Ugrás a fő tartalomra

Nemzeti Park - de melyik legyen?

Sri Lanka tele van nemzeti parkokkal, tele van szabadon élő állatokkal. Több, mint 7000 elefánt, több száz leopárd, rengeteg krokodil, vaddisznó, vízi bivaly, fekete medve, mongúz, makákó és langúr majmok, nem is beszélve a sok ezer-féle madárfajról. Ezért aztán, aki ide ellátogat, mindenképpen szeretne részt venni legalább egy szafarin. Igen, de melyiken?


Ma a két déli nemzeti parkot, a Yalát és az Udawalawe-t vesszük górcső alá. Lássuk, mi az, amit mi megtapasztalunk ebben a két parkban időről időre.


Nézzük először a tényeket, mit is olvashatunk róluk az interneten.


A Yala Nemzeti Park



Nemzeti park - és természetvédelmi terület egyben - 130 000 hektáros területen terül el, s ez a hatalmas park 5 blokkra van osztva. Jelenleg az 1 és a 2 blokk látogatható. A terület nagyrészt laza erdőkből, cserjékkel borított mezőkből áll, természetes és mesterséges víztározókkal tarkítva.

1900 óta vadrezervátum, majd nemzeti parkká 1938-ban nyilvánították. Ez persze nem akadályozta az itt élő és ide látogató brit gyarmattartókat, hogy vadászterületként hasznosítsák. A parkban mindösszesen 44 emlősfaj és 215 madárfaj él. A Yala park arról híresült el, hogy otthont ad a világ legnagyobb leopárd populációjának.
























Udawalawe Nemzeti Park



Az Udawalawe vadrezervátum és – ötödikként a Yala, a Wilpattu, a Gal Oya, a Kumana parkok után - 1972 óta nemzeti park. 31 000 hektár területen terül el. Ebből 3500 hektár területű a Walawe víztározó, mely a környék legnagyobbjaként híresült el.

A környezet főként gyep, magas fű és bozótos, mely kifejezetten remek élőhelyet biztosít az elefántoknak. Erre szükség is van, mert a parkban több, mint 800 elefánt él. Mellettük természetesen itt is számos állatfajjal találkozhatunk, a krokodiltól a leopárdig.










Hasonlóságok


  • A jegyárak és a jeep bérleti árak körülbelül egyformák.
  • Unawatunáról, a népszerű üdülőhelyről mindkettő ugyanannyi idő távolságra van, kb. 2,5 óra autóútra.
  • A jeepek körülbelül ugyanolyan méretűek (4-6-7 személyesek), bár az én tapasztalataim alapján a Yalában kényelmesebbek. De ez véletlen is lehet.
  • Mindkét park közvetlen közelében jó és nagy választékkal rendelkező éttermek vannak, hogy ne menjetek üres gyomorral a több órás szafarira. (Ételt nem szabad magatokkal vinnetek a jeep-be)
  • Mindkét parkban több szafari indul naponta és mindkettőben kb. 3-3,5 órás egy-egy szafari.


Különbségek


  • A Yalában reggel 6-kor és délután 2-kor indulnak a túrák; az Udawalawéban ez nincs megkötve, de azért vannak javasolt időpontok, mégpedig érdemes igazodni a két elefánt etetési időponthoz. Ezek jelenleg reggel 10,30 és délután 14,30.
  • Az Udawalawéban még sohasem láttam leopárdot, a Yalában már sokszor.
  • Az Udawalawe az elefántokról híres, ide főként az menjen, aki nagyobb csordát szeretne látni. A Yala sokszínűbb az állatok tekintetében.


Udawalawe elefánt etetés


Ez az elefánt etetés nem az, ami a háziasított elefántok élőhelyén látható vagy tapasztalható. Pont az ellenkezője. A háziasított elefántok elzárva élnek, s mivel sokszor már elzárt részen is születtek, nem kerülhetnek vissza többé a szabadba, s így nem is tudják magukat ellátni. Ezért szükséges, hogy az emberek lássák el őket, amit sokszor a turizmussal kapcsolnak össze. 

Az Udawalawe parkban a szabadon élő elefántok kicsinyei gyűlnek össze a kapunál, ahol a "gondozók" várják őket naponta kétszer tejjel és zöld étellel, levelekkel, ágakkal. 

Mindig sok kis elefánt van, nagyon cukik, ahogyan szaladnak a tejcsap felé. 

A belépőjegy jelenleg 500 rúpia per fő. 











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel