Ugrás a fő tartalomra

Esküvő buddhista szertartással

Barátnőnk, Danushika esküvőjére voltunk hivatalosak, így aztán megragadnám az alkalmat, hogy megosszam Veletek ennek a szertartásnak a részleteit. 
Azt talán már írtam valahol, hogy - amennyiben tehetik - az esküvői szertartást csütörtökre időzítik, mivel a csütörtök - Brahaspatindha - Jupiter napja, a szerencse napja. 



Persze, ez nem ilyen egyszerű, hiszen mint minden mást, ezt is az asztrológus mondja meg, a jegyespár horoszkópja alapján. Teljesen érthető, hiszen nem mindegy, hogy egy életre szóló - és itt valóban az! - kapcsolatot mikor is kezdenek el. 

Az asztrológus tehát kijelöli, hogy melyik napon, hány óra, hány perckor kell kezdődnie a ceremóniának. 

A helyszín már szépen feldíszítve várja az ifjú házaspárt. Nem tévedtem. Az ifjú házaspárt, mivel a buddhista ceremónia előtt ők hivatalosan már egybekelnek az anyakönyvvezető előtt, ami csupán egy nyomtatvány aláírásából áll, néhány percig tart. Tehát a buddhista ceremóniára már házaspárként érkeznek, mégis, ez a ceremónia sokkal többet jelent számukra, mint maga a házassági kivonat. Ez sem véletlen; a Kr. e. 3. század óta folyamatosan követik ezt a hagyományt, és minden helyi férfi és nő büszkén védi és tartja fenn. Egyébként egészen 1870-ig ez volt a hivatalos házasságkötés módja, mígnem a britek be nem vezették az anyakönyvi hivatalt. 

Mindenesetre most nevezzük őket menyasszonynak és vőlegénynek a továbbiakban. 

Gyönyörű piros-fehér-ezüstbe öltözött Kandy táncosok kísérik őket. 




A ceremóniát a ceremóniamester vezeti végig, fehér szarongban (helyi férfi viselet) és fehér ingben. Kezében egy pohár víz, mivel órákon át tartó beszédbe kezd, s bizony néha kortyolgatnia kell. 

A díszítés fő eleme a poruwa, ami tulajdonképpen egy feldíszített emelvény, erre lép fel a pár a szerencseidőben (amit az asztrológus kijelölt számukra), mégpedig mindketten a jobb lábukkal; a vőlegény a bal oldalról, a menyasszony a jobb oldalról lép. Mellkasuk előtt összetett tenyérrel köszöntik egymást (hagyományos buddhista köszöntés). A ceremóniamester bétellevéllel várja őket, átnyújtja, melyet ők átvesznek, majd vissza is nyújtják. Ez az isteneknek szóló felajánlás. 




Ezután a menyasszony apja - ha jelen van - a lány kezét a vőlegény kezébe helyezi, ezzel adja áldását az ifjú párra. 

És elkezdődik a ceremónia, ne kérdezzétek, mi hangzik el, hiányos még a szingaléz nyelvtudás :D Gyakran éltetik a szülőket, főként a szeretett anyát, és buddhista szent szövegeket is véltünk felfedezni. 

A vőlegény fiútestvére - ennek hiányában a ceremóniamester a már előre a poruwa padlójára kikészített, érmékkel ellátott bételleveleket ad át a vőlegénynek, aki a menyasszonnyal közösen megfogja azokat és egyesével a földre dobják. Szám szerint hét bétellevélről van szó, ezzel emlékeznek mindkét oldalról az előző hét nemzedéknyi hozzátartozókról. 





Szintén a vőlegény fiútestvére átnyújt egy nyakláncot, melyet a vőlegény a menyasszony nyakába kapcsol. 

Ekkor a menyasszony anyai nagybátyja lép elő - ha nincs, akkor a ceremóniamester - és egy aranyszínű fonállal átköti a menyasszony ujjait, majd vizet locsol rájuk. így a föld (ahová a víz lecsorog) és a víz lesznek örök tanúi a házasságkötésnek. Ezután óramutató járásával megegyezően háromszor megkerüli a párt. 

Ezután a vőlegény fehér anyagba öltözteti a menyasszonyt, majd ezt levéve átadja az anyósának, ezzel jelezve háláját azért, hogy az anyósa felnevelte a lányt számára. 







Ezután a vőlegény anyja ajándékozza meg a menyasszonyt egy szárival. A vőlegény a menyasszony vállára helyezi azt, majd a menyasszony átadja az édesanyjának. 

Ezután a menyasszony édesanyja egy csésze tejet és speciális gyógynövényekkel sütött süteményt vagy tejberizst nyújt át a lányának, aki megeteti és megitatja a párját; majd a vőlegény is ugyanezt teszi vele. 

Felhúzzák egymás ujjára a gyűrűket. 








Majd ajándékokkal köszönik meg szüleiknek a gondoskodást. 




Ezután a pár lelép a poruwáról, a ceremóniamester pedig kettétör egy kókuszt. 
Az ifjú pár meggyújt egy mécsest annak jelképeként, hogy mindketten a családi tűzhely melegének megőrzésére fognak törekedni. 





Sokszor előfordul, hogy egy képekből összeállított videót is levetítenek a násznépnek. 

És még néhány kép a násznépről és egyéb más nyalánkságokról: 


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i