Ugrás a fő tartalomra

Monaragala kerület látnivalói - Sri Lanka információk

Monaragala - szó szerint pávaszikla. 

A kerület a déli országrészben található, tehát ha valaki olyan szerencsés helyzetbe kerül, hogy átkel a nagy hegyen :) :D és Ellán is túljut, még mindig talál csodálatos látnivalókat ezen a tájegységen a Yala szafarin kívül is.



Amiről már írtam itt részletesen: Buduruwagala. A legenergetikusabb hely a szigeten, a részleteket a linken olvashatjátok. 




Kurullangala

1200 méteren gyönyörű és Sri Lankán is különlegesnek számító sziklarajzok. Valóban mászni kell ahhoz, hogy megnézhessük, sokszor fatörzseken, sziklákon keresztül, és ez csakis jó időben lehetséges. 
A rajzokat közvetlenül a sziklába vésték, nem úgy, mint a Sigiriyai freskókat, amik vakolatra vannak festve.

Érdekessége még, hogy nem a jellegzetes helyi állatok jelennek meg a rajzokon, mint elefánt, kobra, bivaly, majom, vagy leopárd, hanem valamiféle madarak. Azt gondolják, hogy a térségre igen jellemző páva vagy ahhoz hasonlatos madár van megjelenítve a rajzokon, de ebben eltérőek a vélemények (kurulla egyébként madarat jelent).


Maligawila

Azért is érdekes, mert ez a szobor a sziget legnagyobb önálló, álló Buddha szobra. (Emlékeztek a legnagyobb ülő Buddha szoborra Dickwellában? Itt újra elolvashatjátok).
A szobor a 7. században, Aggabodhi király uralkodása alatt készült a király rendelésére - ezt a Chulavamsából, azaz a Kis Krónikából tudhatjuk - és 1951-ben állították több darabból helyre.



Yudaganawa

A kerület legnagyobb sztupája, 317 m az átmérője. 
A legenda szerint ez az a hely, ahová Kawantissa király fia, SaddhaTissa herceg menekült bátyja, Dutugemunu - vagy Dutugamini - elől a trónért folyó harcban. Édesanyjuk, Viharamahadevi végül megbékítette őket, s ennek emlékéül emelték a sztupát a Kr. e. 2. században. 



Wettambugala

Őskori barlangrajzok, mint elefántok, emberi alakok, egyéb állatok és nagyon sok szimbólum, legtöbb barna és szürke színű. A rajzok mellett kőeszközöket, állati csontmaradványokat és kagylómaradványokat tártak fel. A bejáratnál található ősi feliratok (ős bráhmi jelekkel, ősi szingaléz nyelven) arra engednek következtetni, hogy az anuradhapurai időből származnak a rajzok, ennek is a Kr. e. 2-3. századából, és az itt élő szerzetesek számára szolgált menedékül a barlang. A barlang maga 75 méter hosszú és 20 méter magas. A rajzok 60 méteren keresztül és 3 méter magasan borítják a falakat. 





Budupatungala

A buddhizmus mahayana ágához tartozó ábrázolás, az élő sziklába vésett álló Buddha, mindkét oldalán egy-egy alakkal. 

fotó: http://trips.lakdasun.org

Mailla

Gyönyörű fekvő agyag Buddha és csodálatos freskók találhatók itt, érdemes meglátogatni. Pontosan nem tudni a korukat, legtöbben a polonnaruwai időszakra teszik (11.-13. század), de sokan úgy vélik, a falfestmények akár a Krisztus előtti időkből is származhatnak. 



képek forrása: http://trips.lakdasun.org


Dematamal Vihara

Rizsföldek közepette, már az útról messze látszik a gyönyörű, barna sztupa és a Szent Bódhi fa, melyek egy kolostor részei.
 Szintén Kawanthissa király gyermekeinek nevéhez fűződik a templom legendája; Tissa és Dutugamini második harcában Gamini lett a győztes, és Tissa ebben a templomban rejtőzött el, tudván, bátyja nem fog egy buddhista templomot lerombolni.
Gamini megkérdezte az ott élő szerzetest, ott van-e a testvére a templomban. A szerzetes nem akart hazudni, így inkább nem felelt és egy idő után összebékítette a két testvért. 





Galabedda 


Avagy a Biso Pokuna, vagyis a Királynő medencéje. 



Nagyon szép bemutatója az ősi helyi csatornázási módszernek, ami igen fontos évezredek óta a szigeten, és ma is nagyon nagy szerepe van a rizstermesztés és a vízelosztás miatt. Az ősi Sri Lanka-i építészet egyik ékköve, a közepe gránit, így maradhatott fenn sokáig. A 12. században élt Sugala Devi hercegnő nevéhez köthető, és a medence tulajdonképpen a palota maradványa. Egyéb maradványokat is találhatunk a helyszínen. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i