Ugrás a fő tartalomra

Extrém sportok Sri Lankán - Kithulgala - vadvízi evezés

 Sri Lanka a 2600 éves írott történelméről, gyönyörű partjairól és a ceyloni teáról híresült el. Ám elképzelhető, hogy nem csupán kulturális és pihenős utat tervezel, hanem ha lúd, hát legyen kövér: sportolási lehetőségeket is keresel. Arról már írtunk, hogy milyen sportok elérhetőek itt a szigeten, ilyen például a barlangászat, a hegymászás, a túrázás a magashegységekben, a kenuzás, a kajakozás a folyókon. Lehet kerékpártúrákat tenni, golfozni, lovagolni és szörfözni, windszörfözni. Esetleg vizisí, jetski, wakeboard, kiteszörf? Szóval lehetne sorolni, mindenki megtalálhatja a maga sportját, még ha sokat kell utazni is érte. 

Mégis, mind közül a legérdekesebb, legvakmerőbb és legizgalmasabb, mondhatjuk a leghalálibb a vadvízi evezés. Ennek a sportnak a központja Kithulgala. Maga a sport az 1990-es években indult el a szigeten és a 2000-es évekre vált igazán népszerűvé. Mára - a pandémiás éveket leszámítva - mind a külföldiek, mind a helyiek nagy érdeklődéssel látogatják. 

fotó forrása: https://www.viator.com/tours/Colombo/White-Water-Rafting-at-Kitulgala/d4619-104893P27


Kithulgala - a kis hegyi falucska

Kithulgala, a központi hegyvidék csúcsán elhelyezkedő kis falucska nem volt túlságosan ismert egészen az 50-es évekig. Ez azonban megváltozott, amikor itt forgatták le a Híd a Kwai folyón című, nagy sikerű, Oscar-díjas filmet. Maga a híd, amelyet a film kedvéért építettek, ma már régen az enyészetté vált. A Kelaniya folyó azonban, mely a filmben a Kwai folyóként szerepelt, ma is ugyanolyan gyorsan, vehemensen rohan át a falucskán. A hirtelen kiugrások, zuhatagok, a köves folyómeder, a különböző méretű sziklák segítik elő a folyó vizének kellően gyors sebességét. 


fotó forrása: https://coffeeordie.com/river-kwai-real-story/


A kaland 

A kaland fent kezdődik, a hegy tetején, és általában kölrülbelül 6-8 km-es szakaszt ölel fel. Ez időben kb. 1,5-2,5 óra. A tapasztalatlanabbaknak, vagy azoknak, akik először próbálják ki a vadvízi evezést, rövidebb és enyhébb túra javasolt. A tapasztalt izgalmat keresőknek pedig ezernyi meglepetést tartogat a folyó, csak győzzék állni. 

A program elején mindenki átveszi a megfelelő védőöltözetet: a sisakokat, a mentőmellényeket és az evezőket is. Ezt természetesen egy gyors, de annál alaposabb biztonsági bemutató vagy lecke is kíséri, azaz 

  • hogyan használjuk az evezőket a tutaj irányítására
  • hogyan viselkedjünk, ha a vízbe esnénk
  • hogyan viselkedjünk a tutajban
  • mit vigyünk magunkkal és mire nem lesz szükség. 

A program sodródással kezdődik, tehát nem avatkozunk be a természet dolgába, csupán hagyjuk, hogy sodorjon a víz. Ez azért is jó, mert alkalmunk van arra, hogy nézelődjünk és gyönyörködjünk a folyóban és a folyómenti tájban. Sri Lanka folyópartjai igen gazdagok zöld növényzetben és az állatvilág is lenyűgöző, így esély van arra, hogy néhány igen ritka fajjal ismerkedjünk meg. Ilyenek például a varánuszok, makákók vagy langúrok és a különleges egzotikus madarak.

Érdemes azért résen lenni, mert az első zuhataghoz igen gyorsan elérkezel, mely kavargó és vad, de mégis gyönyörű látvány és egyben izgalmas élmény átevezni rajta. Ha először veszel részt ilyen programon, készülj fel a rázkódásra, mivel a tutaj a folyó gyors áramlása miatt a sziklás, szűk keresztmetszeteknél fel-feldobódik. Mint minden extrém sportnál, itt is az a legfontosabb, hogy folyamatosan légy észnél. 

fotó forrása: https://www.pinterest.com/pin/750271619149308142/


Tehát, a program általában gyengébb szakaszon kezdődik, s az idő elteltével alakul át egyre és egyre vadabbá. Az első zuhatag arra is jó, hogy ráérezz a játék ízére s annak veszélyességére, izgalmára; illetve hogy mi vár Rád a későbbiek folyamán. 

A lényeg mindenkor: maradj a tutajon és ne engedd el az evezőt! Ám olykor megtörténik, hogy egy vagy több utas is a vízbe esik, sőt, a tutaj felborulhat, így mindenki a vízben lubickolhat. Ez az az alkalom, amikor a biztonság kérdése előtérbe kerül. Ha az elején jól figyeltél a felkészítésre, akkor minden halad a maga módján és mindenki biztonságosan visszakerül a tutajra. 

Amikor végighaladtál a folyó megadott szakaszán, véget ér a program, visszaszolgáltatod a szervezőtől kapott eszközöket, s elhagyod a területet. Hacsak! Igen, hacsak nem vár Rád valamilyen másik, hasonlóan izgalmas program. 


Egyéb programok 


A legtöbb vadvízi evezés program össze van kötve más sportolási lehetőséggel is, így kedved szerint azonnal nekivághatsz egy újabb kalandnak. Ilyen például a kőszikláról való lecsúszás egy természetes medencébe; vagy túrázás úttalan utakon a dzsungelben. Ha tehát szeretnéd a napot kimaxolni, itt megteheted. 

fotó forrása: Palmstone Retreat


Igen, de merre is van Kithulgala? 


fotó forrása: https://www.srilankatravelandtourism.com/places-sri-lanka/kitulgala/kitulgala.phpNos, a térképen láthatjátok a helyszínt. Colombóból is meg lehet közelíteni, 84 km az A4 és A7 úton. De érdemes egy körutazás alkalmával mondjuk Nuwara Eliya felől beiktatni egy sportos napot. A környéken amúgy is sok lehetőség van kirándulásra, például a Horton Place, a Világvége csúcs vagy a Sri Pada is a közelben található. 


Egyéb raftingolási lehetőségek

Bár Kithulgala a legoptimálisabb hely a raftingoláshoz, de egyéb helyeken is találtok ilyen lehetőséget. Ilyenek például a Sitawaka, a Mahaveli vagy a Kotmale folyók. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Peradeniya Botanikus Kert - múlt és jelen együtt

Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete című könyvéből idézünk fel Nektek egy részletet, mely a Peradeniya Botanikus Kert et mutatja be - és meghagytuk az eredeti írásmódot is, így ezeket ne tekintsétek helyesírási hibáknak.  A képeket saját magunk készítettünk az elmúlt 9 év során.  Peradeniya Cejlon legnevezetesebb vízválasztója mellett fekszik. Nyugatra a Kelani Ganga gyüjti össze a csa padékot, hogy azt Colombo mellett az Indiai-Oceánba ömlessze, kelet felé pedig Cejlon legnagyobb folyója, a tisztavizű Mahavelli Ganga . Peradeniya valamikor, vagy ötszáz évvel ezelőtt a sziget fővárosa is volt, bár akkor sem valami hosszú ideig. Világraszóló hírét azonban nem ennek köszönheti. Az, ami világszerte híressé teszi, a falu közelében fekvő botanikus kertje. A Peradeniyai és a Jáva szigeten fekvő Buitenzorgi botanikus kert Földünk két legszebb és legnagyszerűbben felszerelt növénykertje. Érdemes megtekinteni. Az 58 hektár, tehát kereken 100 k. hold nagyságú kert közvetlenül a Colom

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme