Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka – egész évben trópusi meleg

Sokan még Ceylonként emlékeznek erre az India délkeleti partjainál fekvő, könnycsepp alakú kis szigetre.

A sziget, ahová a legenda szerint Buddha háromszor is ellátogatott. A nép, amely ősatyja egy oroszlántól született. Az ország, ahol egész évben meleg van és az év minden napján nyitva áll az utazók előtt. Ahol a természet és az ember együtt él. És minden nap új csodát tartogat.




A sziget természete földrajzi helyzetéből adódóan nagyon változatos, a partvidéktől az ország közepe felé haladva, a dzsungelen keresztül, gyönyörűen zöldellő teaültetvények között utazgatva érünk el a több mint 2000 méteres hegycsúcsokig. Színes kókuszpálmák, ananász ültetvények, fűszer- és botanikus kertek, megannyi nemzeti park a bennük élő – számunkra egzotikus – állatokkal - mind mind megannyi csoda, amit az utazó, ha nyitott szemmel és szívvel érkezik, megtapasztalhat utazása, nyaralása során.

Sri Lanka buddhista ország, mégpedig annak is a szigorúbb ágát, a theravadát követi. 2600 éves írott történelemmel rendelkezik. Az egymást követő szingaléz és tamil uralkodókról, a 16. század elején megjelent portugál, holland, brit gyarmatosítókról szóló lebilincselő történetek, legendák átszövik, kiegészítik a valós történelmi tényeket, egyedi színezetet adva neki.

Sri Lanka tipikusan az az utazási célpont, ahol egyszerre elégíthetjük ki a kultúra, a természet, és a biztonságos, szabad pihenés utáni vágyunkat. Az ország bővelkedik kulturális emlékhelyekben, nem kevesebb, mint nyolc Unesco Örökséggel büszkélkedhet. Ilyen


  • az 1400 évig fennállt főváros, Anuradhapura;

  • a Krisztus előtt 1. századból származó dambullai sziklakolostor;

  • a 6. századi, fenséges Sigiriya sziklaerőd;

  • a csupán 2 évszázadig fennállt, de annál impozánsabb Polonnaruwa ősi fővárosa;

  • a központi hegyvidék teaültetvényei;

  • a Sinharaja esőerdő

  • a harmadik fővárosként és a buddhisták Vatikánjaként emlegetett Kandy városa, híres Fog Templomával, és

  • a 16. században épült portugál Galle Erőd.





Természetesen ezeken kívül megannyi látnivaló akad még, hiszen ki tudná kihagyni a csodálatos nemzeti parkok kínálta jeep-es szafarit, a 2243 méter magas Ádám csúcs megmászását, a kitulgalai raftinolásról nem is beszélve.




Természetesen pihenésre is bőven adódik lehetőség, ahány tengerpart, annyiféle lehetőséget kínál. A sziget nyugati, déli és keleti partján hosszú, gyönyörű, homokos part várja az utazót. Némelyik egyszerű, autentikus, természetes partjával vonz, egy másik a jól kiépített szállodasorokkal, a harmadik maga a szörfparadicsom, egy további búvárkodásra a legalkalmasabb. A keleti partra áprilistól novemberig, a nyugati és déli partra pedig egész évben érdemes ellátogatni.

A sziget legszebb partja sokak szerint a sziget déli részén elhelyezkedő Unawatuna öböl, mely két ízben is méltán nyerte el a világ legszebb tengeröble címet. Az elmúlt években a part átrendeződött, sok helyen elmosva a hotelek, éttermek épületeit, de később belga segítséggel a part teljes hosszát helyreállították.




Tapasztalataink szerint körülbelül 10-14- napra érdemes az utat megtervezni, ebben – és az utazást érintő minden egyéb kérdésben – természetesen állunk rendelkezésre.


Hogy miért érdemes elutazni ide? Többek között azért, mert


  • a sziget gyönyörű,

  • az emberek mosolyognak, és rendkívül toleránsak;

  • mindenki nagyon rugalmas és segítőkész, a személyzet egymással versengve kényezteti a vendégeket,

  • megérkezvén mintha kicsit visszacsöppennénk pár évszázadot, mégis minden kényelem megtalálható: hibrid autókon mehetünk a gyönyörű szép hotelekbe, ahol mindenütt van ingyen wifi és nagyon sok helyen lehet kártyával fizetni

  • mi azt szoktuk mondani, hogy aki még nem volt Ázsiában, kezdje itt, hiszen ez egy biztonságos, aránylag tiszta, változatos és egész évben 30 fok meleg ország, ahol az ismeretlent is családtagként, mosollyal üdvözlik.

Ha többet is szeretnél tudni az országról, keresd fel, s tapasztald meg magad, mert az az igazi. 


Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel