Ugrás a fő tartalomra

A világ legjobb minőségű fahéja - Cinnamonum zeylanicum

A ceyloni fahéj a sziget legősibb exportcikke, a legenda - és a források - szerint már Salamon király is ceyloni fahéjat használt. A "legfőbb exportcikk" címet már átvette a nem kevésbé híres ceyloni tea, ennek ellenére évezredeken keresztül hatalmas bevételt hozott az országnak a fahéj. Annyira nyilvánvaló a kötődés az ország és a növény között, hogy botanikai neve is az ország előző nevéből származik: cinnamomum zeylanicum, azaz ceyloni fahéjfa. Itt olvashattok róla néhány adatot: Ceyloni fahéjfa



Találhatunk más, a fahéjra utaló elnevezéseket is, például Colombo hetedik kerületének elnevezése ma is Cinnamon Gardens, azaz Fahéjkertek (szingalézül: Kurunduwatte), ezzel is jelezve az utókornak, hogy valaha hatalmas fahéj ültetvények helyezkedtek itt el.

A fahéjnak, mint növénynek több száz faja létezik, de mindebből csupán négy az, amely kereskedelmi célokra is megfelelő. Ebből a négyből egyedül a ceyloni fahéjat nevezik "valódi" fahéjnak, a másik három a kassziák fajához tartozik 

  • cinnamomum aromaticum vagy cinnamomum cassia, azaz kínai fahéj
  • Saigon cinnamon vagy vietnamese cassia, azaz saigoni fahéj
  • Korintje cinnamon vagy cinnamomum burmannii, azaz jávai fahéj.
Mindezek közül a ceyloni fahéj az, amelynek a legédesebb, legfinomabb íze, aromája van és mind közül a legvilágosabb színnel is rendelkezik. Ez mellett állítólag az ára is kb. 3-4-szerese az előző háromnak. 

A ceyloni fahéjfa természetes környezetében akár 20 méteresre is megnőhet, de termesztési, feldolgozási szempontból ez nem túl előnyös, így általában maximum 3 méteres magasságig engedik nőni. 

Elméletileg egy fahéjfa 3 éves korától dolgozható fel, és az aratási évente kétszer, közvetlenül az esős évszak végén történik, mert ekkor könnyebb lefejteni a rétegeket.



Gyakorlatilag ma már nem engedik megnőni a növényt fának, hanem bokornak nevelik, így folyamatosan vághatják az ágakat, és dolgozhatják fel egész évben. 

A fahéjhántás egy kifinomult technika, mely a ceyloni családokban generációról generációra, apáról fiúra száll. Hosszú évszázadokig kizárólag a Salagama vagy Saliya kaszt tagjai bírtak azzal a kiváltsággal, hogy fahéjat dolgozhassanak fel. 

A fahéj ágat először megtisztítják, majd egy kicsi, de éles késsel (szingalézül: kokaththa), nagyon óvatosan lehántják a kérget. Ez alatt egy világos-élénkzöld réteg található, melyet szintén nagyon óvatosan lefejtve megkapjuk a nyers fahéjat. Mindkét műveletet szinte sebészi pontossággal végzik, a gyakorlottabbak percek alatt.













A lefejtett réteget megfelelő hosszúságúra vágva egymásba tekerjük, így kapjuk meg az általunk is ismert fahéjrúd alakzatot.






Majd ezt egy 2 hetes szárítási folyamat követi, melyet természetes környezetben, szabad téren, de árnyékban végeznek. 

Itt is megjelenik a Sri Lankára oly nagyon jellemző "mindent felhasználunk" feldolgozási mód. 

  • A levágott szárról lefejtett első kérget komposztként visszaforgatják a földbe, így biztosítva a későbbi növények kiváló minőségét. 
  • A következő réteg maga a fahéj.
  • A következő réteg maga a fa, amit pedig a szabad tűzön főző asszonyok a tűzhely melegének biztosítására használnak fel. 
  • A levelekből pedig hidegen sajtolt olaj készül. 

A fahéj hatása az emberi szervezetre és egyéb hasznosságok

Talán kevesen tudják, de Európában eredetileg sokszor használták a só és a bors mellett a hús tartósítására. Az ősi Egyiptomban a testek balzsamozásakor volt használatos. 


  • A fahéj évezredek óta ismert vérbőséget okozó hatásáról, így minden fogyasztó és méregtelenítő tea alapja.
  • Kiváló gyógyítója a kettes típusú cukorbetegségnek, csökkenti a koleszterin szintet és rendbe hozza az ízületi gyulladásokat. 
  • Télen kiváló melegítő hatását használhatjuk ki, ha kézfejünkbe és talpunkba 1-1 csepp fahéjolajat masszírozunk. 
  • Az olaj egyébként kellemes aromát biztosít az aromalámpákban használva, illetve ősszel remekül távol tartja a rovarokat, bogarakat, ha a felmosóvízhez teszünk 1-2 cseppet. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel