Ugrás a fő tartalomra

Lankathilaka temploma - "Az Út maga a Boldogság"

 

Ó, hogy még nem jártatok itt, kedves Utazók? Nem találkoztatok az Indiai óceán gyöngyszemének ezzel a rejtelmes, lenyűgöző szegletével?




Gondolhatnátok sok nap reggeltől estig tartó kalandozás után: nos, még egy templom. Igazán szép mind, káprázatos és lenyűgöző, a legtöbb párját ritkító… de nem mehetnénk most egy szafarira… egy kis kirándulásra a hegyek közé… egy kicsit a természetbe… vagy a bazárba?


Egy templom, mely saját magában is egy templomot rejt. Templom a templomban. Mint ahogyan az ember is saját maga temploma, rejtve őrzi mindazt magában, ami a lényeg, s el van rejtve a kíváncsi szemek elől. Csak annak mutatkozik meg, aki látni kívánja, fel kívánja fedni, utána akar járni.




Így van ez a Lankathilakával is. Az utazó, aki rászánja magát, mert szeretné felfedni mélyen őrzött titkait, annak kitárul, ott van teljes pompájában. De csak annak az utazónak.


A templom Kandytől nem messze, a Kandy-Colombo útról lefordulva tárul elénk, egy kisebb magaslaton. Szokásos öltözetünkben vagyunk már – váll, térd eltakarva, mezítláb, a lányok kendőben, a fiúk szoknyában. Igen, ekkorra már megtapasztaltátok a férfiak helyi viseletének jótékony hatását, így minden férfi büszkén bújik a színes mintákban játszó szarongokba.


Sok buddhista templomban jártam már, sok vendéggel, de a Lankathilaka mindig újra és újra lenyűgöz. Nem csupán a történetével, hanem az energiájával. A csodás és egyben misztikus hindu szentélyével, melyhez hasonlatosat Sri Lankán még nem láttam. A ragasztóanyag nélkül összerakott mennyezet, melynek téglái tökéletesen illeszkednek egymáshoz, évszázadok óta tartja homályban a hindu istenek otthonát. A halvány megvilágítás, mely még misztikusabbá teszi a helyet, ennél varázslatosabb talán csak egy-egy fáklya fényénél lehetne. Az „ablakmélyedések”, melyek az istenek ábrázolásait rejtik, magasan felettünk. Csak a lépcsőfokokra állva érhetjük el őket, sőt, még akkor sem, hiszen ők Istenségek, hogyan is érhetne emberfia abba a magaslatba?












Minden, minden szigorú szabályok szerint, de harmonikusan megkomponált. Olyan, amit talán csak a régiek tudtak. Sétálunk körben, a kedves bácsi után, aki olyan büszkén mutatja a látnivalókat, mintha csak ő teremtette volna mindezt. S részben talán így is van, hiszen ő itt az őr, a titkok őrzője, a vár védője, az ő kezében a kulcs. Ő is hozzáad az energiához, a rezgéshez, mégpedig pont ezzel a szeretettel, amivel a templom s az istenek irányában viselkedik. S csak mesél, mesél, s a megfelelő időben félreáll, s hagyja, hogy beszippantsuk a mindenséget.




Megilletődve, elmerülve sétálunk kifelé, majd fordulunk a Buddha szentélye felé. Gazdagon kidolgozott, ezer színben pompázó szentélyt rejt a gyönyörű hófehér épület. Tiszteletünket tesszük a Magasztos előtt, megérintjük a korábban az oltáron elhelyezett virágokat, majd összeérintjük a kezünket a mellkasunk előtt.









Namo tassa Bhagavato Arahato Sammam Sambuddhassa.


Megköszönjük a Tanítást. A Tant, mely a világ egyik legősibb erkölcsi tanítása. Mely az embert a sötétségből a megvilágosodás felé vezeti az útján, mint ahogyan a lótuszvirág tör a sötét posványból a fény felé. Hosszú az út, nagy szerencsénkre.


Mert „A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” Buddha

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel