Ugrás a fő tartalomra

Az Indiai óceán partján…

Összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat, bármikor is legyen az. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.


Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... ez mind megtalálható itt, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarország területének épp hogy 2/3-a, de a lakossága majdnem háromszor annyi. Kisgyerekes családoknak, pároknak, egyedül utazóknak, fiataloknak és idősebbeknek egyformán ajánljuk.


A mai cikkben a partokat fogjuk bemutatni. Az Indiai óceán partját, a dőlős pálmákat, az óriásteknősöket, a hol sziklás, hol homokos strandokat. 100 százalékban természetes kényeztető kezelés, ami jár a testünknek. A gyengéd hullámok lágyan simítanak végig, a homok időről időre beborít, letisztít és újra beborít, jól megtapadva; majd a ragyogó nap D-vitaminnal tölt fel, örömöt kínál és minden vízcseppet felszárít; s esténként még egy igen alapos, átdörzsölős zuhanyzás után is csikorog az ágyban néhány homokszem – és így van ez jól. Szerotonin szintünk az egekbe emelkedik, a boldogság pedig átjárja még a kisujjunkat is.



A leghíresebb, s éppen ezért a legkedveltebb partunk az Unawatuna öböl, a déli parton. Méltán nyerte el a világ leggyönyörűbb tengeröble címet. Mára 5 csillagos hotelek is megjelentek ugyan a kisebb szálláshelyek mellett, de Unawatuna mégis őrzi egykori egykori egyszerű, de nagyszerű arcát. Közepesen hullámos vize rengeteg óriásteknőst vonz; a part kiépült, több, mint száz étterem található itt; árusok tömkelege; boltok, masszázs, henna, bárok, egzotikus gyümölcsök- tehát minden, ami hirtelen beszippantja és sodorja magával az erre járót.




A nyugati part Bentota és Negombo környéke, ahol az all inclusive hotelek állnak; ahol nincs másra szükség, mint „csak lenni”. Negombo vonzóereje a repülőtérhez való közelsége.




A keleti part pedig még mindig maga a szinte érintetlen paradicsom. A nagy távolság miatt kevesen utaznak el arra a partra, az infrastruktúra sem teljesen kiépített még; de a szörfözés mellett ez éppen ezért vonzza például Arugam Bay a fiatalokat, hátizsákos utazókat, akik sűrű és igen aktív programjuk után szeretik az olcsóbb egyszerűséget. Érdemes összekötni Ella vagy Trincomalee látogatásával, így a pihenés mellett sok mindent megismerhetünk az ország ezen részén is.




Körös-körül tehát gyönyörű homokos óceánpart, legtöbb helyen valóban hullámos, cserében egész évben meleg. A passzívan pihenőknek – és azoknak, akik már bejárták a sok száz éves történelmi emlékhelyeket, a 2400 méter magas hegyeket és a 95 % páratartalmú dzsungeleket is – elég, ha kifekszenek a partra egy jó könyvvel vagy koktéllal a kézben és olvasnak. Csomagoláskor érdemes Sri Lanka témájú könyvet is elrejteni a bőröndben, mint például a nemrégen született A teaültetvényes felesége vagy A Zafírözvegy című regények, melyek itt, a szigeten játszódnak, sok érdekes információval szolgálva a 19.-20. századi helyi életről, szokásokról. Persze, mi magunk is sokszor találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy már nyolcadjára olvassuk újra ugyanazt az oldalt, mert a morajló és hullámzó óceán eltereli figyelmünket.





És persze nem csak pihenésre van lehetőség, gondolkodhatunk nagyobb szabású eseményekben is, hiszen az óceánpart remek helyszínül tud szolgálni egy bensőséges esküvőhöz, születésnaphoz vagy házassági évfordulóhoz is.




És lássuk az aktívan pihenők lehetőségeit.


Decembertől áprilisig a nyugati és déli, a többi hónapban pedig a keleti parton búvárkodhatunk.




Snorkellingre szinte mindig mindenütt van lehetőség, a víz gazdag élővilágát így egyszerűen meg lehet tekinteni. 2020-ban megnyílt két óceán alatti múzeum is, amelyek szintén búvároknak nyújtanak jó kis kikapcsolódást.


Szörfözésre is van lehetőség, főként a windszörf az, amiért fiatalok sokasága utazott ide az elmúlt években. A legjobb helyek a Mannar félsziget csücskében bújnak meg. Aki végigutazik az óceán déli partján, főként Weligama környékén találja a legjobb szörf klubokat, és biztos lehet benne, hogy az eltöltött idő alatt nem csak szörfözésre lesz lehetősége, de ízig-vérig helyi lakos is válhat belőle a suli tagjaként.




Annak, aki a a halak szerelmese, mélytengeri horgászatra is van lehetőség, ez egyben remek snorkelling terület is egyben.

Bálna- és delfinles is szerepel az ország vizes programjai között, november és április között a déli parton (Mirissa városánál), április és november között pedig a keleti parton tekinthetők meg, és hála Istennek, egy ideje már csak szigorúan ellenőrzött keretek között.


Sri Lanka alapvetően megőrizte természetességét, autentikus környezetét, így csupán néhány jetski ringatózik az öblökben, de hát nem is ezért látogatnak ide hozzánk az emberek.


Szintén vizes programként lefotózhatók a sziget jelképei, a rúdhorgászok.



Az óceán vízében lépkedve nem ritkán szembesülünk valódi csodával: a víz alatt meghúzódó egyes óriás kövek időnként megmozdulnak, és sebesen vagy éppen „andalogva” arrébb úsznak. Valóban, valóságos csoda ez. Nem azért, mert úszó szikláink vannak, hanem azért, mert az univerzum ismét nagyot alkotott az óriásteknősök megteremtésekor, és akkor, amikor ezt a varázslatos helyet jelölte ki egyik élőhelyükül. Mellettük úszkálva részesei lehetünk a valódi ázsiai élővilágnak.



Bár az óceán a legtöbb helyen hullámos, az úszni tudóknak abszolút biztonságos, és több olyan partszakasz is van, ahol nyugodt öblökben lehet fürdőzni kisgyerekkel, vagy úszni tudás nélkül is. Nincs cápatámadás, évek óta nincs medúza, sem egyéb veszélyes élőlény. Nincsenek a homokban tengeri sünök, nem szükséges úszócipő sem. Csupán a nappal érdemes – és kell - vigyázni, ne égjünk vörösre!


Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel