Ugrás a fő tartalomra

A tamil király és az oroszlános zászló meséje

 Sri Wickrama Rajasinghe király Indiában született, és kilenc évesen lépett az országba anyja, a Nayakkar dinasztiából származó Subbama kíséretében. Az általa elkövetett bűnökért a király 16 évnyi rabsággal fizetett, melyet Vellorában töltött, folyamatos adósságban élve. A 2345 éves szingaléz monarchia ugyanis a király száműzetésével ért véget 1815. február 18-án. Tizenkét nappal később felolvasásra került a hírhedt Kandy szerződés, mely az egész világ számára kihirdette a dicsőséges monarchia végét. Aznap a szerződés még nem került aláírásra, csupán felolvasták. John D'Oyly dolga volt, hogy az elkövetkezendő napokban minden szükséges aláírást összegyűjtsön.

D'Oyly gonosz mentalitásával érte el, hogy a miniszterek és elöljárók a király ellen forduljanak, mivel folyamatosan olyan helyzeteket teremtett, mely ellenségeskedést és viszálykodást szült. Később ezért a tettéért a brit királynő lovaggá ütötte. Mindezek előtt a szingalézek az országot a legetikusabb és legvallásosabb értékek szerint kormányozták.

D'Oyly köztisztviselőként lépett a szigetre, Matarában adószedőnek és körzeti bírónak nevezték ki, megtanult szingalézül, majd Koratota Thera bizalmába férkőzött. Mindezt azzal a hátsó szándékkal, hogy a britek bevehessék Kandy városát. Azért is volt ez szükséges, mert Kandy városát sem a portugálok, sem a hollandok nem tudták elfoglalni, annak magas földrajzi helyzete és a lakói miatt. A koratotai templomban D'Oyly összeismerkedett a Kandy elit tagjaival, s olyan légkört teremtett, hogy a tagok szembeszálltak a királlyal. Nem volt nehéz dolga, mert a nemesség tudta, hogy a király tulajdonképpen trónbitorló, akit Pilimatalawe törzsfőnöke, a Kandy bíróság hatalmaskodó vezetője segített a trónra.

D'Oyly rámutatott a legtöbb embernek, akivel találkozott, hogy az igazságosságként gyakorolt ​​eljárások valójában kegyetlen módszereknek felelnek meg, és ezeket fel kell számolni. Arra is rámutatott, hogy ezt csak a király elűzésével lehet megtenni, mivel a Kandy törvények rendelkeztek az árulókról és azokról, akik ellenezték ezt a társadalmi berendezkedést. Az ostoba vezérek megfogadták a „fehér ember” szavát, és a bíróságon oly módon jártak el, amely tönkretette a Monarchiát; ami még egy évszázadig létezhetett az országban.

Élete utolsó napjaiban D'Oyly végül bűnbánatot gyakorolt azért, amit a nép ellen elkövetett. Nem hagyta el többé szobáját (Kandy Királyi Palota), nem fogadta a brit hadsereg képviselőit és haláláig magányosan élt.

Azután is, hogy Sri Wickrama Rajasinghe-t Medamahanuwara-ban egy alacsonyabb rangú tisztviselő házában elfogták , a britek megfelelő tiszteletet tanúsítottak irányába, és királynőivel együtt gyaloghintóban Colombóba szállították, hogy a száműzetés kimondásáig ott éljen. A brit kormány végül Vellore-ba (India) szállíttatta a királyt, ahol rabként élt.

Rajasingha király tehát kilenc évesen került az országba, gyönyörű anyja, Subbama társaságában. Útjuk a jelenlegi Peradeniya Botanikus Kert mellett vezetett el, ahol abban az időben Pilimatalawa törzsfőnöke élt. Az asszony megállt, hogy vizet kérjen fia számára, melyet kókuszhéjban adtak át számára. A szolgák főnökükhöz szaladtak és beszámoltak neki a gyönyörű asszonyról s annak fiáról.

A törzsfőnök beleszeretett az asszonyba, gondoskodott róluk, majd amikor a király meghalt, a Kandy udvar óhaja ellenére fiút emeltette a trónra. Természetesen az önzés vezérelte, azt gondolta, ő fogja irányítani az ifjú királyt. A király azonban hamarosan lefejeztette őt. A brit propaganda manipulálta a királyt, aki időről időre megszabadult az őt körülvevő tanácsadóktól és családjaiktól, pedig az észérvek nem ezt diktálták.

A király később megfizetett ezen cselekedetiért, hiszen 16 évig raboskodott Vellore-ban, szűkölködések közepette. 1832. január 30-án hunyt el, 52 éves korában. Sírhelyét Muthu Mandapam-nak nevezték el. Sajnálatos tény, hogy Rajasingha király zsarnokként uralkodott, mert jó tettek is kapcsolódnak nevéhez: ő építtette fel Kandy városát, annak minden fizikai védelmével együtt; megépíttette a Kandy tavat, és a nyolcszögletű Pattrippuwát. Egyesek szerint fegyelmező volt, de egyben sokszor irgalmas is.

Ő hozta létre a Pas Rata (az 5 hegy vidéke) zászlót 1798-ban, melyet később a britek Londonba vittek, hogy III. György király lábai elé tegyék. Az eredeti zászló a 2. világháború alatt elpusztult.




Sirimavo Bandaranaike 1972-ben megpróbálta megszerezni a Kandy zászlót, de nem sikerült.

""Sri Vikrama Rajasinha király zászlaját, mely egy, a jobb mancsában kardot tartó sárga oroszlánt ábrázol piros alapon, amelyet az 1815-ös egyezmény után Angliába vittek, ismét el kell fogadni. Legyen ez a szabad Lanka hivatalos zászlaja. ""


D. R. Wijewardena újságmágnásnak köszönhetően került vissza végül a Kandy zászló a helyiekhez 1915-ben.
Az első zászlót, amelyet Sri Lanka földjébe állítottak, maga Vijaya készítette el, és ez a nemzet szimbólumává vált.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel