Ugrás a fő tartalomra

Élet a teagyárban - Sri Lanka információk

Hogy milyen az élet egy teagyárban? Mégpedig nem is akármilyenben, hanem egy valódi ceyloni teát készítő gyárban? Lássátok a mi szemünkkel: 

Sri Lanka ma a világ második legnagyobb teaexportőre (az első Kína, a harmadik Kenya); kizárólag minőségi, zamatos teát készít élő múzeumként működő gyáraiban. Bizony-bizony, szinte minden teagyárban még ma is az angolok által rájuk hagyott épületekben és gépekkel dolgoznak, így aztán nem véletlen, hogy amikor belépünk egy ilyen gyárba, nem csak a friss, forró, harapnivaló teaillattal szembesülünk, de 100, akár 150 évet is visszarepülünk az időben. 

A mai napon két déli teaültetvény látogattunk meg, az elsőben mindjárt be is segítettünk a munkába :)


Nézzetek meg néhány képet is: 









Bizony, ezek a törékeny tamil asszonyok rakják meg a hatalmas zsákokat, ami aztán exportra megy. De nem csak lapátolják a teát, hanem le is szedik, fel is dolgozzák azt, ennek szentelve egész életüket generációkon keresztül. Ők azoknak az indiai tamiloknak a leszármazottai, akiket még a 19. században a britek telepítettek be a szigetre. Egy jobb élet reményében indultak neki egykoron az ősök, hogy az általuk már több ezer éve végzett munka tudományát a világ más területeire is elvigyék. Aztán itt maradtak. Sri Lanka hálás lehet nekik a világhírért, a bevételért, a teáért... 

A teagyárak nagy része nyilvános, ami azt jelenti, hogy bárki bemehet és megnézheti a feldolgozást. Sokszor egy ott dolgozó is végig kísér minket, hogy segítsen megérteni a feldolgozási folyamatot. A szedés után következik a mérés, a szárítás, a tördelés, a fermentálás, megint szárítás, tisztítás, válogatás; s mindezek után kerülnek a teaszálak a zsákokba. Itt most nem részletezem, de szívesen elmeséljük bárkinek itt a helyszínen egy csésze tea mellett. 

Hoztunk pár fotót az ültetvényről is: 













Lássunk pár fotót most a leszedett tealevelek méréséről és dokumentálásáról. Mivel ez alapján kapják a fizetésüket, nagyon fontos pontosan feljegyezni, ki mennyit szedett aznap. Nézzétek csak, az asszonyok mezítláb vannak, a papucsukat már ledobták, hiszen a feldolgozás az emeleten kezdődik, oda kell felvinni a teát a hátukon, és oda bizony nem szabad cipőben, papucsban belépni. Úgy sejtem, arra nem is kell felhívnom a figyelmeteket, hogy a legtöbb asszony 10-15 kg!! tealevél leszedése után még a hátán a zsákkal is mosolyog :)














Ezután pedig kezdődik a feldolgozás, mindenki teszi a maga dolgát: 






Íme a végtermék: valódi, hamisítatlan, zamatos ceyloni fekete tea. Ha egyszer egy ilyen teagyárban körbejársz, bezsebeled az itt dolgozó tamil asszonyok mosolyát, beszívod a tea nehéz, aromás illatát, belekerül a füledbe a gépek folyamatos csattogása, a több mint 100 éves, de remekül működő gépek látványa; nos, Kedves Utazó, soha többé nem iszod úgy a teát, mint annak előtte... 




Végezetül összeállítottunk egy rövid filmet is a fentiekről, akinek van kedve, nézegesse és ossza meg a barátaival... kattintsatok az alábbi linkre:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csö...

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel ...

A kotthu roti

A kottu roti  A kottu a Sri Lanka-i utcai ételek királya, mindenkinek meg kell kóstolnia, ha erre jár. Nézzük csak, mi is ez:  apróra vágott roti, zöldségek, tojás, és hús vagy hal, illetve tenger gyümölcse, ki mivel kéri.  Igen, igen, a jolly joker a roti. A többi mind felismerhető és beszerezhető. A roti lapos, helyi kenyér, amit lisztből, meleg vízből és sóból, illetve pár csepp olajból gyúrunk össze. Itt megnézhetitek: Roti készítése   Ha elkészült a roti, apróra vágjuk a zöldségekkel együtt, és összepirítjuk a fűszerekkel.  Wokot ajánlatos használni. Először pár csepp olajon apróra vágott fokhagymát és gyömbért pirítunk, majd erre tesszük az apróra szabdalt zöldségeket (paprika, káposzta, hagyma, sárgarépa, bármi, ami van és szeretjük). Ha hússal vagy hallal szeretnénk készíteni, először azokat kell átpirítani, oici kis darabokban. Só, bors jöhet bőven. Ezután mindezt kitesszük egy tálra, a serpenyőbe öntjük a felszabdalt ro...