Ugrás a fő tartalomra

Bolond az időjárás? Ugorj át egy trópusi szigetre!

Ahol az év minden napján szinte ugyanaz az időjárás vár: 30 fokos hőmérséklet, lágy szellő és a határtalan óceán.



S hogy a több trópusi sziget közül miért éppen az Indiai óceán drágakövét válasszátok?


Amikor a vendégeink megérkeznek, s megkérdezik, miben rejlik Sri Lanka vonzereje, igazán könnyű dolgom van. Az itt töltött tizenegy év után egyetlen szóban meg tudom fogalmazni ennek a kis országnak a furfangját: változatosság. Egy utazás megtervezésekor nem is gondolunk rá, milyen fontos, hogy az eltöltött idő változatosan teljen. Sokan szeretik az állandóságot, a biztonságot és a már előre megismert, megtapasztalt élményeket. Ennek is van létjogosultsága, nem vagyunk egyformák az utazás terén sem. Ám aki mindig igyekszik újabb és újabb szegletét megismerni a világunknak, annak Sri Lanka változatossága maga a Kánaán.



Sokszor soroltam már fel, mivel is találkozhatunk ezen a kis szigeten: 2600 éves írott történelem, vallások, nemzetek és nyelvek sokszínűsége, ezerarcú flóra és fauna, homokos óceánpartok és 2500 méter magas hegyek, zöldellő pálmafák, zöldellőbb rizsföldek és még zöldellőbb teaültetvények, sportolási lehetőségek, vízi tevékenységek, szikrázó drágakövek, zarándoklatutak, a világ legtöbb mosolya és bizonyítottan a világegyetem legízletesebb tengergyümölcsei.




Már ezért érdemes előkapni azt a bőröndöt és beletenni a legszükségesebbeket: fürdőruhát, egy jó papucsot és az útlevelet.

Ahogyan a mondás tartja: a változatosság gyönyörködtet. Ez így igaz, de hogyan is igyekezzünk felhasználni ezt a változatosságot az utunk során?

Kezdhetjük az óceánparton, hogy megismerjük, milyen az érzés, amikor a meleg homokba dugva lábujjainkat elmerengünk a végtelen óceán felett lenyugvó nap látványán. A hazainduló halászok mosolyogva integetnek, az árusok szedegetik össze áruikat, a gyerekek még szaladnak egy utolsót, mi pedig hálásan nyúlunk a pincér által nyújtott italunk után. Hirtelen minden stressz lehullott, elvitte a magával folyamatosan megújuló hullámok egyike.




Ám kezdhetjük a fővárosban is, hogy egy kis pihenés után máris a helyi forgatagban találjuk magunkat, először idegenként, a fejünket kapkodva, csodálkozva, majd egyre inkább felvéve a ritmust, bátran és kíváncsian, együtt lüktetve a város minden rezdülésével.




Ám ezután mindenképpen be kell merészkednünk az ország belsejébe. Megismerni a rizsföldekkel váltakozó kókuszpálma ültetvények sorát, melyeket időnként ananász ültetvények színesítenek. Találkozni a hagyományos falusi élettel, a kézzel készített – és elfogyasztott – helyi ételekkel, a színes ruhába öltözött, mindig mosolygó helyi emberekkel, a folyókban fürdőző hindukkal, a hosszú lépcsősoron zarándokló buddhistákkal, a fehér burnuszban boltjukba igyekvő muszlimokkal, a fehér színű reverendába bújt keresztény plébánossal.




Megtapasztalni a mezítláb járás érzését, a kókuszdió levének friss ízét, a makákók elleni játékos harcot, a helyi buszokon való utazást, a helyiek szíves fogadtatását. Kipróbálni a háromkerekű tuktukot, felpróbálni egy szárit vagy szarongot, megpróbálni saját fizikai és lelki határainkat. Elmerülni a helyiek kántálásában vagy lemerülni a korallzátonyok közé.




El kell jutnunk az óceáni mélységekbe és fel kell jutnunk a legnagyobb magasságokba. Meg kell éreznünk a 30 fokos hőség izzását és a majdnem nulla fokban történő vacogást. Bele kell feledkeznünk a tamil teaszedő asszonyok mosolyába és az előttünk áthaladó leopárd villogó szemeibe. Meg kell kóstolnunk a végletekig csípős, ám hihetetlenül ízletes helyi curryt, amit nem árt egy szintén helyi Lion sörrel leöblíteni. Tudnunk kell leguggolni egy földön ülő kéregető mellé és megengedhetjük magunknak, hogy egymás után próbáljuk fel a legszebb drágaköves gyűrűket.




Dobogó szívvel lapulhatunk a lendületes közlekedésű utakon a kerítések mentén, és kitárhatjuk mellkasunkat és karjainkat a csoda szép kék égbolt felé az óceánparton. Bebújhatunk az árnyékba egy könyvvel a kezünkben vagy belevethetjük magunkat a tennivalókba: úszhatunk, búvárkodhatunk, hajózhatunk, sétálhatunk, őserdőben túrázhatunk, bálnákat leshetünk vagy visszamehetünk akár sok száz évet is az időben a történelmi látványosságoknál.




Egy utazás nem csupán egy utazás. Hanem egy utazás saját magunkba is. Eljutni legbelülre és engedni magunknak megtapasztalni azt. Megfigyelni, hogyan hat ránk az újdonsült környezet, mit vált ki legbelül, s hogyan áramlik megsokszorozódva visszafelé.



Sri Lanka az a hely, ahol az energiák pont ebbe az irányba sodornak minden utazót.

Mindenkit várunk szeretettel!


Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel