Ugrás a fő tartalomra

A Felismerés szent fája - a Sri Maha Bodhi

 A Kr. e. 6. évszázadban egy ifjú herceg, Gautama Sziddhártha szakítva az addigi hagyományokkal, feladta királyságát, családját, vagyonát és barátait, s feltette magában, hogy megtalálja az emberi szenvedés okát. Az erdőben meditált aszkétaként sok-sok éven keresztül több társával együtt, míg – teljesen lefogyva s testileg meggyengülve - arra a felismerésre jutott, hogy a szélsőségek nem vezetnek sehová. A túlzott gazdagság ugyanoda vezet, mint a teljes szegénység: elvisz a középúttól a szélsőség felé.

Egy napon, megérezve egy fa hihetetlen energiáját, letelepedett alá, s addig nem mozdult meditácójából, míg a teljes felismerés állapotába nem került, s el nem érte a megvilágosodást.





„Sziddhártha a fa alatt ülve meglátta a dolgok végső, legvégső valóságát. Megértette, hogy minden, ami a világon történik, okozat, melynek oka van. Tudta, hogy addig nincs megszabadulás, amíg nincs bennünk könyörület minden más lény iránt. Ettől a perctől nevezték Sziddhárthát Buddhának, vagyis Felébredettnek.” Részlet „A Kis Buddha” című filmből.


Ez a fügefa, egy ficus religiosa segítette energiájával a herceget a megvilágosodásában. Sarjai az évszázadok során számos országba elkerültek, többek között Sri Lankára is.




A Sri Maha Bodhi a Kr. e. 3. században „kisbabaként”, sarjként került át eredeti hazájából Lanka szigetére. Története nem csupán Sziddhárta és a buddhizmus történetével fonódik össze, de egyben mérföldkő is az ország történelmében. Ashoka, az indiai harcoskirály a buddhizmus tanaival való találkozása után feltette életét arra, hogy ezt a filozófiát a lehető legtöbb emberrel ismertesse meg. Gyermekeit ennek áldozva, elküldte fiát, Arahat Mahindát, s lányát, Sangamittha hercegnőt, hogy Lanka szigete népének átadják a Buddha tanait. Az addig hindu vallású szingalézek királyukat, Devanampiya Tissát követve, mind meghajoltak a buddhizmus tanai előtt.

Maga Sangamittha hercegnő gondoskodott arról, hogy a facsemete a megfelelő helyre kerüljön Anuradhapurában, az akkori királyi fővárosban.



A király azonnal szentélyt építtetett a fa számára, s örökül hagyta minden utódjának a szent fa gondozását. Azon a napon nem csupán egy fa érkezett meg ide, hanem egy életfilozófia is, mely ma a világ egyik legősibb erkölcsi tanítása. Érkezése ma is szorosan összeforr a buddhizmus Sri Lankán való elterjedésével, mindörökre a buddhizmus szent jelképe. Ma, a körülbelül 2300 évével a világ legidősebb, ember által ültetett fájaként tartják számon.


Az idők során akkorára nőtt, hogy többször, több helyen is támogatásra szorul. Gyönyörű, aranyra festett kerítés veszi körbe, s több, aranyszínű oszlop tartja az immár súlyos ágakat. Mindezek emelik a hatalmas, fenséges fa pompáját.


Számos legenda fűződik hozzá, ám a legfontosabb mind közül a gyógyuláshoz kapcsolódik. Rengeteg zarándok keresi fel évről évre, az év minden napján, valaki egy, valaki több napig, akár hetekig is marad. Ennek legfőbb oka a gyógyulás. A legenda szerint, ha valaki megbetegszik, ő vagy közeli hozzátartozója hét napon keresztül napi hétszer járja körbe a Sri Maha Bodhit, hétszer megöntözi azt tisztított vízzel, s a beteg meggyógyul.




Ám nem csupán betegség idején, de bármilyen más helyzetben is szívesen látogatják a helyiek a fát. Gyermekáldásért, jobb iskolai jegyekért, megfelelő férjért vagy feleségért, jobb élethelyzetért fohászkodva kérik a fa energiáját: segítse őket helyzetükben úgy, ahogyan azt a régi korban Sziddhárthával tette.


Ha ellátogatunk a szent fához, fehér és színes kendők tömkelegét láthatjuk lengedezni, gyönyörű szingaléz írásjelekkel telítve. Nem mások ezek, mint hálás köszönetek azoktól az emberektől s hozzátartozóiktól, akik a fa segítségét kérték, s „csodával” határos módon elérték céljukat.




Aki eljut Anuradhapurába, mindenképpen adjon magának időt, hogy elüldögéljen egy kicsit a fa tövében, átvegye a rezgését, átadja magát a mindenségnek, az elfogadásnak, az elnyugvásnak. Hátha újra és újra bekövetkezik a Csoda.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel