Ugrás a fő tartalomra

Kandy táncok

Kandy táncok


Kandy táncoknak nevezzük azokat a Sri Lanka-i táncokat, melyek az ország középső részéből, a sokáig (1815-ig) elzárt Kandy környékéről erednek. 


Ma már a sziget nagy részén elterjedtek, főleg, mert a jelentősebb események (esküvő, almsgiving, új épület felavatása, üzlet kezdése) őket hívják mindenfelé a ceremóniák lebonyolításához. 

Ruhájuk jellegzetes, alul fehér, felül piros, gyönyörű ezüst színű nyakláncok, fülbevalók, karkötők díszítik. Mellkasukat csak ezüst gyöngyös háló borítja. Fejékük szintén ezüst színű, elöl magas, hogy a táncos magasabbnak tűnjék. A ruha és a díszek először való felvételét ceremónia - ves mangalaya - előzi meg, s a legenda szerint csak férfiak ölthetik fel a fejfedőt. Ha egy nő tenné ezt meg, egész életében átok kísérné és betegségekben szenvedne. Ugyanez vár arra  férfira, aki ceremónia nélkül veszi fel a fejdíszt. 

Hangszereik főként különböző dobok, furulyák, sípok, cintányérok, csörgők. A legfontosabb dob a Geta Beraya, amit kizárólag a Kandy táncokban használnak. A cintányérok - thalampota - a ritmust adják. 

A legenda szerint 3 sámán érkezett a szigetre, hogy meggyógyítsák a titokzatos betegségtől szenvedő Paduvasudeva királyt. A király egy ismétlődő álomtól szenvedett, melyben egy fekete leopárd állt vele szemben, nyelvét öltve rá; s ez a leopárd nem volt más, mint az első szingaléz király, Vijaya kedvese, Kuweni. (Róla itt olvashattok többet). A sámánok táncukkal meggyógyították a királyt, s ezután kezdett széles körben terjedni a tánc. 

Miután Kandy főváros lett, eredetileg az un. Kandy Fudel kaszt tagjai táncolták a táncokat. Ők azok, akik felsorakoztak a Szent fog Templománál és jelentős szerepük volt az Esala felvonuláson, amikor is körbevitték a városon a Szent Fogat. 

Miután a britek a fővárost elfoglalták, a tánc szerepe csökkent, manapság azonban újraéledt, s a sziget egyik fő turisztikai látványossága Kandyben. A bemutatók 3 helyen zajlanak, délután 5 órától. 

Manapság már nők is táncolhatják a Kandy táncokat, de sosem a férfiaknak készített rituális jelmezekben. 

Magul Bera - Üdvözlet, szertartásos dobolás

Kagyló fújásával kezdődik, mely minden tevékenység megkezdése előtt a szokásos rituálé, egyfajta üdvözlés. Ősi hagyomány szerint ezzel idézik meg a sziget védőisteneit (Pattini, Vishnu, Kataragama, Natha) 

Ezután szólalnak meg a dobok, különleges hangzást adva a teremben. 

Nem mellesleg legtöbbször Magul Bera dobosok kísérik a menyasszonyt és a vőlegényt szüleikkel az esküvői ceremónia kezdetekor. 



Puja Natuma - Pudzsa (Felajánlás) Tánc 

Ezt a táncot lányok táncolják, kezükben olajlámpást hoznak, a tánc elején és végén kezükben tartják. Az olajlámpásokat az isteneknek való felajánlásként hordozzák, köszönetképpen tánctehetségükért. 




Raban, avagy csörgődob

Hagyományos tánc, melynek alapja a csörgődob. Átmérője majdnem egy láb, kétoldalas dob. A rabant mindig ének kíséri. Mind női, mind férfi táncosok használhatják. A raban inkább egy fatányérnak tűnik, mintsem hangszernek :) A táncosok az ujjukon vagy egy erre kialakított tartón pörgetve egyensúlyozzák a dobokat. 





Naga Gurulu (Kobra és Gurulu madár tánca)

A Nága (Kobra) Király és a Gurulu madár harca. A táncosok a kobrát és a madarat ábrázoló ördögmaszkokat viselik. 

A Nága király maszkja rendkívül színes, és nagy, ezzel mutatva rettentő hatalmát. 
A Gurulu madár egy mitikus állat, a legenda szerint Vishnu lovagolt rajta. 


Teaszedő tánc

Lányok táncolják, teaszedő asszonyokra emlékeztető öltözékben, hátukon pálmalevélből font kosarak. A táncot két alapvető motívum kíséri: a teaszedő mozdulat és a teadobó mozdulat.

 A teaszedésnél először a jobb kéz fent, a tenyerek az arc felé fordulnak, az ujjak lefelé állnak. A bal kéz elfordul a fejtől, és az ujjak felfelé mozdulnak. A mutatóujj és a hüvelykujj összeér, a többi szétáll. Lassan megcserélik a kezeket, a jobbat fordítják el és a balt fordítják a fej felé. 

A teadobásnál (hátra a kosárba) a tenyerek a testtől elfelé néznek, majd emelkednek, és a test felé fordulnak, a vállon átvető mozdulatot mutatva. 




Pantheru Natuma

A tánc a nevét a hozzá használtos hangszerről kapta, mely nagyon hasonlít a csörgődobhoz. A pantheruwa eredetileg Pattini hindu istennőhöz kapcsolódik. A csörgők kívülről vannak a dobhoz kapcsolva. A legenda szerint Buddha idejéből származik, a hindu istenek használták a háborúk utáni győzelem ünneplésekor, s ezt a szingaléz királyok és átvették később. Ebben a táncban a táncosok nem viselnek gyöngyöket, ellenben selyemkendőt hordanak. 
A tánc cselekménye a csatába vonuló szingaléz harcosok életét mutatja be, akik akrobatamutatványokkal egészítik ki a táncot. 





Salupaliya

A salupaliya egy a 18 betegségűző tánc közül. Sri Lankán úgy hiszik, hogy mind a test, mind a lélek betegségeit a démonok váltják ki, okozzák, s ezeket rituális tánccal űzik el. A vezető táncos vállán fehér selyemsál van átvetve, mely a dobok és a tánc ritmusára méltóságteljesen szállnak a levegőben. 



Gini Sisila - Tűztánc

Egy maroknyi masszív férfi táncol fáklyával a kezükben, 27 démont próbálnak legyőzni, melyek az emberiséget veszélyeztetik. A tűz hőjétől az abszolút hitük óvja meg őket. Szükség is van rá, mivel a táncban tűznyelés is van, illetve többször a bőrükön (karjukon, mellkasukon) húzzák végig a fáklyákat. 





Ves Natuma 

Ez a tánc is hagyományos Kandy tánc, a leges-legfontosabb mind közül, melyben 64 ruhakiegészítő szerepel. melyeknek ragyogása a nap sugarait szimbolizálják. A Ves maga a ruházat. Évekig tart, míg egy táncos teljesen megtanulja ezt a táncot. Eredetileg ez a tánc is Pattini istennőnek szólt, 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel