkezett ide. Az akkoriban itt élő portugálok között élt egy nő, Helena, aki megkezdte a templom építését, hogy menedéket adjon az ideérkező szobornak. Mivel ebben az időben a sziget már holland kézben volt, titokban kezdték el építeni, Helenának körülbelül 700 helyi katolikus segített. 



1705-ben Joseph Vaz püspök kissé kibővíttette, aki a hollandok miatt álruhában érkezett ide.

A rendszeres zarándoklat Christopher Bonjean püspök nevéhez fűződik, aki 1868-ban érkezett a szigetre, aki felfedezte a dzsungelben a kis templomot és 1872-ben megint felújíttatta. A hatalmas homlokzat, a tágas presbitérium és az Oltáriszentség kápolnája ebben az időben épült meg. 

1920-ban Brault püspök kapott a pápától engedélyt a szobor történelmi ünnepélyes kánoni megkoronázásához. Magát a templomot a 2. világháború alatt, 1944-ben szentelték meg. Ekkor cserélték ki a fából készült oltárt márványra, és az egész szentélyt fehér és kék márvánnyal borították.



Minden év augusztusában katolikus helyiek százezrei érkeznek a sziget minden tájáról, hogy megünnepeljék Sarlós Boldogasszony ünnepét. Bár a Madhu templomban rengeteg ünnepet tartanak, mégis ez a sziget egyik legnagyobb katolikus ünnepe. 

A szobrot mindösszesen 3-szor vitték körmenetre a szigeten: 1948-ban, 1974-ben, és 2001-ben. Az utolsóra a háború lezárásáért való imádkozás miatt került sor. 

A tamil-szingaléz háborús terület közepén helyezkedik el, ezért a háborús évek alatt kevesebben látogatták, de nagy jelentőséggel bírt mégis, mivel több tízezer menekültnek adott otthont a háború 30 éve alatt.  Ennek ellenére többször is bombázták, 1999. november 20-án 44 ember halt meg, s ennek következtében demilitarizációs övezetnek nyilvánították. 

Ferenc pápa is meglátogatta a templomot 2015. januári itt-tartózkodása során. 



4. 
Red Mosque
Colombo - Pettah

Azaz, Al Jamiur Alfar Masjid. 
Colombo Pettah kerületében található, a legnagyobb muszlim mecset a szigeten. 



A mór kereskedők, hajósok a 8. században, a muszlim vallás elterjedése utáni időszakban érkeztek a szigetre, mintegy a nyugati és keleti világ kereskedésének közvetítésére. Közülük sokan letelepedtek a sziget kikötőiben, s az ő leszármazottjai alkotják a sziget 8 %-nyi muszlim vallású részét.






A mecsetet 1908-ban építette körülbelül 1500 muszlim vallású lakos, de ebben az időben ennek ellenére még csak kb. 500-an jártak naponta ötször misére. A 70-es években emelkedett meg jelentősen a hívek száma, és ma már több mint 5000-en járnak ide nap mint nap - 2000-en átlagos napokon, a többi 3000 a ramadán ünnepe alatt. 

Maga az épület meglepő és ikonisztikus; koloniális stílusú, de kiemelkedik vibráló vörös-fehér színével. Amint a Pettah bazár szűk utcácskáin flangálunk, egyszer csak szemünk elé tárul, váratlanul, és mozdulni sem tudunk a csodálattól. 


Nemrégiben a belső terek is megkapták csodás vörös-fehér "ruhájukat", és további tervek születtek a mecset megnagyobbítására, hogy legalább tízezer hívőt tudjon egyszerre fogadni. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel