Ugrás a fő tartalomra

Fókuszban a kókusz - Sri Lanka információk

Sri Lankán a rizs mellett a legfontosabb alapvető élelmiszer a kókusz. A sziget telis tele van pálmaligetekkel, és biztosan nem találkozunk olyan kerttel, ahol ne lenne legalább egy ebből a hihetetlenül magas és karcsú fából. Ez mellett természetesen az óceánpartok jellemző növénye, itt a szigeten aztán nem sokáig kell keresni a turisták által nagyon vágyott "dőlős pálmás" partokat. 









A kókuszdió fa, szingalézül pol gaha, tehát rendkívül elterjedt mindenki örömére. 





A kókuszból többféle ételt is készítenek, de legelterjedtebb a pol sambol vagy kókusz szambol, ami a mi körözöttünkre hasonlít talán a legjobban, de az alapja a túró helyett a kókusz. A pol gediyéből, azaz a fehér kókuszhúsból készítik reszeléssel, apróra vágott hagyma és fűszerek hozzáadásával. Ugyanilyen elterjedt a lenti képeken látható pol roti, amit legtöbbször kurakkan (vörösköles) lisztből, vízből sóból és reszelt kókuszból készítenek. 
A kemény barna dióhéj pedig akár tálként, hamutartóként vagy mécsestartóként, de még virágcserépként is használható a továbbiakban, illetve nagyon sokan készítenek belőle ékszert is. 







Mindamellett, hogy a kókuszdió az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyag, 



nem csak erre hasznosítják. Aki - akár turistaként, akár letelepedőként - ide érkezik, biztosan találkozik az alább felsoroltak mindegyikével. Lássuk, hogy mire lehet használni még: 

Előszeretettel isszuk, nem csak a narancssárga - a thambili - édes kókuszvizét, de a zöld kókuszdióban rejlő kókuszvizet is. A helyiek szerint egy felnőtt egész napi vitamin- és ásványi anyag adagját fedezi egy kókusz leve. Olcsó, abszolút higiénikus és szinte mindenhol kapható, a helyi árusok azonnal fel is vágják nekünk. 





A zöld dióhéjat kiszáradás után remekül lehet hasznosítani a kertben akár orchideát vagy más növényeket tartani benne, illetve ágyások széleinek rögzítésére, díszítésére is. 



A zöld dióhéj alatt barna rostköteg (pol lella) található, melyet ha hosszabb időre vízbe áztatjuk, majd rostjaira szedjük szét, kiváló seprűt, kötelet, szőnyeget készíthetünk belőle.



A fa törzséből (pol kanda) bútorokat és tetőzetet készítenek. 

A gyökeréből (pol mula) gyógyszereket és festéket. 

A pol mala, azaz a kókuszvirág rendkívül érdekes. Az mellett, hogy gyönyörű, a helyieknél nagy jelentőséggel bír, ugyanis a gazdagság, a bőség jelképe. Így aztán dekorációként minden ünnepen megjelenik valamilyen módon. 


Szintén a kókusz virágából készül a toddy is, ami tulajdonképpen kókuszvirág must. A megvágott virág nedvét csuprokban fogják fel, majd a kókuszfa mászó ember kókuszból készült köteleken egyensúlyozva gyűjti össze. Már csak le kell szűrni belőle a darazsakat, és készen is van, iható :) (rossz, mint a bűn). 










A kókusz leveleit összefonva kerítésként, tetőként lehet használni, illetve szintén gyakori dekoráció az ünnepeken, főként a fiatal levelek. Nagyon sokszor a hindu istenektől kért áldáshoz kis házacskákat fonnak belőle. 







És még egy valami, ami ma már nem igazán használatos, de nagyon nagy érdekességnek számít: a pálmalevél könyvek (nem, nem azok, amelyekre a sorsunk van írva). Az ősi időkben a szigeten - ahogyan Indiában sem - nem ismerték a papírt, ám valamire mégis meg kellett örökíteni - főként - a buddhista tanításokat az utókor számára. Nem tudom, tudjátok-e, de a Buddha már életében megjövendölte: Sri Lanka lesz az az ország, amely megmenti a világ számára a buddhizmust. Ez a Kr. e. 1. században be is következett, amikor a Matale városában található Aluvihara templom barlangjában élő szerzetesen a világon először leírták a Tanításokat, melyek összefoglaló neve Tripitaka, vagy Tipitaka, azaz a Páli Kánon, tehát a Buddha tanításai. Jelenleg is a mi országunk őrzi Mataléban a kisajtolt és megszárított pálmalevelekre rótt írásműveket, és a hírek szerint lassan a Világörökség részévé fognak válni.

A kókuszpálma leveleit tehát mintegy papírként is sokáig használták, az ezekből készült könyvek néhány példányát a Kandy Szent Fog Templom könyvtárában is meg lehet tekinteni, egy 1600 oldalas is található közöttük.



Él egy bácsi Polonnaruwában, aki jelenleg is készít legyező formájúra összeszerkesztett kicsi könyvecskéket pálmalevélből, és a Szent Városban sétálgatva árusítja őket. Nagyon szép emlék lehet mindenkinek, a lapok a Buddha életének eseményeit ábrázolják írásban és képekben.
A bácsi legtöbbször az 1. számú Shiva templom és a Thuparamaya között, illetve a Fog Templomok és a Vatadage környékén található meg. Legutóbb 800-1000 rúpia körül adta darabját.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csö...

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel ...

A kotthu roti

A kottu roti  A kottu a Sri Lanka-i utcai ételek királya, mindenkinek meg kell kóstolnia, ha erre jár. Nézzük csak, mi is ez:  apróra vágott roti, zöldségek, tojás, és hús vagy hal, illetve tenger gyümölcse, ki mivel kéri.  Igen, igen, a jolly joker a roti. A többi mind felismerhető és beszerezhető. A roti lapos, helyi kenyér, amit lisztből, meleg vízből és sóból, illetve pár csepp olajból gyúrunk össze. Itt megnézhetitek: Roti készítése   Ha elkészült a roti, apróra vágjuk a zöldségekkel együtt, és összepirítjuk a fűszerekkel.  Wokot ajánlatos használni. Először pár csepp olajon apróra vágott fokhagymát és gyömbért pirítunk, majd erre tesszük az apróra szabdalt zöldségeket (paprika, káposzta, hagyma, sárgarépa, bármi, ami van és szeretjük). Ha hússal vagy hallal szeretnénk készíteni, először azokat kell átpirítani, oici kis darabokban. Só, bors jöhet bőven. Ezután mindezt kitesszük egy tálra, a serpenyőbe öntjük a felszabdalt ro...