Ugrás a fő tartalomra

Vesak - A Buddha ünnepe

A Vesak 

a buddhista világ legnagyobb ünnepe, így Sri Lankán is készülünk rá. Vallási, világnézeti és kulturális fesztivál egyben. Mint tudjuk, a buddhizmus nem vallás, hanem a világ egyik legősibb erkölcsi tanítása, egy életfilozófia, bölcsesség, egy - vagy több - élethosszig tartó út, mégpedig az önmegismerés útja. 

Amikor egy sri lankai buddhista elmegy a buddhista temploma, nem imádkozni megy. Mivel a Buddha nem isten volt, hanem egy ember, így a buddhizmusban nincs kihez imádkozni, nincs kitől kérni – egyik alaptanítása: "Belül keressétek a fényt, önmagatokban leljetek menedéket! Vezéreljen az igazság, mint fény a sötétben, mert az lehet csak menedéktek! Magatokban, ne másban higgyetek!"


Ebből következik, 

hogy a templomok, szentélyek kezdetektől fogva nem imádkozásra készültek, hanem arra, hogy a Buddha, a Megvilágosodott, a Magasztos előtt tiszteletünket tehessük. Tehát nem a könyörgés, a kérés, a megváltás kerül előtérbe egy buddhista templom felkeresésekor, hanem az alázat, a tisztelet, a köszönet, a hála.





A Vesak 

nem „átlagos” telihold ünnep – ugye, milyen furán hangzik, hogy átlagos? Pedig egyik telihold ünnep sem az. A Holdnak kivételesen erős hatása van a Földre, és a Földön élőkre – hogy a többi bolygóhoz való viszonyáról ne is beszéljünk. Gondoljunk csak az ár-apály jelenségére, vagy a nők menstruációs ciklusára. Teliholdkor különleges energiák áramlanak, s a helyiek ezt 28 naponta megünneplik, összegyűlve erősítik tovább az energiát. 



A Vesakkor 

a Buddha születését, megvilágosodását és halálát, azaz a Parinirvánába történő távozását ünnepeljük.



A Vesak a májusi Telihold ideje, 2021-ben május 26-án lesz. Vallási vonatkozása tehát az, amikor fehér ruhába öltözik mindenki, s felajánlásokkal felszerelkezve elmegy a templomba. Ezek a felajánlások a négy alapelemet, a föld, a víz, a levegő és a tűz elemét szimbolizálják, többnyire virágok, füstölők, kókuszolajak, olajmécsesek, ételek, víz. A virágokat a templom előtti standokról is be lehet szerezni, ám a helyiek többsége az utcáról, kertekből gyűjti össze a friss jázmin, bougenvillea, templomfa (araliya) virágokat. Az országra jellemző tolerancia itt is megnyilvánul - akinek nincs elérhető virág a közelében, és vásárolni sem tud, azt a szomszédja vagy más utcabeli szívesen beengedi a saját kertjébe, hogy onnan gyűjtsön néhány virágot. Vesakkor lehetőség van egy kisebb-nagyobb pénzadománnyal is készülni az adott templom számára.





Ám nem csupán a templomokban zajlik a Vesak ünnepe, hanem az otthonokban, a közintézményekben, és a szigeten minden buddhista területen is. Úgy, ahogyan a függetlenség napján szinte minden épületre kikerül a nemzeti lobogó, úgy a Vesak előtt az épületekre lámpásokat akasztanak ki. 1-2 héttel az ünnep előtt már gyakran találkozhatunk az utcán lámpásokat áruló helyiekkel. Sok gyermeket is látunk krepp papírral, selyempapírral, ragasztóval, fapálcákkal a kezükben, boldogan viszik haza vagy az iskolába, ahol saját maguk készíthetik el a lámpást a család vagy az iskola részére. Mi is ez a lámpás?






A lámpás, 

vagy a Vesak koodu a fényt szimbolizálja. A fényt, mely a megvilágosodást, önmagunk megismerését, a valóság minden illúziótól való ismeretét, a bölcsességet jelenti. A fényt, melyet a Buddha ábrázolásokon látunk a Buddha feje tetején. A fényt, melyet a buddhizmus egyik gyönyörű szimbóluma, a lótuszvirág is oly kitartóan keres, mikor a sötét posványból felfelé tör. A fényt, melyet kívülről a Naptól kapunk, belülről pedig a szívünkből árad. A fényt, mely mindent éltet világunkban.

A lámpás legtöbbje teljesen fehér színű vagy legalábbis fehér alapú, mely a tisztaságot, az egyszerűséget, és főképp a Buddha Tanításainak tisztaságát és az általa hozott megszabadulást szimbolizálja. De sok lámpás különböző színekben ragyog, ezzel is boldogságot és örömet okozva a benne gyönyörködőnek.

A lámpások mellett Toranákat, gazdagon díszített kapukat is emelnek sok helyen, ma már legtöbbet elektromosan világítják meg. 

A Vesakhoz kapcsolódó hagyomány részeként ételosztó pultokat, dansalákat állítanak fel szerte a buddhista területeken, az út szélén, tereken; hogy ezen a napon senki ne szűkölködjön. Sok hotel vagy gazdagabb üzlet vesz részt ebben, hatalmas kondérokban készítik a rizses curryt, tápláló leveseket, s délután már hosszú sorokban állnak a rászorulók és az éppen arra járók. Nem egyszer voltunk tanúi, hogy az arra járó autókat, távolsági és helyi buszokat is megállítják, s a sofőr kezébe nyomnak egy-egy süteményt vagy üdítős poharat. Ezen a napon az állatokról sem feledkezünk meg, több helyen látni az utcán lassan guruló, platós kisteherautókat, a platón néhány emberrel, kiket az utcakutyák már repesve és alázattal várnak.

A nagyobb városokban színpadot emelnek, s utcai színházi előadásokkal színesítik az ünnepet.

A Vesak tehát az öröm és az adás, a mások szolgálatának is ünnepe. Megtiszteltetés részt venni a többiekkel a templom feldíszítésében, a Toranák felállításában, együtt szolgálni a Közösséget, a Szanghát. Mindenki beleteszi a maga segítségét, s mindenki ugyanígy részesül az ünnep által adott örömből. A délutáni órákban mindenki tehát felölti fehér ruháját, s meglátogatja a már feldíszített templomát, elhelyezi felajánlásait a templom erre a célra kialakított közös részén, majd együtt várakozunk a Hold előbukkanására. A templomi ceremónia sötétedés után veszi kezdetét, minden templom a maga szertartásai alapján, de az alapvető Dhammát, a Tanítást követve. Majd mindenki, minden egyes ember élő láncot alkot a templom bejáratától a Buddha szentélyig, s egymás kezébe adva juttatják el a „közös” felajánlásokat a Megvilágosodott elé.





Nem csak a templomi ceremónia, de az egész nap a másokkal való együttműködés, a másokon való aktív segítés jegyében telik – de egyben a befelé fordulás, az önmagunkba mélyedés, a meditáció ideje is ez. Ezen a napon minden buddhista maga felé is fordul, átgondolja eddigi tetteit, életének eseményeit, jelenlegi helyzetét, és felhasználja a működő energiákat arra, hogy az Úton maradjon, s a jobb emberré való válásra törekedjék.





Aki ebben az időben érkezik a szigetre, különleges élményt nyújt számára ezen a gyönyörű, fenséges ünnepségen részt venni, így felfedezni SL vallási és ku
lturális hagyományait.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel