Ugrás a fő tartalomra

A Galle Fort rövid története

 A Galle Fort nagyon népszerű látványosság az ide érkező turisták körében, és mi is már többször írtunk róla Nektek a facebook oldalunkon és egyéb utazási csoportokban.



Sok évszázados történet


A Galle Fort Sri Lanka déli partjának régimódi, de elegáns látványossága. Történetének hosszú évszázadai alatt sok európai erő megjelenésének és fejlődésének lehetett tanúja. Ám sokszor nem csak jó dolgok történtek, időnként zajos tengeri csaták és szörnyűséges szárazföldi háborúk zajlottak, különösen a 17. században a portugálok és a hollandok között.

A fentieknek az óceán mélyén fekvő négy fából készült, elsüllyedt hajó őrzi emlékét, s a négy hajóból kettő fegyverzete még mindig létezik a víz alatt, a roncsok körül szétszóródva. Mindösszesen 38 vasból készült fegyver alussza odalent örök álmát, távol a világ és a véres harcok zajától.

Ám az erőd története nem itt kezdődik. Jóval e történelmi jelentőségű események előtt Galle a Selyemút jelentős állomása volt. Ennek köszönhetően indiai, perzsa, kínai és arab hajók érkeztek Galle városába termékeikkel, mint például a selyem, az ezüst, az arany, az ópium és a porcelán. Majd drágakövekkel, elefántokkal, elefánt agyarral, borssal, fahéjjal és bételdióval megrakottan indultak ismét útjukra.

Írásos emlékek


Az első, Galle-ról szóló írásos emlék Ibn Batutu nevű arab utazó tollából származik, 1344-ből; majd a 20. század fordulóján a föld alól előkerült egy vésett tábla, kínai, perzsa és tamil írással, mely egy 1405-ös kínai misszióról és a egy közeli templomban tett felajánlásokról számol be. A tábla jelenleg az Erődben, a Tengerészeti Múzeumban látható.




A gyarmattartók


Az erődöt az 1620-as években - itt-tartózkodásuk utolsó évtizedeiben - a portugálok kezdték el építeni, ezen azt a részt értjük, amit ma „Fekete Erőd”-ként emlegetnek. A hollandok pedig, akik 1640-ben elfoglalták, még erősebbé, nagyobbá és szervezettebbé tették. Tizenhat bástyát, várárkot és felvonóhidat is építettek.

A portugál és holland érában az erőd helyi adminisztratív székhelyként volt ismert. Az angolok pedig az ideérkezésük utáni évtizedekben szintén Galle-t használták bázisukként, mielőtt Colombóba tették volna át székhelyüket. Ez utóbbival Galle, mint kikötő erősen visszaszorult és hanyatlásnak indult.

Az Erődről


A Galle Fort területe majdnem 90 hold (kb. 51 hektár). Tizenhat évig a holland kormányzóság székhelye volt, 1640-1656 között. A hollandok, bár jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, csupán második keleti székhelyként tartották számon Batávia (Indonézia) után. Építészeti stílusa itt keleten nyugatinak számít és a legteljesebben fennmaradt erődként tartják nyilván Dél-Ázsiában. Egyben szerepel a világ legnépszerűbb, leglátogatottabb világörökségi helyszínei között.

A könyvtár


1796-ban az erőd az angolok kezébe került, akik - ellentétben a hollandokkal, akik szinte minden portugál épületet földig romboltak - nem bontottak le egyetlen holland épületet sem. Használták, amit tudtak, s azokat további épületekkel bővítették. 1832-ben az addig könyvelői irodaként használatos épületet olvasószobaként kezdték használni az ezred tisztjei.













Az avató bizottság tagjai között volt Sir William Gregory, Ceylon kormányzója. Az első elnök Peter Daniel Anthonisz volt, akinek szociális munkájáért és az erődért tett erőfeszítéseiért hálásak lehetünk. Amikor a 19. század végén majdnem lebontásra kerültek az erőd falai, ő volt az, aki tilakozó gyűlés szervezett a New Oriental Hotel (mai Amangalla Hotel) előtt, állítván, hogy az erőd nem csupán katonai létesítmény, de a város erős védőbástyája is a természeti elemekkel szemben. Tudnivaló ugyanis, hogy a monszun időszakok alatt az erőd és a város igen hamar megsemmisült volna a védőfalak nélkül. Érvei meghallgatásra találtak, s sikerült az erődöt megőrizni az utókor számára. Azt mondják, amikor meghalt, az egész város gyászolta őt. A későbbiekben az ő tiszteletére állították az erőd óratornyát.

Az erőd könyvtára az információk valódi kincsesháza a maga történelmével és az évszázadok alatt összegyűjtött könyveivel.

További látnivalók


Galle erődje egy mini Sri Lanka, szinte minden van, ami az országra jellemző. Így tehát sétánk során találhatunk buddhista templomot, muszlim mecsetet, anglikán, református, katolikus templomot, múzeumokat és kiállítótermeket. Láthatunk több száz éves épületeket, átalakított kórházat is. De a legszebb látványosság maga az erőd, gyönyörű bástyáival, ódon falaival, és a világ egyik legcsodálatosabb naplementéjével az óceán felett. 

Olvasnivaló ajánló


Az erődben mindig akadnak különlegességek, amelyet jó felfedezni. Ilyen például a legrégibb kávézó 1932-ből, ahová érdemes betérni. Összefoglalónkat itt találjátok. 













Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel