Ugrás a fő tartalomra

Gyógyító Buddha napok és mantra

Minden Tibeti Holdhónap 8. napja egyben a Gyógyító Buddha és a Zöld Tara napja is. 

Úgy tartják a tibetiek, hogy minden, amit ezen a napon gondolsz, mondasz vagy teszel, százszoros erővel bír. 

Hogy ne kelljen számolgatni, a 2021-es dátumokat itt felsorolom. 

Február 20. - Március 21. - Április 20. - Május 20. - Június 18. - Július 17. - Augusztus 16. - Szeptember 14. - Október 13. - November 12. - December 11. - 2022. január 10.


Gyógyító Buddha

kép forrása: https://www.lionsroar.com/how-to-invoke-the-medicine-buddha/

A Gyógyító Buddha mantrája: tayatha om bekandze bekandze maha bekandze radza samudgate soha. Ennek jelentése: 

Hívom a Gyógyító Buddhát (az Orvoslás Királyát), hogy a legfelsőbb magasságokból alászállva szüntessen meg minden betegséget és szellemi tudatlanságot.

(forrás: https://sites.google.com/view/mefiz/mantrak/buddhist-mantra)


Itt tudod meghallgatni: Gyógyító Buddha Mantra

A Gyógyító Mantra megtisztít minden betegségtől, s megszabadít a szenvedéstől, kiszabadít a halál és újraszületés ciklusaiból, és feloldja a karmát. A test és az elme minden problémáját etávolítja. 

Egyben megszabadít minden szenvedés okától is, mely minden esetben nem külső, hanem belső, tudati érzékelés. A belsó okok megszüntetése alapfeltétele a külső fájdalmak, betegségek megszüntetésének. 

 

Zöld Tara 

zöld Tara
Zöld Tara 
Fotó forrása: https://buddhaweekly.com/tara-principle-wisdom-compassion-and-activity-the-practical-karma-mother-active-in-our-daily-real-world-lives/


Tara - az anya, a barát, a védelmező. S mint minden anya, minden pillanatban ugrásra kész, hogy akár a leghétköznapibb helyzetben is segítségünkre legyen. Ő a "gyakorlatias" Buddha, a Karma-Anya, aktívan jelenik meg életünkben. Szanszkritból lefordítva neve eképp értelmezhető: a Csillag, mely vezet. Mindig velünk van, amikor szükségünk van rá, s keressük őt. Tarára az élet minden területén szükségünk van. Tara egyszerre testesíti meg a Bölcsességet, az Együttérzést és a Tevékenységet. 

A legenda szerint Sziddhártha herceg megvilágosodása előtt és annak során Tara segítségére támaszkodott. Megvilágosodását megelőző éjszaka, amikro a Bó fa alatt ült, Sakjámunit démonok hada támadta meg, akik megpróbálták eltántorítani céljától. Ekkor az Égből megjelent Tara, aki kacajával a földre terítette a démonokat és meghiúsította tervüket. Ezt követően volt képes Sziddhártha az elméjét a legnyugodtabb állapotba helyezni és hajnalban elérte a megvilágosodást, s kimondta a Tara Tantrát. 

Tara mantrája, melyet használhatsz a mindennapokban: Om Tare Tuttare Ture Soha

A mantrát itt hallgathatod meg: Zöld Tara Mantra


Hogyan érdemes ünnepelni ezeket a napokat? 

Ha van rá lehetőséged, tölts egy kis időt magadban, egy csendes helyen, a Gyógyító Mantrát hallgatva, s kifejezve a szándékod a gyógyulásra. Kérd egyben a világ minden élőlényének gyógyulását is. Segíthet, ha közben behunyod a szemed, de a Gyógyító Buddha sötétkék (lapis lazuli) színű ábrázolását is nézheted. 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Peradeniya Botanikus Kert - múlt és jelen együtt

Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete című könyvéből idézünk fel Nektek egy részletet, mely a Peradeniya Botanikus Kert et mutatja be - és meghagytuk az eredeti írásmódot is, így ezeket ne tekintsétek helyesírási hibáknak.  A képeket saját magunk készítettünk az elmúlt 9 év során.  Peradeniya Cejlon legnevezetesebb vízválasztója mellett fekszik. Nyugatra a Kelani Ganga gyüjti össze a csa padékot, hogy azt Colombo mellett az Indiai-Oceánba ömlessze, kelet felé pedig Cejlon legnagyobb folyója, a tisztavizű Mahavelli Ganga . Peradeniya valamikor, vagy ötszáz évvel ezelőtt a sziget fővárosa is volt, bár akkor sem valami hosszú ideig. Világraszóló hírét azonban nem ennek köszönheti. Az, ami világszerte híressé teszi, a falu közelében fekvő botanikus kertje. A Peradeniyai és a Jáva szigeten fekvő Buitenzorgi botanikus kert Földünk két legszebb és legnagyszerűbben felszerelt növénykertje. Érdemes megtekinteni. Az 58 hektár, tehát kereken 100 k. hold nagyságú kert közvetlenül a Colom

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme