Ugrás a fő tartalomra

Nalanda Gedige - Sri Lanka információk

Mindig van új a nap alatt. Mármint nekünk. És Nektek is. 
Ma a Nalanda Gedigét mutatjuk be Nektek, mielőtt még elegánsan elsuhannátok mellette, előre örülvén, milyen hamar Kandybe értek majd, és végre bevethetitek Magatokat a finom, puha ágyikóba. De nem! Meg kell állnotok egy igazán kicsike kitérőre, tényleg nem sok, és mindezt csakis azért, hogy megint csak hatalmas élményben legyen részetek. Pedig eddig sem unatkoztatok ;)

Matale környékén járunk, 

  • már megnéztétek a fűszerkerteket, 
  • felmentetek az Aluviharába, ahol a Páli Kánont vetették papírra a szerzetesek; 
  • gyönyörködtetek a csodásan kifaragott és kifestett Sri Muthumariamman hindu templomban,

de még valami hiányzik.

Egy dravida emlék. 

A Nalanda Gedige. Hinduizmus és buddhizmus összekötője, történelmileg, vallásilag és építészetileg is. 


Az épület kb. a 8-10. század környékén készülhetett, meglepően jó állapotban találtak rá. Építési stílusa szerint főképpen hindu templom, kísértetiesen hasonlít a Polonnaruwában látható Siva templomhoz, bár az nincs ilyen jó állapotban. De mégsem mondhatjuk kifejezetten hindunak, olvassatok csak tovább. 

A gedige szót általában a tisztán téglából emelt épületekre használják. 

Valószínűleg valamelyik, éppen Sri Lankát elfoglaló hindu uralkodó parancsára készült, ne feledjük, a szigetet igen könnyen és gyakran foglalták el a Dél-Indiából portyázó királyok, éppen ebben az időszakban, a nagy felfordulás időszakában. Ők pedig hozták magukkal hindu vallásukat és építészetüket. 

Egyesek azt is állítják, hogy ez volt az első és egyetlen merész lépés a szingaléz és a tamil kultúra egybekelésére.

A dél-indiai gyarmattartók elkotródása után bizonyítottan buddhista templomként volt használatos, erre utalnak a területen talált, sajnos, nagyon hiányos állapotban fennmaradt Buddha és Bódhiszattva szobrok, de köztük egy indiai Ganésa is fellelhető. 

Felépítése ugyanaz, mint a hindu templomoké: előcsarnok, egy rövid átjáró, majd a sétánnyal körülvett szentség, az épület középpontja. 

Homlokzata igen gazdagon díszített, s eredetileg a 8-11. századi dél-indiai motívumokra utalnak. Ami viszont egyedülálló: a templom déli oldalán megjelenik Kuvera hindu isten, s ez csakis Sri Lankán látható motívum. 

A Nalanda Gedige, mint történelmi emlékhely története 1911-ben kezdődik, amikor is kitisztították a gyökerek közül, melyek az évszázadok alatt benőtték, és eltávolították az iszapot, mely majdnem teljesen elfedte. Azért kis nagyon különleges a templom, mert a különböző építészeti stílusok szemet gyönyörködtetően illenek össze, s ezzel szintén kivívta magának az egyedüliséget a szigeten. 

1912-re el is készültek a helyreállítási tervek, azonban egészen az 1980-as évekig nem történt semmi, amikor is a Mahaveli folyó program keretében, a Bowatenne víztározó építésekor át kellett helyezni a templomot a mai helyére. Jelenleg virágokkal szegélyezett ösvényen lehet megközelíteni, a háttérben csodás, fákkal borított dombok óvják az épületet.  

Említettem a többféle építészeti stílust. Különleges ötvözete ez a buddhista és a hindu építészetnek. Valamely része teljesen hindu, mint például a várakozóterem, bár itt sem láthatóak hindu istenek. Néhány igen szép, erotikus tantrikus faragást is felfedezhetünk. Ezek nagyon hasonlítanak az indiai Khajuraho templom faragásaihoz. 
A gazdagon díszített homlokzati részek a 7 századra tehetők, ilyen stílust alkalmaztak abban az időben Madrasban, Dél-Indiában. 

A templom déli részén egy félkör alakú bemélyedés látszik, ahol Kuvera, az egészség istene lótuszágyon ül; ahogyan írtam, ez az egyetlen példány, amit Sri Lankán találtak. 

Az előcsarnok tehát hindu stílusú, de maga az alapterv buddhista elrendezésű. A holdkő, az őrzőkövek, a krokodilkorlát, a törpék és az ajtó íve kifejezetten szingaléz stílus, az ajtófélfa azonban tamil. Tulajdonképpen még a szobrok is meglehetősen megosztottak. 

Maga az összhatás így elragadó, és egyben váratlanul klasszikus. 








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel