Ugrás a fő tartalomra

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka? 

Azon kívül, 

  • hogy egész évben meleg van, 
  • hogy Sri Lanka még mindig olcsó
  • hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak, 
  • hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?)
  • hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját
  •  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ... 

Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást. 

Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarország területének épp hogy 2/3-a, de a lakossága majdnem háromszor annyi. Kisgyerekes családoknak, pároknak, egyedül utazóknak, fiataloknak és idősebbeknek egyformán ajánljuk.

A partok. 















































Köröskörül gyönyörű homokos óceánpart, legtöbb helyen hullámos, de egész évben meleg. Kifeküdhetsz a partra egy jó koktéllal a kezedben és olvashatsz, búvárkodhatsz, szörfözhetsz, snorizhatsz, elmehetsz egy mélytengeri horgászatra, meglesheted a bálnákat és delfineket, néhány jetski is szívesen a szolgálatodra áll, lefotózhatod a rúdhorgászokat, és óriásteknősökkel úszhatsz együtt. Akár az esküvődet is megtarthatod itt az Indiai óceán partján. 
Bár az óceán a legtöbb helyen hullámos, az úszni tudóknak abszolút biztonságos, és több olyan partszakasz is van, ahol nyugodt öblökben lehet fürdőzni kisgyerekkel, vagy úszni tudás nélkül is. Nincs cápatámadás, évek óta nincs medúza, sem egyéb veszélyes élőlény. Nincsenek a homokban tengeri sünök, nem szükséges úszócipő sem. Csupán a nappal érdemes vigyázni, ne égjünk vörösre!

Sporttevékenységek

Ahogyan fent is írtuk, ezer lehetőség van a vízisportokra az óceánban, de nem csak ott, hanem a folyók is nyújtanak különféle szórakozási lehetőséget. Ki lehet próbálni a raftingot, lehet kenuzni és kajakozni is. 

Ezek mellett kiváló alkalom nyílik hegymászásra, barlangászatra, túrázásra a magashegységekben, megnézni a Világvége sziklát, végigmenni a Horton Plains útvonalán, vagy éppenséggel felzarándokolni az Adam's Peak templomához, mind a 7000 lépcsőfokon. 

Ki ne szeretne teaültetvényeken keresztül tenni egy hajnali sétát, hogy a végén feljusson a hegyek között megbúvó Buddha szentélyig, kiüljön a szikla szélére, hatalmas levegőt vegyen és hagyja, hogy a boldogság átjárja minden porcikáját? 

Lehet kerékpárt bérelni, ezekkel akár egyedül kerekezni, akár szervezett, vezetett túrára menni; lehet lovagolni, elefántogolni (szigorúan szőrén!), lehet kempingezni - akár nemzeti parkok területén is, egy maratoni szafarin. 

Megnézhetitek a Kulturális Háromszög legnagyobb látványosságait hőlégballonból, vagy befizethettek egy jeep-es szafarira, meglátogatni a vadon élő állatokat. 

Hála a valaha itt élt angoloknak, lehetőség van golfozásra is. 

És ahogyan feljebb írtuk, lehet szörfözni, vagy windszörfözni, vizisízni és jetskízni, wakeboardozni és kiteszörfözni. 

A horgászok hatalmas élményt kapnak a mélytengeri horgászatokon; vagy akár lehet búvárkodni, sznorizni, illetve bálna- és delfinlesre menni. 

(Uhh, az óriásteknősökkel való bandázást el ne felejtsük megemlíteni). 












Fesztiválok

Sri Lankán van a világon a legtöbb hivatalos ünnep, köszönhetően a sok nemzetiségnek, akik itt együtt élnek. Nincs is jobb, mint együtt ünnepelni a helyiekkel a szingaléz és tamil új évet április közepén. A fesztiválok legtöbbje a buddhizmushoz kötődik, mégpedig a minden hónapban megtartott telihold ünnephez. Ezek a napok munka- és iskolaszüneti napok, és gyönyörű fesztiválokat tartanak ilyenkor. Minden hónapnak külön mondanivalója, ünnepelnivalója akad, és minden buddhista templom megadja az ünneplés módját. Érdemes az utazást úgy időzíteni, hogy egy ilyen alkalom beleessen, felejthetetlen élményt ad. A telihold ünnepekről egyébként már többször írtunk, érdemes visszalapozni :)

Természetesen ugyanígy tartják az összes hindu, muszlim és keresztény vallás ünnepét is, természetesen ezeket tiszteletben is tartják, és szívesen osztják meg velünk is, így aztán megéri a dátumoknak utánajárni, és ellátogatni az események helyszínére. 








Kulturális örökségek

Ezekről már sokszor esett szó, nap mint nap posztolunk róluk aktuális eseményeket, fotókat, videókat, de nem árt innen is értesülnötök: 8 Unesco örökség található a szigeten, a 2600 éves írott történelem a szemünk láttára elevenedik meg; szebbnél szebb tájakon járunk, rácsodálkozunk a korai művészetekre, építészetre, szobrokra, freskókra, Krisztus előtt íródott dokumentumokra. Tudtátok, hogy Sri Lankán írták le először a Páli Kánont, a Buddha tanításait, ezáltal a mi kis szigetünk volt az, aki megőrizte a buddhizmust a világnak? Vagy láttátok már a Nalanda Gedigét, a világon egyedülálló, hindu alaprajzú templomot, mely egy Buddhát rejt a belső szentélyében? 




































Festői helyszínek

  • Kandy Szent Királyi Városa
  • Peradeniya és Hakgala Botanikus Kertjei
  • a lenyűgöző, a zöld minden árnyalatában pompázó teaültetvények,
  • a 2500 méter magas szakrális Ádám csúcs,
  • Nuwara Eliya, a Kis Anglia csodaszép világa
  • a kísértetiesen elhagyatott, szélfútta Horton Plains fennsíkja
  • a homokos, dőlős pálmafás óceánpartok
  • az őserdőkben megbúvó, elhagyatott, rendkívüli energetikával bíró romvárosok, szentélyek
  • a magashegységekből lefelé gyarapodó és rohanó folyók, melyek káprázatos vízeséseket produkálnak
  • a még mindig elbűvölő és titokzatos Sinharaja esőerdő
  • a rengeteg egzotikus növény és állat, "akikkel" bárhol az úton szabadon találkozhatsz és testközelből figyelheted meg (igen, vannak kígyók, de hála Istennek, még egyik sem panaszkodott, hogy túl sok vagy túl zavaró lenne számukra a turista)
  • több, mint 7000 indiai elefánt, akiket szintén testközelből fedezhetünk fel saját élőhelyükön.
Ez a sok szép csoda mind-mind arra vár, hogy felfedezzétek. 

























































Ami még hozzájárul a boldogsághoz

  • a sziget több ezer éves hagyományos orvoslása, az ayurveda, azaz az Élet Tudománya. 
  • a millióféle fűszer, melyek nem csak ételeinket teszik színesebbé, de szervezetünket, életünket is egészségesebbé. Tudtátok, hogy miért kell nyáron csilit, télen borsot használni? Hogy miért jó a kávét kardamommal ízesíteni? Hogyan hat a szegfűszeg a fogfájásra? Sri Lankán ezt is megtudhatjátok. 
  • gyógyító, gyógynövényes masszázsok, melyeket már az ősi romvárosokban is hatásosan használtak
  • harmonikus ízű és aromájú ételek
  • tökéletes, 100 %-os gyümölcsturmixok
  • a thambili, a királykókusz, ami szabályozza a test hőháztartását és tele van vitaminnal - ráadásul abszolút steril
  • jóga, meditáció és buddhista filozófia
  • az itt élő emberek mosolya, szolgálatkészsége
  • Sri Lanka rendkívüli, stresszmentes energiája, ahol egyszerűen nem tudsz nem jól lenni. 











































Megéri ide elutazni, akkor pedig bizonyosan, ha egyben Önmagatokban is tesztek egy utazást. 


Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Szeretettel várunk Mindannyiótokat. 

A Magyarok Sri Lankán Csapata - egyben a Családunk: Tamás, Zsuzsa, Fruzsina, István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel