Ugrás a fő tartalomra
Sri Lanka-i bankjegyek

Ma bemutatjuk Nektek, milyen bankjegyekkel fogtok találkozni, amikor megérkeztek hozzánk Colombóba, és mindjárt a reptéren beváltjátok a Magatokkal hozott költőpénzt. Igen, nem tévedés, nálunk jelenleg is a reptéren a legjobb az árfolyam. Ennél kicsit jobbat csak a városokban fellelhető arab ékszerüzletekben fogtok kapni. 

Egy-egy értékből több is forgalomban van, így ne ijedjetek meg, ha többféle bankjegyet kaptok ugyanarra az értékre, ezek mind érvényesek. Szépen lassan kivonják a régit a forgalomból, de tényleg lassan, amolyan ázsiai módra. Aki gyűjtő, érdemes eltenni a használtabb bankjegyekből a gyűjtemény számára. 

A legkisebb bankjegyünk a húszas. 


Az elülső oldalán Colombo kikötője régen és most. A jobb oldalon Sri Lanka egyik jellegzetes madara, a szerenádozó füveskuvik, a bal oldalon pedig egy gyönyörű baronet pillangó. 


A bankjegy hátoldalán - mint mindegy más Sri Lanka-i bankjegyen is - táncos motívum látható. A húszason a Ves Netuma táncosokat lehet felfedezni jellegzetes dobjaikkal. Szintén több bankjegy hátoldalának jobb tetején megtalálható a bőség kancsójának szimbóluma. 


Az ötvenes bankjegyen Manampitiya régi és új hídja látható középen, mindkettő felett pedig a mi Kilenclyukú hídunk rajza, a Nine Arches Bridge. A jobb oldali madár a tompakék légykapó, a pillangó pedig a kék tölgylevél lepke. 


A bankjegy hátoldalán a sziget déli oldaláról származó Vadiga Patuna táncosok. 


A százas bankjegy elején a Norochcholai szénerőmű, és felette pedig a Laxapana vízesés látható. Itt is feltűnik a madár és a pillangó motívum: a jobb oldalon a narancssárga csőrű rigótimália, a bal oldalon pedig a szintén narancssárga őszi levélpillangó. 


A bankjegy hátoldalán egy Mridangam dobos és egy Bharatanatyam táncos látható. A jobb felső sarokban a Nága király - a hétfejű kobra található. 


Az ötszázas elején a colomboi World Trade Center és a Ceylon Bank épülete látható, illetve a középső rész jobb oldalán feltűnik a Kandy Lankathilaka templom rajza. Ennek a bankjegynek a madárkája egy sándorpapagáj, a pillangója pedig az indigókék királypillangó. 


A bankjegy hátoldalán - szépen magyarosan mondhatnánk, hogy szintén zenész - újabb dobosok, mégpedig a Yak Bera dobos egy Thelme Netuma táncossal. A bankjegy jobb felső sarkában egy Padmanidhi őrzőkő látható. 


Az ezer rúpiás jön a sorban, ebből például 4 is forgalomban van, mivel 2 ebből különleges. Ezt majd lentebb bemutatjuk Nektek. A jelenleg legújabb 1000 rúpiás zöld, és az ország függetlenségének 70. évfordulója alkalmából jelent meg. Az elején a sziget vallási sokszínűségét mutató buddhista templom, hindu templom, muszlim mecset és keresztény templom áll (az előző szérián a Ramboda vízesés alagútja volt látható). 

A hátoldalon pedig Daul Bera dobos és egy Malpadaya Netuma táncos látható. 

És akkor ejtsünk szót a két híres 1000 rúpiásról is: 

Az egyiket Raja, a Kandy Fog Templomban majdnem 50 évig szolgáló elefánt halála kapcsán adták ki, ő az: 


Egy másik pedig a köztársaság 6. elnökét, Mahinda Rajapaksát ábrázolja, ez a bankjegy a tamil tigrisekkel vívott polgárháború befejezésének emlékére került kiadásra. Mindkét bankjegy limitált, aki hozzájut, tegye el emlékbe. 


A következő bankjegy a 2000 rúpiás, valamivel nagyobb méretű a többinél, és ugyan még forgalomban van, de már csak nagyon kevéssel lehet vele találkozni, mivel neki nem született megújult változata: 


A bankjegy elején a mindenki által ismert Sigiriya szikla látható, a bal oldalon pedig feltűnik a most már inkább negatívumként elhíresült Kandy Perahera, a Szent Fog Ünnepi elefántos menete. 

A hátoldalon a Sigiriya szikla felhőlányainak freskói díszelegnek. 


A legnagyobb címlet az ötezres bankjegy, szintén az újak közül való. Szépséges színe mellett az elején látható rajz is gyönyörű: a Weheragala víztározó, illetve a jobb oldalon a Canyon víztározó tűnik fel. A Madár neve a Sárgafülű ékszerbülbül, a pillangónk pedig citromsárga vándor. 

Ahogyan látjátok, a madarak és pillangók eredeti színben is illenek a bankjegyek színeihez.

Még egy bankjegyet szeretnénk bemutatni, és bár ugyan a színe zöld, de ritka, mint a fehér holló. Mivel Sri Lankán is egyre magasabb az infláció, a kisebb értékű bankjegyeket kivonják a forgalomból és lassan érmékké alakulnak. Ez történt a tíz rúpiással is, ma már szinte kizárólag érme formájában juthatunk hozzá. Pedig nagyon szép a bankjegy is, nézzétek: 


Az elején Ceylon híres oroszlán-ikonja tűnik fel, a hátoldalán pedig a buddhizmus jelképe: a lótusz; egy indiai gólya és az Elnöki Titkárság épülete Colombóban. 

Most pedig néhány kép az "akkor és most" kategóriában: 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel