Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka csodái – Mégis kinek a lábnyoma?

 

Sri Pada, azt jelenti Szent Lábnyom. Már ez is felkeltheti az utazó figyelmét: mégis mitől válhat szentté egy talp lenyomata?

Erre nem is olyan egyszerű válaszolni, hiszen – mint minden – ez is amolyan Sri Lanka-i módra világosodik meg előttünk.

A SRI PADA HEGYE

2243 méter magasságával állít elénk leküzdhetetlennek látszó akadályt, ahogyan a több órás autóút után kikecmergünk a járműből, s felpillantva hirtelen nagyon aprónak érezzük magunkat. Még úgy is, hogy valójában nem látunk semmit, csupán az egymás után következő lámpák kacskaringós útvonalát, mely mintha a csillagok közé vezetne. Aprók, esendőek vagyunk. De vizsgáljuk csak meg jobban! Valóban akadály ez? Tényleg nem lehetséges leküzdeni? Vagy csupán elménk játéka?

Menjünk, ne menjünk? Bírjuk majd, vagy feladjuk az út felénél, netán a csúcs előtti néhány méteren? Hideg lesz vagy a mozgástól úgyis kimelegedünk? Megannyi kérdés, amire – tisztában vagyunk vele – nem lehet előre válaszolni. Minden meghoz majd a tapasztalás. De ahhoz útra kell kelnünk. Sri Lanka csodái várnak minket.

Magyarok Sri Lankán Utazási iroda Családi Vállalkozás - Help Sri Lanka
ELINDULUNK HÁT,

lelkesen, kevés csomaggal, de meleg sapkával készülve. Hajnali 2 óra 10 perc. Úgy kalkulálunk, hogy hajnalhasadásra éppen felérünk, egyszerre bukkanunk majd fel a sziget egyik legmagasabb csúcsán a felkelő Nappal. Mivel éppen a december 21-i téli napfordulóra időzítettük zarándokutunkat, szívünk különleges várakozással telítődött. Most, most van az a nap, amikor minden megfordulhat, amikor megérkezik a fény, amikortól már hosszabbak lesznek a nappalok. Hol s mikor fogadjuk be ilyen gyönyörű helyen a Nap éltető fényét, ha nem itt és most?

A hegy lábánál árusok kínálják portékáikat, jórészt meleg ruhák kerültek a pultokra. Mosolyogva mutatnak fel a hegyre, mely a sötét miatt most nem mutatja meg magát, ám az ÚT már kivilágítva vár minket, a lámpák fényei vezetnek majd. Egy pillanatra ismét megállunk, felnézünk, de már meg sem próbáljuk befogadni a látványt, az elmével számunkra most meg nem érthető magasságot. Félő, hogy különben most és itt leülnénk egy árus mellé, s inkább vígan elteázgatnánk a napfelkeltéig.(Tulajdonképpen ez is Sri Lanka csodái közé tartozik: bárhogyan és bárhol jó lehet).

Magyarok Sri Lankán Utazási iroda Családi Vállalkozás - Help Sri Lanka
DÖNTENI KELL HÁT,

s indulunk. Most már – vagy még – lelkesen, ruganyosan, elszántan. Néhány perc múlva egy nagyobb templomhoz érünk, ahol fel kell iratkoznunk egy listára, s kapunk egy áldást a csuklónkra, hogy jól sikerüljön a túra. Némi adománnyal is hozzájárulunk a templom fenntartásához.

Nemsorkára elérkezünk a bejárathoz, egy gyönyörű buddhista templomhoz, ahol megállunk megpihenni, testi és lelki erőt gyűjteni, s felkészülni a zarándoklatra.

Magyarok Sri Lankán Utazási iroda Családi Vállalkozás - Help Sri Lanka

Mert ez egy valódi zarándoklat, testben s lélekben egyaránt. Nem titkolható: a kirándulás sok órát vesz igénybe, 4 óra fel, 4 óra lefelé, s plusz amit a csúcson töltünk majd. Így készültünk, de ahogyan mondani szokás: a valóság sosem az, amit elképzelünk. Megyünk, lépcsőzünk, eleinte még számolgatunk, beszélgetünk, fotózunk.

Ahogyan haladunk felfelé, egyre inkább fordulunk befelé, saját lelkünkbe. Lépünk, lépünk, lépünk, magállunk, pihenünk, lépünk, lépünk… egy mosoly a szembejövőkre, egy tétova intés az árusok felé, felfelé az ismeretlen magasságba, s megint lépünk, lépünk. A lépcső végtelen. Sőt, egyre több és több van, nem fogy, de nem baj, a kanyar után már biztosan ott vagyunk. Az út feléig még kis boltocskák szegélyezik az utat, forró ceyloni teát, helyi kenyeret, édességet, vizet árulnak. Mosdók, alvóhelyek, templomok, szentélyek. Egy kis közösség, akik itt élnek fent a hegyen.

S még mindig van hátra lépcső, de haladunk, kitartóan. Sri Lanka csodái nemadják könnyen magukat. Menni kell, mert ezért jöttünk. Furcsa érzés, ahogy egyre inkább magunkba mélyedünk, már csak magunkra figyelünk, arra, hogy haladjunk, mert az élet nem áll meg, állandó mozgásban van. Rövidke pihenéseket engedélyezünk, közeledik a napfelkelte. A csúcshoz közeledvén már igen meredek a lépcsősor, nem csupán felmenni, de felnézni is nehézkes. Agyunk kiadja a parancsot: lépj!, ám lábunk nem engedelmeskedik. Húzzuk magunkat a korlát segítségével, már 5 lépcsőfokonként pihenünk, kémleljük a magasságot: ott vagyunk már? Ez a legnehezebb rész.

Fizikailag is, hiszen minden erőnket beleadtuk már, régen túl vagyunk a határon. Lelkileg is, hiszen lelkünk már odafenn szárnyalna a világ felett, de nem hagyhatja hátra a testet. Elménk pedig hol maradásra, hol továbblépésre biztat – s a döntés a miénk. Így hát vonszoljuk magunkat, végigélve a harag, a szomorúság, a fájdalom, a vágyakozás, a csalódottság és önmarcangolás minden fázisát. Miért is vágtunk bele? Miért vagyunk ilyen nyápicak? Túlvállaltuk magunkat? Azért is felmegyek! A zarándoklat így válik egy belső megértéssé, ahol önmagunkkal találkozhatunk.

sri lanka csodái
ÁM TÚLLÉPVE A HATALMAS ÖNSAJNÁLATON,

belepillantva a szembejövők őszinte, biztató mosolyába, beleszippantva a tiszta, helyi levegőbe, s először érezve arcunkon a felkelő nap melegét, mindez eltűnik. Nincs más, mint a most, a létezés, a megértés, hogy élünk. Itt és most, a Sri Pada hegyének majdnem tetején – élünk. S ekkor már nincs fájdalom, bár nem érezzük a lábunkat, de lépünk, lépünk, s megint lépünk, csigalassúsággal, de felérünk.

Magyarok Sri Lankán Utazási iroda Családi Vállalkozás - Help Sri Lanka

Egy lépcsőfokra rogyunk, teljesen üres elmével, arcunkat a Nap felé fordítva, minden üres, minden jelentéktelen, minden eltűnik, csak mi vagyunk.

Nincs itt semmi, s minden van. Mindent vittünk magunkkal, amik mi vagyunk, s útközben valahogy minden lehullott, ott maradt egy-egy fordulóban, egy-egy nehezebb lépcsőfokon. A Föld jó levegőjű tiszta természete itt találkozik az ember tiszta természetével, a külső a belső, a makro a mikro, a kint a bent. Minden egy.

Feljutni a Sri Padához egy zarándoklat, belső utazás önmagunkban. Feljutni a Szent Lábnyomhoz, melyről ma sem tudni pontosan, mi az eredete. A buddhisták szerint a Buddha lábnyoma, a hinduk szerint Vishnu istené. A muszlimok szerint Ádámé, az első emberé, aki itt űzetett ki a Paradicsomból. A keresztények szerint Szent Tamás hagyta nekünk örökül. S hogy mi az igazság? Az mindegy. Vagy mégsem. Az igazság az, hogy mire felérünk, mindegy, mit gondolunk ezzel kapcsolatban, de ugyanazt érezzük. S ez számít igazán.

Magyarok Sri Lankán Utazási iroda Családi Vállalkozás - Help Sri Lanka
UTÓIRAT:

Lefelé mászva, nyomorultul, fájó végtagokkal, kissé újra önsajnálatba merülve – mert lefelé sokkal nehezebb – sok emberrel találkozunk. Nem utazók ők, hanem az itt élők, az itt dolgozók. Mindegyik fején hatalmas csomag. A hegy lábától a hegyen található boltocskájukig – valaki éppen a csúcsig – a fejükön viszik fel az árut. Igen, 10 liter tejet, 10 liter vizet, 10 kg lisztet, sok kg gyümölcsöt és még nagyon sok mást. Hogy nekünk legyen, amikor szükség van rá. S hogy másfél év kiesés után ismét legyen egy kis bevételük. A fejükön viszik. Sok-sok kilót. 4300 lépcsőfokon. Nekünk valójában nincs okunk panaszra.És valójában: ők Sri Lanka csodái.

Csatlakozz a Magyarok Sri Lankán Utazási Csoporthoz további hasznos információért!

A Magyarok Sri Lankán blogjára itt tudsz feliratkozni: https://magyarok-srilankan.blogspot.com/

Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel