Ugrás a fő tartalomra

Megnyitja kapuit Sri Lanka 2021. január 1-től

Új irányelvek születhetnek a turizmust illetően, azaz folynak az egyeztetések, és nemsokára kiderül, hogyan is lehet majd turistaként Sri Lankára utazni! Igyekeztünk a lényeget lefordítani, összeszedni Nektek! 

• 2021. január 1-től Sri Lankára történő beutazás a világ bármely országából megengedett, feltéve, ha az utazó minimum 14 napot a szigeten tölt.
• A napi beutazók száma korlátozott, maximum 300 fő; a sri lankai állampolgárok elsőbbséget élveznek.
• Minden nemzetközi légitársasággal lehet utazni, melyet a COVID-19 munkacsoport és a CAA (Polgári Repülési Hatóság) előzetesen jóváhagyott.
• A Sri Lanka Turisztikai Hivatal az eddigi 30 napos vízum helyett minimum 6 hónapos vízum kiadását javasolja.
• Vízumot csak előzetesen lehet igényelni online a kormányzati portálon; a reptéren megvásárolható vízum kiadása továbbra is felfüggesztett marad.
• Minden utasnak legalább egy hónapos COVID-19 biztosítással kell rendelkeznie, mert a z esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos költségeket a Sri Lanka-i kormány nem viseli.
• Az utasok csak kijelölt, jóváhagyott, 1. vagy 2. szintű szálláshelyeken tartózkodhatnak, a tömegközlekedés használata tilos.
• Az utazók számára újból megnyitják a turisztikai helyszíneket, melyek szigorú ellenőrzések mellett látogathatók majd.

Mindezek alapján tehát a beutazás és a Sri Lankán való tartózkodás az alábbiak szerint alakulhat majd január 1-től:

Előkészületek:

- repülőjegy vásárlás: minden légitársaság berepülése engedélyezett, ez azt jelenti, hogy mindenki olyan járattal érkezhet, ami számára megfelelő, ez tehát maradt a korábbiaknak megfelelően.

- a gépre való felszálláshoz az érkezést megelőző 72 órán belüli negatív PCR teszt szükséges; illetve az online (www.eta.gov.lk oldalon) előzetesen megkért vízum. A vízum igénylése nem lesz olyan egyszerű, mint eddig volt: csatolni kell majd az előzetesen lefoglalt és kifizetett, listán szereplő szállások visszaigazolásait; és a körutazás, túra, programok útvonaltervét. Így tehát csak egy utazási irodánál lefoglalt, elfogadott komplett programmal, útitervvel lehet majd az országba lépni turistaként. A programban csak az SLTDA (Sri Lanka-i Turisztikai Fejlesztési Hatóság)által jóváhagyott 1. vagy 2. szintű szálláshelyek* szerepelhetnek.

Megérkezés:

- a megérkezéskor minden utasnak rendelkeznie kell egy Egészségügyi Nyilatkozattal, melyet vagy már a repülőjegy vásárlásakor megkapnak, vagy a repülőgépen osztják ki részükre. Ezt ki kell tölteni és érkezéskor átadni. Tulajdonképpen eddig is ki kellett tölteni egy belépési nyilatkozatot, így ez sem nagy változás.

- szintén érkezéskor, a repülőtéren lesz esedékes a második PCR teszt. A teszt elvégzése után az utasokat az általuk foglalt szálláshelyre szállítják. A turisták nem használhatják a tömegközlekedést, a repülőtérről a tanúsított szállodákba történő utazást minden esetben a szálloda menedzsmentje vagy az utazási iroda biztosítja.

Itt-tartózkodás:

Ekkor kezdődik meg a 14 napos karantén időszak, mely alatt az utasok nem hagyhatják el az. 1. szintű szálloda* területét – természetesen strandolni a szállodához tartozó partszakaszon lehet. A 14 napnál hosszabb ideig itt-tartózkodó turisták az ún. 2. szintű*, biztonságos szállásokon tartózkodhatnak, és regisztrált idegenvezető kíséretében látogathatják meg a kiválasztott turisztikai helyszíneket.

A jóváhagyott turisztikai helyszínek és az 1. és 2. szintű szálláshelyek* hamarosan elérhetővé válnak az SLTDA (Sri Lanka-i Turisztikai Fejlesztési Hatóság) weboldalán. A 28 napnál hosszabb ideig tartózkodó turisták szabadon foglalhatnak bármilyen típusú szállást, amelyet az SLTDA regisztrált.

Mindenkit arra ösztönzünk, hogy annak megjelenése után töltse majd le a „Visit Sri Lanka App” alkalmazást. Az applikáció jelenleg a kabinet jóváhagyására vár.

Jó hír, hogy a jelenlegi egy hónap helyett hat hónapra javasolják a vízumok kiadását, ez ügyben is a kabinet jóváhagyására várnak. Az viszont biztos, hogy továbbra sem lehet majd érkezéskor a reptéren vízumot igényelni. Az irányelvek szintén tartalmazzák, hogy minden utasnak rendelkeznie kell online kötelező COVID-19 biztosítással, melyet a vízumkérelem folyamata során egy helyi biztosítótársaságnál köthet meg legalább egy hónapos időtartamra, mivel az esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos költségeket a kormány nem viseli az itt-tartózkodás alatt.

A Bandaranaike Nemzetközi Repülőtér (BIA) és a Mattala Nemzetközi Repülőtér (MIA) együttesen összesen legfeljebb 300 érkezőt fogad majd naponta, a hazatelepülő helyiek előnyt élveznek majd.

*Az irányelvekben az is szerepel, hogy a szálláshelyek csak egy szerepet vállalhatnak: 

- nemzetközi turisták számára – 1. szintű szálláshely
- nemzetközi turisták számára – 2. szintű szálláshely
- helyi turisták számára- 3. szintű szálláshely
- hazatérők (állampolgárok, rezidensek) – karantén szálláshelyek
- tengerészeti karantén szálláshelyek
- kórházszálláshelyek – pozitív PCR teszt esetén.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel