Ugrás a fő tartalomra

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na... 

Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D. 

Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel teli erődben kezdődik, és néhány látnivaló a Pettah bazár területén fekszik, muszlim és hindu környezetben, így aztán túlélőpróbának is beillik. Itt zajlik a valódi ázsiai városi élet a javából. A legjobb, ha meter taxit választotok (így kikerülhetitek az alkudozást), a sofőr mindenhol megvár Titeket, és kb. 1000 rúpiába kerül. Beszálláskor ellenőrizzétek, hogy nem csak rendelkezik taxiórával, de be is kapcsolta azt. Az út cirka ezt a részt foglalja magában: 


Hogy képbe kerüljetek, Colombo északi részéről van szó, ezek nagyjából az 1., 2., 11., 13., 14.-es kerületek. 

A Galle Face Greenen kezdjük, ahol most éppen hatalmas munkálatok folynak annak érdekében, hogy Colombo egyszer majd Dél-Kelet Ázsia központja lehessen, de azért lehet élvezni az ottlétet. Gyönyörű promenád az óceán partján, sirályok, pelikánok, zöld fű, étel- és italárusok, papírsárkány, szemben a régi Parlament épülete, körös-körül pedig a luxusszállodák. Tipp: ha olyan fáradékonyak vagytok, mint mi (10 perc alatt elfáradtunk), akkor érdemes megpihenni a Galadari Hotel bárjában, ír kávéval vagy B52-vel felfrissülni :D Ránk délelőtt 11-kor sem néztek furcsán...



A Galle Face Greenen mindig lehet látni pihenő embereket, de leginkább alkonyatkor gyülekeznek a fővárosi emberek, amikor már nincs meleg. Szabadjára engedik a gyerekeiket, kutyáikat, beszélgetnek, nevetgélnek, pihennek, esznek-isznak. 








Nagyon nagy építkezés folyik a területen, főként a kikötő mellett, ahol jó nagy területet igyekeznek elhódítani az óceántól. Itt fog felépülni a jövő. 






A régi Parlament épülete, most az Elnöki Titkárság. Az épület 1930-ban készült el, és az Országgyűlés 1983-ig ülésezett itt. (Az új Parlament Sri Jayawardenapura Kottéban épült fel, a Diyawanna Oya - Parlament Tó közepén.)




Kicsit továbbhaladva megnézhetjük az Elnöki Palotát, bár sajnos, csak kívülről. Viszont érdekes módon lehet fotózni, az őrök még mosolyognak is a képekhez. A jelenlegi elnök, Maitripala Sirisena az ország 7. elnöke. 2015. januárja óta tölti be ezt a posztot. 






Itt már beértünk az erőd magjába, amit a portugálok kezdtek építeni a 16. században, majd itt rendezkedtek be a hollandok és a britek is. Nagyon sok koloniál stílusú épület áll itt, a legtöbb minisztériumnak és főbb közigazgatási szervnek ad otthont. Itt található például a Külügyminisztérium impozáns épülete is. 



További szépséges épületek, például a piros házban óriási szupermarket és gyorsétterem található, ha valamire szükség lenne. 






Innen átrobogunk a Chaitya Road-ra, kb 1 perc, és megnézzük a Samodhi Chaityát és a világítótornyot. 

A sztupát 1956-ban kezdték építeni, és 123 lépcső vezet fel a tetejére. Szép kilátás nyílik a kikötőre. 



A világítótorony 1952-ben épült, és 29 méter magas. 







Picit megpihenünk, folyt. köv. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors