Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka ünnepei

 Ahogyan már írtuk egy korábbi bejegyzésünkben, állítólag Sri Lankán van a világon a legtöbb hivatalos ünnep. Akár igaz, akár nem, mindenesetre nagyon sok lehetőség van együtt ünnepelni a helyiekkel. A sok ünnep persze köszönhető annak, hogy az ország multikulturális, soknemzetiségű, multivallású, így minden vallás és nemzet ünnepe egyben az ország ünnepe is. 


Nézzük időrendi sorrendben az ünnepelnivalókat: 


Január 14. Thai Pongal napja

azaz a sri lankai Hálaadás napja. Ez egy tamil arató fesztivál. Mivel a rizs a szigeten alapvető élelmiszer, a hivatalos naptár szerinti első szüretet mindenképpen illik megünnepelni. A Thai Pongal négy napig tart, és különböző rituálékkal ünneplik meg. Az ünnepi eledel tejben főtt rizs, jaggery (kithul kókuszvirág cukor), és különböző sós és édes sütemények.  


Januári telihold napja: Duruthu Perahera

A Kelaniya Buddhista Templom évenkénti felvonulás a buddhista közösség színes történelmi, hagyományos kulturális ünnepe. 


Február 4. A Függetlenség Napja

1948-ban ezen a napon szabadult fel Ceylon a brit gyarmattartásból. Színes parádékkal ünneplik. 


Februári Telihold napja + 2 nap: Navam Perahera

A híres Gangaramaya buddhista templom évi körmenete Colombóban, s a hozzá tartozó ünnepségsorozat. Táncosok, elefántok, parádé, utcai felvonulás, ceremóniák teszik felejthetetlenné az ünnepet. 


Március - Mahasivarathri napja

Az éj, amikor Shiva eljárja híres táncát. Néha februárra esik, a hindu holdhónapok számításai szerint. 


A márciusi telihold ünnep: a Medin.

Ezen a napon a tanítás a Buddha első tanításához kapcsolódik, melyet a családjának adott, amikor is egy előző, Vessantara néven való életét tárta fel előttük. 


Nagypéntek

A húsvét előtti péntek. A Sri Lanka-i keresztények ünnepe, főként Negombo, Colombo, Galle és Nuwara Eliya környékén ünneplik. A kersztények ezt a napot böjtben, imádságban, meditációban és bűnbánatban töltik. 


Április 12. Szingaléz és tamil új év előnapja


Április 13-14. Szingaléz és tamil új év

A két nép közös ünnepe szintén összefügg az aratással. Az év utolsó aratása márciusban megtörténik, olyan ez, mint nálunk az új kenyér ünnepe. Nagyban az aztrológiára épül, így az új év akkor kezdődik el, amikor a Nap újrakezdi éves körútját,azaz átér a Halak csillagképből a Kosba. közösségi játékokkal, vidámsággal, vendéglátással és mulatozással telik. Részletes cikkünket itt olvashatjátok. 

13-a az óév utolsó napja, 14-e az új év első napja. 


Áprilisi telihold ünnep, a Bak

Az ünnep apropója a Buddha második látogatása a szigeten, mely a megvilágosodását követő 5. évben történt. 


Áprilisi Nuwara Eliya szezon

Áprilisban Nuwara Eliya városa új életre kel, mivel a szigeten az április a legszárazabb, legmelegebb hónap. Ilyenkor, aki teheti, mind a hegyekbe, többek között a multikulturális és hűvös Nuwara eliyába költözik fel, a hegyek közé. Éppen ezért a város sok színes programmal készül a vendégek, betelepülők fogadására. Golf-, tenisz- és lóversenyeket rendeznek, élő zenei koncerteket szerveznek, táncmulatságokon lehet részt venni. 


Május 1. - a munka ünnepe


Májusi telihold ünnep, a Vesak

A legszentebb buddhista ünnep a világon, s így Sri Lankán is. Háromszorosan áldott ünnep ez, a Sziddhártha herceg születése, megvilágosodása és a Buddha Nirvánába való távozásának napja. Ezen az ünnepen az egész sziget ki van világítva, kézzel készített lámpások, villódzó színes dekorációk színesítik az utcákat, épületeket. További részletek itt


Id-Ul-Fitr - a Ramadán megtörésének fesztiválja (június környéke, 2022-ben )

Az iszlám naptár szerinti Shawwal első napja ez (a Shawwal az iszlám holdnaptár 10. hónapja), amikor véget ér a Ramadán, az egy hónapig tartó, napfelkeltétől napnyugtáig való böjt. Ünnepi édességekkel készülnek, mint például a wattalappam, a falooda (rózsaszirup alapú tejes turmix), szamósza (sós töltelékkel töltött sült tészta) vagy a gulab jamun (tejes-rózsavizes, kardamomos édesség). 


Poson, a júniusi telihold, a buddhizmus Sri Lankára való megérkezésének ünnepe (2021-ben június 24.)

A buddhozmus a Kr. e. 3. században érkezett a szigetre, Ashoka indiai király fia és lánya, Arahant Maihnda és Sangamitta segítségével és Devanampiya Tissa szingaléz király támogatásával. Mahinda volt a sziget első szerzetese, Mihintaléban telepedett le, s itt tanított. Sírja is található. Mihintale a Poson ünnepségek központja. További kapcsolódó linkek: Mihintale video, Mihintale képek


Kataragama fesztivál - július-augusztus

A július és az augusztus a fesztiválok ideje Sri Lankán, érdemes ekkorra is tervezni tehát utazást. Az egyik ilyen a délkeleti parton megrendezendő Kataragama hindu és buddhista fesztivál, ahol a Skanda, vagy Murukan istennek állított szentély áll. A szentélyt és templomot a legenda szerint Dutugamunu király állíttatta a Kr. e. 2. században a trónbitorló hindu király, Elara legyőzésének örömére. A fesztivál fő attrakciója -  sok más szépsége mellett - a tűzönjárás. 

Skanda-Murukan 
kép forrása: http://kataragama.org/research/pathmanathan.htm

Udappu fesztivál 

Szintén július-augusztus az ideje az Udappu fesztiválnak, mely a kis halászfalucskában, Udappuban kerül megrendezésre, Colombótól északra, a nyugati parton. A fesztivál központja Drupadi, a hindu istennőnek emelt kovil, azaz hindu templom. Felnőttek és gyerekek egyaránt részt vesznek a tűzönjáráson, mégpedig abban a szent hiedelemben, hogy Drupadi hullámzó haja megvédi őket az égési sebektől.

Dondra - Devinuwara fesztivál 

Újabb déli parti fesztivál Dondrában, a sziget legdélibb pontján. Devinuwara, az Istenek városának szent temploma, Vishnu isten tiszteletére emelkedett. A templomot már a Nagy Krónikában, a Mahavamsában is említik, így feltehetően több ezer éves is lehet, a fesztivál története pedig a 13. századra tekint vissza. 


Kandy Esala Perahera

A júliusi-augusztusi telihold ünnephez kötődik Sri Lanka legnagyobb fesztiválja, az Esala, mely sajnos az elefántok ruhába öltöztetéséről és felvonulásáról szól, ami nem éppen humánus megoldás. Mindenesetre akit érdekel, részt vehet ezen az eseményen, melynek során Kandy városa teljesen megtelik helyi és külföldi érdeklődőkkel. A fesztivál a Szent Fog tiszteletére tartott 10 napos ünnepségsorozat, mely Sri Lanka legrégebbi, folyamatosan megtartott ünnepe a 4. század óta. 


Munneswaram, a hindu fesztivál

Szintén hindu fesztivál, mely párhuzamosan folyik az Esala fesztivállal, mégpedig Chilaw körzetében, annak gyönyörű Shiva templomában. 


Madhu Miasszonyunk ünnepe - a katolikus fesztivál

Nem is egy,de mindjárt három fesztivál tartozik az ünnepségsorozathoz. Júliusban, augsztusban és októberben is részt vehetünk rajta. A helyszín Mannar kerülete (ahol Bizet: A gyöngyhalász című műve is játszódik). Több, mint 400 éves történetével a sziget legősibb és legszentebb katolikus temploma ez, s mind a tamil, mind a szingaléz katolikusok látogatják. A három fesztivál közül az augusztusi a legnagyobb, mely milliókat vonz évente. 


Az augusztusi telihold ünnep, a Nikini

Az első buddhista tanács (Dhamma Sangayana) összehívása, a Buddha eltávozása után, Kr. El 400 körül. 


Nallur - a legnagyobb hindu fesztivál

A hindu közösség vallási és kulturális ünnepe. Egy 18 napos ünnepségsorozat, mely a Kandaswamy kovilban kerül megrendezésre, Murugan isten tiszteletére, szintén augusztusban. 



Vel fesztivál 

Colombo utcáin szintén augsztusban megrendezendő hindu fesztivál. Érdekessége a feldíszített Vel szekér, melyet a menet kísér. A szekéren Skanda istenség fegyvereit hordozzák templomtól templomig. 


Id-Ul-Adha, avagy a Hadzs fesztivál 

A háromnapos muszlim fesztivál a Hadzs, azaz a Mekkai zarándoklat része világszerte. Szintén augusztusi ünnep. Az ünnep tulajdonképpen áldozati fesztivál annak emlékére, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát, Izsákot - vagy a muszlimok szerint Izmaelt - Istennek. Sajnos, állatáldozattal jár, ezzel is utalva arra a kosra, melyet végül Ábrahám áldozott fel fia helyett. 


Bellanwila - a sziget déli részén 

Ismét egy buddhista fesztivál szeptemberben, mely hírnevét többek között a csodálatos alföldi és hegyvidéki táncosok fellépésének köszönheti.  


A szeptemberi telihold ünnep, a Binara

A női rend, a Bhikkuni Sasanaya megalakulásának ünnepe. A legenda szerint Sziddhárta herceg édesanyja fia születése után nem sokkal elhunyt, s a herceget anyja lánytestvére nevelte. Ő, Mahapajapathi Gothami lett az első női szerzetes. 


Október-november: Deepavali vagy Diwali, a hinduk Fény ünnepe

A fény győzelme a sötétség felett. A hindu otthonokat kitakarítják és kivilágítják, új ruhát öltenek, és olajos fürdővel megtisztálkodnak. A fesztivál több jelentőséggel is bír. Az egyik legenda 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is a hinduk lámpásokkal fogadták a Ravana démonkirállyal történt harc után Ráma királyt és feleségét, Seethát. A másik, amikor a Mahabharata története szerint a Pandavák 12 év száműzetés után visszatérhettek otthonukba. Vagy egy harmadik, mely szerint a fények magának Lakhsmi istennőnek szólnak, aki a jólét és gazdagság istennője.


Milad-Un-Nabi napja - az iszlám naptán harmadik hónapjának 12. napja (október-november)

Mohamed próféta születésnapja, muszlim ünnep. 


Októberi telihold ünnep, a Vap

Maya, Sziddhártha herceg édesanyja, fia születése után egy héttel meghalt. Újra született Tavatimsa égi lakhelyén, mint Santusita nevű isten. Anyja tiszteletére a Buddha felment a Tavatimsa mennyországba, és az Abhidamma szövegekből három hónapig prédikált Santusitának. A buddhista nagyböjt az Esala Telihold Poyán (július) kezdődik és három hónapig tart. Ez idő alatt a szerzetesek bent maradnak a templomaikban, és bhakták alamizsnájára támaszkodnak. A telihold Vap napján jelzi a Buddha visszatérését a földre, és egyben a buddhista nagyböjt végét jelenti.


Novemberi telihold ünnep, az Il

Az esős évszak utolsó telihold napja. Ehhez az ünnephez több jelentős esemény is kapcsolódik. Többek között Maitréja, a jövő Buddhája és annak 60 tanítványa eljövetelének bejelentése; és Sri Lanka első sztupájának, a Thuparamaya alapkövének lerakása.

Ezen a napon sokan utaznak ehhez a sztupához Anuradhapurába felajánlásokkal és a Buddha tanításain elmélkednek. 


Decemberi telihold ünnep, az Unduwap, avagy a Sangamitta nap

Arra az alkalomra emlékezünk, amikor Ashoka indiai király lánya, Sangamitta hercegnő megérkezett a szigetre annak a Bó fának a sarjával, mely alatt Sziddhártha herceg megvilágosodott. A sarjriási fává nőtt, s jelenleg a világ legidősebb, ember által ültetett fája. Anuradhapurában él, a neve Sri Maha Bodhi. A helyiek azt tartják, hogy ha egy beteg ember hét napon át, naponta hétszer megkerüli s megöntözi a fát, meggyógyul.


December 25. Karácsony napja

Az itt élő keresztények legnagyobb ünnepe. 

December és Május között 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel