Ugrás a fő tartalomra

A Galle Fort rövid története

 A Galle Fort nagyon népszerű látványosság az ide érkező turisták körében, és mi is már többször írtunk róla Nektek a facebook oldalunkon és egyéb utazási csoportokban.Sok évszázados történet


A Galle Fort Sri Lanka déli partjának régimódi, de elegáns látványossága. Történetének hosszú évszázadai alatt sok európai erő megjelenésének és fejlődésének lehetett tanúja. Ám sokszor nem csak jó dolgok történtek, időnként zajos tengeri csaták és szörnyűséges szárazföldi háborúk zajlottak, különösen a 17. században a portugálok és a hollandok között.

A fentieknek az óceán mélyén fekvő négy fából készült, elsüllyedt hajó őrzi emlékét, s a négy hajóból kettő fegyverzete még mindig létezik a víz alatt, a roncsok körül szétszóródva. Mindösszesen 38 vasból készült fegyver alussza odalent örök álmát, távol a világ és a véres harcok zajától.

Ám az erőd története nem itt kezdődik. Jóval e történelmi jelentőségű események előtt Galle a Selyemút jelentős állomása volt. Ennek köszönhetően indiai, perzsa, kínai és arab hajók érkeztek Galle városába termékeikkel, mint például a selyem, az ezüst, az arany, az ópium és a porcelán. Majd drágakövekkel, elefántokkal, elefánt agyarral, borssal, fahéjjal és bételdióval megrakottan indultak ismét útjukra.

Írásos emlékek


Az első, Galle-ról szóló írásos emlék Ibn Batutu nevű arab utazó tollából származik, 1344-ből; majd a 20. század fordulóján a föld alól előkerült egy vésett tábla, kínai, perzsa és tamil írással, mely egy 1405-ös kínai misszióról és a egy közeli templomban tett felajánlásokról számol be. A tábla jelenleg az Erődben, a Tengerészeti Múzeumban látható.
A gyarmattartók


Az erődöt az 1620-as években - itt-tartózkodásuk utolsó évtizedeiben - a portugálok kezdték el építeni, ezen azt a részt értjük, amit ma „Fekete Erőd”-ként emlegetnek. A hollandok pedig, akik 1640-ben elfoglalták, még erősebbé, nagyobbá és szervezettebbé tették. Tizenhat bástyát, várárkot és felvonóhidat is építettek.

A portugál és holland érában az erőd helyi adminisztratív székhelyként volt ismert. Az angolok pedig az ideérkezésük utáni évtizedekben szintén Galle-t használták bázisukként, mielőtt Colombóba tették volna át székhelyüket. Ez utóbbival Galle, mint kikötő erősen visszaszorult és hanyatlásnak indult.

Az Erődről


A Galle Fort területe majdnem 90 hold (kb. 51 hektár). Tizenhat évig a holland kormányzóság székhelye volt, 1640-1656 között. A hollandok, bár jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, csupán második keleti székhelyként tartották számon Batávia (Indonézia) után. Építészeti stílusa itt keleten nyugatinak számít és a legteljesebben fennmaradt erődként tartják nyilván Dél-Ázsiában. Egyben szerepel a világ legnépszerűbb, leglátogatottabb világörökségi helyszínei között.

A könyvtár


1796-ban az erőd az angolok kezébe került, akik - ellentétben a hollandokkal, akik szinte minden portugál épületet földig romboltak - nem bontottak le egyetlen holland épületet sem. Használták, amit tudtak, s azokat további épületekkel bővítették. 1832-ben az addig könyvelői irodaként használatos épületet olvasószobaként kezdték használni az ezred tisztjei.

Az avató bizottság tagjai között volt Sir William Gregory, Ceylon kormányzója. Az első elnök Peter Daniel Anthonisz volt, akinek szociális munkájáért és az erődért tett erőfeszítéseiért hálásak lehetünk. Amikor a 19. század végén majdnem lebontásra kerültek az erőd falai, ő volt az, aki tilakozó gyűlés szervezett a New Oriental Hotel (mai Amangalla Hotel) előtt, állítván, hogy az erőd nem csupán katonai létesítmény, de a város erős védőbástyája is a természeti elemekkel szemben. Tudnivaló ugyanis, hogy a monszun időszakok alatt az erőd és a város igen hamar megsemmisült volna a védőfalak nélkül. Érvei meghallgatásra találtak, s sikerült az erődöt megőrizni az utókor számára. Azt mondják, amikor meghalt, az egész város gyászolta őt. A későbbiekben az ő tiszteletére állították az erőd óratornyát.

Az erőd könyvtára az információk valódi kincsesháza a maga történelmével és az évszázadok alatt összegyűjtött könyveivel.

További látnivalók


Galle erődje egy mini Sri Lanka, szinte minden van, ami az országra jellemző. Így tehát sétánk során találhatunk buddhista templomot, muszlim mecsetet, anglikán, református, katolikus templomot, múzeumokat és kiállítótermeket. Láthatunk több száz éves épületeket, átalakított kórházat is. De a legszebb látványosság maga az erőd, gyönyörű bástyáival, ódon falaival, és a világ egyik legcsodálatosabb naplementéjével az óceán felett. 

Olvasnivaló ajánló


Az erődben mindig akadnak különlegességek, amelyet jó felfedezni. Ilyen például a legrégibb kávézó 1932-ből, ahová érdemes betérni. Összefoglalónkat itt találjátok. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Peradeniya Botanikus Kert - múlt és jelen együtt

Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete című könyvéből idézünk fel Nektek egy részletet, mely a Peradeniya Botanikus Kert et mutatja be - és meghagytuk az eredeti írásmódot is, így ezeket ne tekintsétek helyesírási hibáknak.  A képeket saját magunk készítettünk az elmúlt 9 év során.  Peradeniya Cejlon legnevezetesebb vízválasztója mellett fekszik. Nyugatra a Kelani Ganga gyüjti össze a csa padékot, hogy azt Colombo mellett az Indiai-Oceánba ömlessze, kelet felé pedig Cejlon legnagyobb folyója, a tisztavizű Mahavelli Ganga . Peradeniya valamikor, vagy ötszáz évvel ezelőtt a sziget fővárosa is volt, bár akkor sem valami hosszú ideig. Világraszóló hírét azonban nem ennek köszönheti. Az, ami világszerte híressé teszi, a falu közelében fekvő botanikus kertje. A Peradeniyai és a Jáva szigeten fekvő Buitenzorgi botanikus kert Földünk két legszebb és legnagyszerűbben felszerelt növénykertje. Érdemes megtekinteni. Az 58 hektár, tehát kereken 100 k. hold nagyságú kert közvetlenül a Colom

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme