A kottu roti
A kottu a Sri Lanka-i utcai ételek királya, mindenkinek meg kell kóstolnia, ha erre jár. Nézzük csak, mi is ez:
apróra vágott roti, zöldségek, tojás, és hús vagy hal, illetve tenger gyümölcse, ki mivel kéri.
Igen, igen, a jolly joker a roti. A többi mind felismerhető és beszerezhető. A roti lapos, helyi kenyér, amit lisztből, meleg vízből és sóból, illetve pár csepp olajból gyúrunk össze. Itt megnézhetitek: Roti készítése
Ha elkészült a roti, apróra vágjuk a zöldségekkel együtt, és összepirítjuk a fűszerekkel.
Wokot ajánlatos használni. Először pár csepp olajon apróra vágott fokhagymát és gyömbért pirítunk, majd erre tesszük az apróra szabdalt zöldségeket (paprika, káposzta, hagyma, sárgarépa, bármi, ami van és szeretjük). Ha hússal vagy hallal szeretnénk készíteni, először azokat kell átpirítani, oici kis darabokban. Só, bors jöhet bőven. Ezután mindezt kitesszük egy tálra, a serpenyőbe öntjük a felszabdalt rotit, ráütünk egy-két tojást, mindezt jól összeforgatjuk, közben nagy lángon pirítjuk 1-2 percig, Visszaszórjuk rá a zöldségeket, összekeverjük és készen is van.
Egyébként ugyanezzel a technikával készült a fried noodles (sült tészta) és a fried rice (sült rizs) is, csak a roti helyett főtt tésztát, illetve főt rizst használunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése