Ugrás a fő tartalomra

Koneswaram hindu templom - Sri Lanka

Az előző részek tartalmából:

Sri Lankán 4 fő vallás él együtt, a buddhista (ami nem vallás), a hindu, a muszlim és a keresztény. A hindu vallást az itt élő és dolgozó tamilok képviselik. Részben a 19. században a britek által betelepített és most az ország közepén élő teaszedő és útépítő tamilok; most nem róluk lesz szó. Másrészt a sziget északi és keleti részén élő tamilok, akik az elmúlt 2600 év során települtek be Dél-Indiából a szigetre, egy jobb élet reményében. 



A hindu vallás alapjai: a hinduizmus a Trimurtin, a 3 istenen alapszik: Brahma, a Teremtő; Vishnu, a Fenntartó; és Shiva, a Pusztító. Így tartják fenn a világ körforgását, biztosítva a folyamatos változást. Rengetegszer jelennek meg avatárként, emberként. A hinduizmus többistenhit, azaz sok istent tisztelnek. Sri Lankán például 

- Ganésát, az elefántfejű istent
- Kataragamát, a háború és a járművek istenét, aki egy páván ül
- Pattinit, az otthonok és a tisztaság védőszentjét
- Samant, a legrégebbi hindu isten Sri Lankán
- Nathát, aki a család fejlődését biztosítja. 

Saman
  
Shiva és Parvati Ganésával
Natha
A térképen látszik, hogy a hindu populáció főként a sziget északi és keleti részén alakult ki, ennek megfelelően itt épültek a legjelentősebb templomaik is. Ám ezek nagy részét a 16. század elején ideérkező portugálok lerombolták és erőteljes katolizálásba kezdtek. A Sri Lanka-i hindu legendák szerint 5 hatalmas hindu Shiva templom állt valaha a szigeten: 

a Naguleswaram északon
a Ketheeswaram északnyugaton
a Koneswaram keleten
a Muneswaram nyugaton és 
a Tondeswaram délen.  

A délit kivéve ezek közül mind újraépült a brit vagy az őket követő független időszakban. 
Újonnan helyrehozott, jelentős hindu templom még 

a Colombói Ponnabalvaneswaram;  
a Nainativu Nagapooshani Amman Kovil Jaffnában és 
a Nallur templom északon, Jaffnában. 
További jelentős hindu templom még a híres Kataragama templom délen (erről már írtam korábban), illetve a csodás Sivanolipada az Adam's Peak tetején. 

A Koneswaram templom, azaz az Ezer Oszlop Temploma  Sri Lanka keleti partján, Trincomalee erődjében, a Frederick Fortban található, annak is a csúcsán, a Swami Rock tetején. A Kr. e. időkből származik, a Mahabharata és a Ramayana már említést tesz róla. Valószínűleg az ide betelepült tamilok építették dravida templomtervek alapján. Neve: Kon-Eiswara, azaz: Istenek Istene. (bár egyesek szerint a Tamil Kuna=Kelet szóból származik).

Maga az Erőd 1624-ben épült, amikor a portugálok meg akarták erősíteni helyzetüket a szigeten. A hollandok a 17. században újraépítették, 1675-ös évszám látszik a kapu tetején. Az erőd híres lakói a pettyes őzek, akik nagyon szelídek, de etetni nem igazán szabad őket. 

 

 

 

 

 

 

 

A portugálok a templomot 1622-ben, papnak öltözve, álruhában bejutva, bombákkal lerombolták, mégpedig a tamil újév ünnepén, április 14-én; természetesen minden kincset: gyöngyöket, drágaköveket, ékszereket, aranyat, amit évszázadok alatt gyűjtöttek össze, magukkal vitték. A templom helyén egy portugál-tamil falut hoztak létre, katolikus templomot emeltek, a Nossa Senhora de Guadalpe-t. Ezt később az 1639-ben érkező hollandok tették a földdel egyenlővé, az Erődöt pedig ők nevezték el Fredrick, vagy Frederick Erődnek. Egy időre a franciák is birtokolták az Erődöt 1672-ben. 
Egészen a britek érkezéséig mindenféle hindu szertartás tiltott volt a templomrom közelében. 
1950-ben egy kút ásásakor a templomtól 500 yardnyi távolságra eltemetve találtak rá 10. századi Shiva és Parvati szobrokra, Mathumai Ambal és Ganésha szobrokra. 
A templom rekonstruálása az egész 20. századon keresztül tartott. Többek között a híres sci-fi író, Arthur C. Clarke is részt vett a víz alatti romok feltárásában. 
A 80-as évektől tartó majd' 30 éves polgárháború során a hely jelentősége hatalmasra nőtt, tekintve, hogy mind a tamilok, mind a szingalézek birtokolni akarták a földrajzilag kitűnő helyen lévő öblöt. 
A templomnál ömlik Sri Lanka legnagyobb folyója, a Mahaveli Ganga az Indiai óceánba, a hinduk szerint Lord Shiva lábától (Adam's Peak) Lord Shiva fejéig (Koneswaram Templom) tart a folyó útja. 

 

 



A legenda szerint itt született Kr.e. 200-150 körül a Jóga szútrák összegyűjtője, Patanjali; sőt, egyesek állítása szerint innen származik maga a Jóga. 


 

 

 


A Trincomalee, vagy Gokarna öböl, amely felett a templom áll, egy jellegzetes, kör alakú, igen védett öböl, nevének jelentése: Bikafül (Lord Shivát gyakran ábrázolják Nandi nevű bikáján ülve). Megaszthenész a Kr. e. 4. században Indica című művében már leírja, hogy a szigetet egy nagy folyó szeli ketté, rengeteg aranyat és gyöngyöt hozva magával a torkolathoz.  

 

 

 

 

 


A templomot az évszázadok során, a portugálok érkezése előtt, több hindu király is fejlesztette, többek között a dél-indiai chola (10.-12. század) és pandya (13. század) királyságok. Nem csak vallási, de katonai jelentősége is óriási volt, hiszen Trincomalee kikötőjén keresztül jutottak be a csapatok a szigetre. A 13. századtól pedig az akkor már független Jaffna királyság területéhez tartozott. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i