Ugrás a fő tartalomra

Rothschild tea Sri Lankán

 A Rothschild tea az 1840-es években mutatkozott be Ceylon szigetén, a Worms fivérek indításában, akik Nathan Mayer Rothschild, a londoni Rothschild bank alapítójának unokaöccsei voltak (Jeanette, az édesanyjuk, Nathan húga volt, apjuk pedig Benedict Moses Worms). Gabriel (1801-1888) és Moritz (1805-1867) családjukkal Frankfurtban éltek. 

Moritz volt az, aki a húszas éveiben Londonba költözött és igen gyorsan a londoni tőzsde igen sikeres alakjává vált. Testvére, Gabriel - és harmadik testvérük, Solomon Benedict - később követte őt. Természetesen mindhármuk nagybátyjuk teljes bizalmát és segítségét élvezte, aki ekkorra már - az 1820-as évek eleje - a londoni bankvilág legbefolyásosabb embere volt. 

Forrás: historyofceylontea.com

Maurice azonban csakhamar belefáradt a mozgalmas londoni életbe, így egy világ körüli útra indult, mely során eljutott Indiába, Kínába, Szingapúrba, Manilába. Útja során számos levelet írt testvéreinek, rokonainak, beszámolva a messzi földön szerzett tapasztalatairól, az emberekről és az üzletről. Ezeknek a leveleknek egy része ma a Rothschild archívumban található, s élénk benyomásokat ad át a tájakról és emberekről. 

1841 februárjában Maurice Ceylonon telepedett le, egy erdőt vásárolt Pusselláwában, és testvéréért, Gabrielért küldetett. Kezdetben kávétermesztéssel foglalkozott, megalapítva a Rothschild kávéültetvényt. Majd szeptemberben Kínából teacserjéket hozatott, és egy kis teakertet hozott létre Condegalléban (szintén Pussellawa). 1842-ben létrejött a G és M B Worms Társaság (Gabriel, Maurice és Benedict Worms, a három fivér neve), amelyben a kávémalmok és a szállítás Gabrielhez, az ültetvényes feladatok Maurice-hoz tartoztak. 

Pussellawa minden szempontból jó választásnak bizonyult, természeti adottságai kiválóan megfeleltek mind a kávé mind a teatermesztés számára. 



 

Sok év és kiemelkedően sikeres üzleti tevékenység után a fivérek 1863-ban úgy döntöttek, hogy nyugdíjba vonulnak, és visszatérnek Angliába. Ekkorra már 12 kávé- és teaültetvénnyel rendelkeztek, melyek közül a legnagyobb teaültetvény, Hopewell-Hunugalla több, mint 2,000 angol hold területű volt. (Az összes ültetvény területe 7318 angol hold volt). A testvérek a cég bevételének s vagyonának kezelését a Keleti Banktársaságra hagyták. 

A kávéültetvények nagy része az 1860-as években elpusztult a kávérozsdának köszönhetően, mely ellen nem tudtak sikeresen védekezni. Így a fivérek is egyre inkább a tea termesztése felé fordultak. 

Később birtokaik egy részét eladták, majd a bevételből egy új cég, a Ceylon Társaság alakult, melyet azonnal be is jegyeztek a londoni tőzsdén, s az irodája Colombóban volt. 

Bár a cég sikeres volt, a testvérek mauritiusi üzleteinek vesztesége mégis nagy terhet rótt rá, s végül, a Keleti Banktársaság összeomlásával 1892-ben megbukott. Vagyonát egy új cég vásárolta fel, az Eastern Products and Estates, mely tulajdonképpen Rothschild név alatt mind a mai napig létezik és teát gyárt Sri Lankán, bár már nincs a család tulajdonában. A Rothschild ültetvények a mai napig kiemelkedően működnek, látványukkal színesítik a Sri Lanka-i központi teavidéket. 

Forrás: historyofceylontea.com





A fivérek Ceylonon nagy tekintélynek örvendtek, Gabriel egy ideig politikai pályán is mozgott, s el is nyert egy mandátumot a Törvényhozásban, bár később ezt elveszítette, mivel zsidóként nem volt hajlandó felesküdni a Szent Bibliára. Végül 1865-ben hagyták el Ceylont. Maurice Warwickshire-ben telepedett le, ahol 1867-ben halt meg. Gabriel pedig a Bond Streeten élt, 1881-ig. 

Érdekességek: 

- Egyesek szerint az első valódi teaültetvény James Taylor skót úriember nevéhez fűződik, aki 1867-ben hozta létre azt Loolecondera néven. 

- Az első ceyloni teaszállítmány 1873-ban érkezett Londonba hajóval, s mindössze 10 kilogrammot nyomott. 

- Az első nyilvános tea árverést 1883-ban tartották Colombóban, a Somerville and Co. telephelyén a Ceyloni Kereskedelmi Kamara irányítása alatt. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel