Ugrás a fő tartalomra

Hogyan és miből készülj fel Sri Lanka-i utazásodra?

 Amikor kiválasztod következő úti célodat, minden bizonnyal sok különböző szempont alapján döntesz: legyen meleg, legyenek jó strandok, érdekes kultúra, lenyűgöző építészet, nem árt egy kis spiritualitás, a csodálatos és érintetlen természet, sportolási lehetőségek, s lehetőség szerint a gyerekek se unatkozzanak. Tegyük fel, hogy valamelyik mentén meghozod a döntést, és Sri Lankára esik a választás. Beszerzed a repülőjegyet, ez ma már percek alatt megtörténik. Megigényled a vízumot, szintén percek alatt.


A csomagolás sem vesz igénybe sok időt. Ahhoz, hogy elindulj Sri Lankára, valójában nincs szükség sok mindenre. A manapság kötelező utazási kellékeken (oltási kártya, egészségügyi nyilatkozat, stb.) kívül szinte csak néhány nyári ruhára, fürdőruhára és fényképezőgépre van szükség.


Az oldalunkon megannyi információt megtalálsz, a facebook és instagram oldalainkon pedig minden nap igyekszünk új érdekességekkel szolgálni Neked. Ám mi is az, amivel az utazásig fennmaradó időt hasznosan tudod tölteni – a munkán kívül? Mivel tudod a lelkedet előreküldeni, kicsit közelebb kerülni az országhoz, melyet szeretnél megismerni? Íme néhány – talán nem túl ismert – tudnivaló az országról, melyek segítségével felkészülhetsz ennek a szép kis szigetnek a befogadására.


Könyvek a buddhizmusról


Ha Sri Lanka, akkor buddhizmus. Van, aki már találkozott ezzel az erkölcsi tanítással, s van, aki csupán hallott róla néhány gondolatot. Nos, az utazás előtt nem árt beleolvasgatni néhány buddhista alapműbe, mint például Valpola Rahula – Amit a Buddha tanított című műve, mely a mai ember számára is érthetően magyarázza a Tanítást. Ez mellett nem árthat beszerezni Bikkhu Bodhi – A Nemes Nyolcrétű Ösvény című művét, mely szintén közérthető formában teszi közzé az ember erkölcsi feladatait. Mindkét könyv tartalma örök érvényű, a mai korban is megállja a helyét.





Egyéb filozófiai művek


Vigyázat, Sri Lanka multikulturális és multivallású. Bár a buddhista világnézetűek a lakosság 70 %-át képviselik, a szigeten jelen lévő vallásoknak is utána lehet olvasni, mint például a hindu Mahabharata. De szívesen ajánljuk Jiddu Krisnamurthi – A végső szabadság című könyvét, mely vallási hovatartozás nélkül adja át a valóság, az elfogadás, a tiszta szeretet tanítását.


Szépirodalom


Egy könnyű, kicsit kalandos, kicsit szerelmes, kicsit szívszorongató olvasmányon keresztül jobban meg tudod fogni az érzést? Könnyebb fajsúlyú könyvekből, olvasmányokból is sok mindent meríthetsz, hiszen egy-egy szépirodalmi vagy akár ponyvaregény is sokszor valóságosan ábrázolja a szigetet, annak lakóit, a szokásokat, történéseket. Ilyen könyv például Dinah Jefferies két ragyogó regénye, A teaültetvényes felesége és A zafírözvegy. Előbbi a hegyek között, Nuwara Eliya környékén, utóbbi pedig a Galle erődben játszódik. Mindkettő cselekménye fordulatos, és hűen visszaadja a hely és a kor hangulatát.





Utazási könyvek


Olvass előre utazási könyvekből! Ez az a kategória, melyet mindenki beszerez, ha máshonnan nem, hát a könyvtárból. Jelenleg a legösszeszedettebb mű a Marco Polo sorozat Sri Lankáról szóló könyve, mely 2015-ben jelent meg. De érdekes olvasmány Kende Tamás – Egy könnycsepp India arcáról című műve is.



Történelmi könyvek


Visszatérnél a régi korokba? Talán már tudod is, hogy Sri Lankára utazni olyan, mintha visszalépnél az időben? Akkor nem hagyhatod ki a nagy magyar orvos-utazó kalandjait. Aki hozzájut Keöpe Viktor – Cejlon, az Éden szigete című hihetetlen útileírásához, nem fog csalódni. Annyit elárulhatunk, hogy az író által száz évvel ezelőtt megtapasztalt történések ma sem ritkák a szigeten.

Annak, aki jól olvas angolul, ajánljuk Robert Knox 17. századbeli hányattatott sorsáról szóló regényét, melyet „An historical relation of the island Ceylon” címmel adtak ki.

S még véletlenül se maradjon ki Jelky András, a bajai kalandor életéről szóló könyv, melyet Hevesi Lajos írt.



Filmek


Extrém sport – evezz a Kitulgala folyón! Hogy nem tudod, mi vár Rád? Segítséget nyújt a környék feltérképezésében a sziget leghíresebb filmje, az Oscar díjas „Híd a Kwai folyón”, melynek egyes részeit a Kitulgala folyón vették fel.

De akár egy vasárnap délután felelevenítheted Indiana Jones és a végzet temploma című filmjét vagy az 1954-ben, Liz Taylor főszereplésével készült Elefántjárat című alkotást. Nos, felfedezed bennük a helyszíneket?


Természetfilmek


Ez mindenki kedvence, így javasoljuk: ismerkedj a növény- és állatvilággal olyan filmeken keresztül, mint például a Vad Sri Lanka. Aztán irány a szafari!




Egyéb kötődések


Ismerkedj meg a szingaléz hagyományos táncokkal, minden este 17 órától Kandyben. Ehhez egy kis előzetest nyújt Michael Jackson „Black or white” című videója, melyben a híres szingaléz táncosnő, Yamuna Sangarasivam mutatja be a Kandy táncok néhány mozdulatát – természetesen tökéletesen és Jackoval teljes harmóniában.


Gyönyörködj Kate Middleton eljegyzési gyűrűjében, mely valaha Diana hercegné kezét ékesítette. A kő egy valódi ceyloni királykék zafír. A Ratnapura környéki falvakban többet is megtudhatsz a sziget drágaköveiről.


Keress fel Magyarországon egy teázót s rendelj ceyloni teát. Fogyaszd élvezettel, s készülj fel arra, hogy a zöld ezer árnyalatában tündöklő teaültetvényeken ennek tízezerszeres aromájával fogsz találkozni.


kép forrása: https://www.lifestyleasia.com/sg/style/jewellery/princess-diana-engagement-ring-the-crown/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel