Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka információk - Vallások

Sri Lanka információk - Vallások

Sri Lanka többvallású ország, ahol elvileg békésen élnek egymás mellett a többségben lévő buddhisták a hindukkal, a muszlimokkal és a keresztényekkel. Azért csak elvileg, mert a történelem során többször is, és még ma is időről időre csetepaték zajlanak, vallási ellentétekre hivatkozva. 

 Amiben viszont mindannyian egyformák: a vallásuk rendszeres gyakorlása a napi rutin fontos része - ima, gyertya- vagy mécsesgyújtás - és általában életüket a vallás szabályai szerint igyekeznek - több-kevesebb sikerrel - rendezni. Fesztiváljaik fontos szerepet játszanak az ország kultúrájában, s a legtöbb vallási szent hely megosztott; pl. Kataragama temploma buddhista, hindu és muszlim; az Adam's Peak (Sri Pada, azaz Szent Lábnyom) pedig minden vallás zarándoklathelye. Buddhizmus

Sri Lanka az első országok között volt a Kre. 3. században, amely elfogadta és magáévá tette a buddhizmus tanait, mely a mai napig nagyon jelentős spirituális. kulturális és politikai szerepet játszik az ország életében. A buddhizmus nem vallás, inkább életforma, melyet gyakorolva az ember eljuthat a középpontba, minden szélsőségtől mentesen. 
Sri Lanka több igen fontos buddhista szent szöveget őriz, annál is inkább, mivel itt foglalták először írásba a Páli Kánont, a Buddha tanításait Kre. 30-ban. Ez mellett a Sri Lanka-i művészetek - festészet, szobrászat, irodalom - alapja a buddhizmus. 

 


Sri Lankán a theravada buddhizmust gyakorolják. Buddha kiemelte, hogy minden ember legfőképpen a saját maga boldogulásáért és spirituális fejlődéséért felelős. A végső cél a meditáció segítségével és az önfeladáson és a karma működésén keresztül eljutni a nirvánába, ahol a vágyak és a szenvedés megszűnnek. 
Az emberek célja a szamszárából való kitörés a Négy Nemes Igazság és a Nyolcrétű Nemes Ösvény tanításán és gyakorlati alkalmazásán keresztül. 

A Négy Nemes Igazság

Az élet szenvedés.
A szenvedésnek oka van.
A szenvedés oka megszüntethető.
A megszüntetéshez vezető út a Nyolcrétű Nemes Ösvény.

Ami: 

Helyek szemlélet
Helyes szándék
Helyes Beszéd
Helyes cselekvés
Helyes életmód
Helyes törekvés
Helyes éberség
Helyes elmélyedés

A buddhizmus ma is nagy szerepet játszik a mindennapi életben, a lakosság kb. 70 %-a buddhista. Minden város és falu karakterisztikus képét adják a hófehér buddhista templomok (pansala) és dagobák, sztupák. Ünnepeiket nagy lelkesedéssel és hittel ülik meg. Minden hónapban megünneplik a pooya-day-t, avagy a telihold ünnepet, - ezek egyben munkaszüneti napok is -, s mind a 12 telihold ünnepnek más és más vonatkozása van. 

Mivel általában nincs szervezett összejövetel az ünnepeken, a lakosok saját helyi templomukat keresik fel a faluban, városokban, kókuszolajat, kanócokat, apró virágszirmokat, füstölőket visznek, imádkoznak és felajánlanak, piritet (buddhista szent szövegeket) recitálnak, és közben hangszórón keresztül az ősi igazságokat hallgatják. Ezt egyébként mindenki hallgatja, ha akarja, ha nem, mert az egész település hangszórókkal van felszerelve, s hajnal 5-től egész nap érkeznek a tanítások. Persze, páli és szingaléz nyelven. 

 


A buddhisták Buddhán kívül néhány hindu istent is tisztelnek, Sri Lankának 4 hindu védőistene van, Kataragama, Saman, Visnu és Pattini. Tőlük  kérnek segítséget, általában a járműveikre, üzleteikre, házukra, családjukra áldást. Nagy tiszteletnek örvend Ganésa, az elefántfejű isten is. 

 

Hinduizmus

Körülbelül az ország lakosságának 15 %-a hindu, 8 százalék Sri Lanka-i tamil (a sziget északi és keleti részén), és 7 % indiai tamil (az ország közepén, a hegyek között). Az indiai tamilokat az angolok telepítették be, miután a kávéültetvények elpusztulásakor teaültetvényeket telepítettek, és a szingalézeket sehogyan sem tudták munkára fogni. 


A hindu vallás már nagyon korán, a Kre. 2. században megérkezett a szigetre, mégpedig az első hódító dél-indiai királyok, Sena és Guttika hozták magukkal. Azt mesélik, még a Malvatu Oya folyó medrét is megváltoztatták, hogy ne kelljen kilépniük a területekről a rituális tisztálkodáshoz. 
A hinduizmus nincs alapelvekben megfogalmazva, s nincs egy alapító sem, akinek nevéhez fűződne. Annak ellenére, hogy többistenhitet követ, egyetlen isten, Brahma, a teremtő áll a középpontban. Az összes többi istenség az ő különböző megtestesülése, az élet valamennyi aspektusát megszemélyesítve. A három legnagyobb megtestesülés, a Trimurti (Brahma, Visnu és Siva) tagjai közül a Sri Lanka-i tamilok Sivát tisztelik legjobban. 

 


Tulajdonképpen a hinduizmus is egy életforma, a szertartások és közösségi lét feladatai során a karma tisztítása a legfontosabb. A sziget hindu lakossága előszeretettel tart otthonában kedvenc istenét ábrázoló képeket, szobrokat, és gyakran látogatják az isteneik számára emelt szentélyeket (devalaya) és hindu templomokat (kovil). 

Iszlám

Az iszlám a 7. században alakult ki, megalapítója Mohamed próféta. Sri Lankán egy évszázaddal később jelent meg, azok az arab kereskedők hozták magukkal, akik a sziget partja mentén telepedtek le családjukkal. A lakosság kb. 8 %-a muszlim vallású, külön közösségben élnek annak érdekében, hogy minél jobban megőrizhessék kultúrájukat. Egyistenhitűek, mindent Allah akaratának rendelnek alá. A Sri Lanka-i muszlimok az iszlám sunnita ágát követik. Az iszlám 5 alappillére: 

a hit
a napi ötszöri imádkozás
a Ramadan alatti böjtölés
alamizsnázás
Hajj, avagy a Mekkai zarándoklat. Minden muszlim közösség épít egy mecsetet, ahol a hívek naponta 5-ször gyűlnek össze imádkozni. A legszentebb nap számukra a péntek, amikor elmennek a mecsetbe és együtt imádkozzák a Salat-al-Jummah-t. 

Keresztények

Bár egyesek szerint Szent Tamás Sri Lankán tevékenykedett egy ideig az első században, ennek ellenére mégsem alakult ki jelentős keresztény közösség a szigeten. Hogy mit is nevezünk jelentősnek, az relatív fogalom, hiszen egy alapvetően buddhista országban a 7 % talán mégis inkább jelentősnek számít. Ez a 7 % teljes mértékben a 16. századtól betelepülő és hittérítő katolikus portugál, református holland és anglikán angol papknak köszönhető. 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme

Adj esélyt Sri Lankának!

8 év hosszú idő, ha valaki másik hazát választ, mint ahová született. De ugyanakkor rövid is, ha ugyanez a személy jól érzi ott magát, és végtelen időt tölt a helyi emberek, szokások, történelem megismerésével. Mint oly sokan, akik - akarattal vagy akaratukon kívül - idegenbe szakadtak, mi is sokat gondolkodtunk ezen a tavaszon, hazajöjjünk-e Magyarországra vagy maradjunk Sri Lankán. Mivel nem tudtuk, mi fog hosszú távon történni, így a hazautazás mellett döntöttünk és egy ideje itthon, Magyarországon figyeljük az embereket. Terveink között szerepel azonban a Sri Lankára visszatérés, és összeszedtünk pár gondolatot, tényt, amit Veletek is megosztunk itt, miért döntsetek Ti is úgy, hogy visszatértek, vagy akár először választjátok úticélnak ezt az egzotikus szigetet. Sorolhatnánk, mennyi gyönyörűség vár Rátok:  - izgalmas kirándulások,  - 2600 éves történelem,  - a világ legősibb erkölcsi filozófiája,  - mosolygós emberek,  - pálmás óceánpartok,  - gazdag flóra és fauna,  - viz