Ugrás a fő tartalomra

Orchideák Sri Lankán

 Orchideák, fehér orchideák,

Mondjátok el, hogy szeretem.

Orchideák, lila orchideák,

Vigyétek hozzá a szívem.

Sokan emlékszünk még ezekre a sorokra, dúdolni is tudnánk Tolnay Klári és Páger Antal gyönyörű kettősét. Az orchidea ma már elterjedt növény Magyarországon is, egyre több ablakban tűnik fel, egyre több faja, gyönyörű és különleges virágokkal. 

Az orchidea család rendkívül sok, több, mint 25 000 fajjal büszkélkedhet, 880 nemzetségben. A jelenleg beazonosított növények közül az orchidea családja és a napraforgó család büszkélkedhet a legtöbb fajjal a világon. Csak viszonyítás képpen: kétszer több orchidea faj él a világon, mint madárfaj; és csaknem négyszeresen a jelenleg a világon élő emlősök fajszámának. Ezekből a számokból is látszik, milyen gyönyörű sokféleség jellemzi az orchideák világát. 

A család


Az orchideák gyönyörű színekkel rendelkeznek és nagyon sok fajuk illatos. Sokan nem tudják, de a vanília növénye is az orchideák családját erősíti. 

Maga a virág beazonosítása alapvetően egyszerű, hiszen nagyon sok közös jellemzővel rendelkeznek a többi virághoz képest. Íme egy kis tudományos megfigyelés: 

  • Az orchideáknak erősen módosult szirmuk van, amelyet labellumnak neveznek. Az ajak nagyobb méretű az átlagosnál, mely színességével a rovarok virgához vonzását hivatott elvégezni. 
  • A labellum mindig szemben van a törékeny portokkal és általában a virág lefelé néző végén helyezkedik el. 
  • A termő és a porzó egy oszlopban összeolvad. 
  • A pollen nem porszerű, hanem viaszos anyagként jelenik meg. 
  • Három csészelevél és három szirom figyelhető meg. A csészelevelek nagyságukban és megjelenésükben is nagyon hasonlítanak a szirmokhoz. 
  • Évelő növények, és nem fás szerkezetűek. 
  • Általában fürtökben nőnek, hogy növeljék a beporzás esélyét, de előfordulnak egyedülálló virágok is. 
  • A család minden növényének rendkívül kicsi a magja. 

Mire használjuk az orchideát? 


Parfümök: az illatszergyártók gyakran elemzik az orchideák különböző fajtáit a potenciális illatkémiai anyagok azonosítása céljából. 

Kertészet: Az orchideákat nagyon sokszor látványuk miatt termesztik, általában trópusi és szubtrópusi környezetben, de már Európában is nagyon elterjedt. Vannak olyan fajok is, amelyek kifejezetten a hűvösebb éghajlatot kedvelik. Az orchideák a gyűjtők által nagyon keresett növények, és számos orchidea társaság létezik már. 

Élelmiszer: a legnépszerűbb orchidea, melyet élelmiszerként hasznosítunk, a vanília. A vanília a termésében található magokban tárolja kivételes illat- és ízanyagát. Nem csupán élelmiszerként, de parfümként és illóolajként is használjuk. 
Vannak olyan orchideák, melyeknek a gumóját porrá őrölve haználják fel receptekhez, így készül például a salep, azaz török turmix vagy fagylalt. Réunion szigetén rumot ízesítenek bizonyos orchidea fajták szárított és porrá őrölt leveleivel, ilyen például a Pink Pigeon. A Gastrodia nemzetség egyes fajainak növényeit burgonyaszerű gumók nevelésére sarkallják, s ezt az ausztrál őslakosok fogyasztják előszeretettel. láthatjuk tehát, hogy bár nem minden orchidea fogyasztható, de a család mégis jelentős szerepet játszik a gasztronómiában. 

Orvostudomány:feljegyzések szerint az orchideát már 5000 évvel ezelőtt is használták a gyógyászatban és használják ma is. Így az orchidea egyben gyógynövény is. 

Az orchidea Sri Lankán

Sri Lanka éghajlatilag egyedülálló, trópusi sziget, de hegyei között igen hűvös időjárás a megszokott. A szigeten jelenleg több, mint 185 orchidea fajt sikerült beazonosítani, 78 nemzetségből. A fajok közül 74 őshonos Sri Lankán, és közűlük számos faj meglehetősen ritka. Ilyen például a Foxtail Orchidea (Rhynchostylis retusa), azaz a Rókafarkú Orchidea - és a Vesak Orchidea (Dendriobium maccarthiae). 
A sokféle faj fellelhetősége az egyik oka annak, hogy Sri Lanka előkelő helyen áll a világ legsokszínűbb biológiai sokféleséggel rendelkező országai között. 

Természetes élőhelyén a legtöbb orchidea fajjal a Sinharaja esőerdőben és a Horton Plains Nemzeti Parkban találkozhatunk. A Sinharaja esőerdő viszonylag kis területű, 21*7 km, de telis tele van a különböző növény- és állatfajokkal. 1988 óta a Világörökség része. Az esőerdő aljnövényzete rendkívül sűrű, így mindenképpen szükséges vezetőt fogadni annak érdekében, hogy minél több fajjal tudjunk személyesen találkozni. 

Annak érdekében, hogy minél több érdeklődőnek bemutathassák, az ország néhány "bemutató kert"-tel is rendelkezik. Ilyen például a 145 hektáros Peradeniya Királyi Botanikus Kert, melynek orchidea házában gyönyörű, temrészetes és hibrid fajok láthatóak. 

A privát kertekben is nagyon népszerű ez a növény. A Sri Lankára oly jellemző módon egyszerű eljárással tartják az emberek: egy kókuszdió héjat megtöltenek kókuszhéj reszelékkel, és egyszerűen ráhelyezik a növényt úgy, hogy a gyökerek a fényen maradjanak. Ezt mindenestül egy fa törzsére erősítik, s a növény a gyökerekkel néhány hétn belül erősen rákapaszkodik a fára. Innen nincs más dolog vele, hiszen az ország klímájának köszönhetően a csapadék és a fény mindig rendelkezésre áll. Az elszáradt virágokat lecsíphetjük. 
Az olyan orchideákkal, mint például a vanda, még ennyi vesződség sincs a trópusi környezetben. Egy drótra erősítve bárhol fellógathatjuk a kertben, a levegő páratartalmából (mely itt általában minimum 94 %-os) szerzik be össze táplálékukat. 

Az orchideák érdekessége, hogy minden virág közepe valamilyen "élőlényt" rejt magában. Egyesek táncos leányokat, mások manókat, vagy majmokat vélnek felfedezni. Érdemes egy kicsit eljátszani vele. 








Egy igen különleges fajta: a Szentlélek orchidea. 











orchidea sri lanka

orchidea sri lanka


orchidea sri lanka















orchidea sri lanka

orchidea sri lanka


orchidea sri lanka



orchidea sri lanka

orchidea sri lanka

orchidea sri lanka

orchidea sri lanka

orchidea sri lanka

orchidea sri lanka

orchidea sri lanka



orchidea sri lanka




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel