Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába?



Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel.


Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát.




„Nyáron biztosan sokkal melegebb van.”


Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet ingadozás, mint a mérsékelt égövön. Így tehát nyáron is abszolút jól lehet programozni, kirándulni, óceánozni.




„Tehát mi a helyzet a nyári hónapokkal? Mi csak nyáron tudunk utazni az iskolaszünet miatt”


Júniusban, júliusban és augusztusban sokan látogatnak el a szigetre, éppen a fent említett iskolaszünet miatt. Nem csak hogy az idő megfelelő, de ráadásul ez a fesztiválok időszaka, aki ilyenkor utazik, kellemes meglepetés érheti úton-útfélen. Érdemes megnézni, mikor zajlanak a nagyobb ünnepek, s ehhez igazítani az utazást. Hozzávehetjük azt, hogy ilyenkor jóval kevesebb a turista is.




„Úgy tudom, Sri Lankán tavasztól őszig esik.”


Nem és nem. Ennyi eső nincs is a világon. De a viccet félretéve: Sri Lankán 2 monszun vonul át, az egyik május elején érkezik, s június elejéig-közepéig tart; a másik pedig októberben látogat el hozzánk, s általában november közepén már hűlt helye sincs. Az őszi monszun jóval kisebb, mint a tavaszi, nem esik olyan intenzíven, s hamarabb el is vonul.




„És olyankor reggeltől estig zuhog?”


Nem esik egész nap. Az eső kora délutáni órákban lep meg minket, derült égből zuhatagként, majd kisebb megállásokkal másnap reggelig esik. Reggel azután kisüt a nap, s az újabb kora délutánig lehet intézni a dolgunkat, mehetünk bevásárolni, programozni, fürdeni.

Ha éppenséggel nem süt a nap, az kész szerencse is lehet. Ugyanis felhős időben tudtok a legjobban barnulni, nem égetnek a nap sugarai.




„Olcsóbbak-e a repjegyek a nyári időszakban?”


Valamivel olcsóbbak a megszokottnál, a légitársaságok így próbálják megtölteni a járatokat. Érdemes végignézni az ideutazó légitársaságok oldalait, például a Qatar Airways, az Emirates, a LOT és a Turkish Airlines ajánlatait. De hatalmas hírként robbant be nemrégiben, hogy 2022 júniusától a Wizzair is beszáll a Sri Lankára repülő járatok egyre népesebb táborába. Az első fapados társaság, mely délen, a Mattala Nemzetközi Reptéren száll majd le, nagyszerű árakkal várja az utazókat. Terveink szerint kifejezetten a déli óceánpartra készített, színes programokkal teletűzdelt csomagokkal fogjuk várni utasainkat.




„No de, mit lehet Sri Lankán nyáron csinálni?”


Ugyanazt, amit máskor: csatangolni a romvárosokban, elmerülni a több, mint 2300 éves buddhizmusban, nemzeti parkokat látogatni, kirándulni az őserdőben vagy éppen a hegyek között, megfürdetni a tekintetet a zöldellő teaültetvények óceánjában, inni egy valódi ceyloni teát, beszélgetni az emberekkel, vagy csupán bezsebelni jó néhány kedves mosolyt.








„Apropó, óceán. Hány fokos ilyenkor a víz? Lehet benne fürdeni?”


Az óceán nyáron is 24-25 fokos, nem fogtok fázni. Vannak hullámos partok a szörfözőknek és kevésbé hullámosak a snorkellinget, úszkálást kedvelőknek. Az óceánunk tele van óriásteknősökkel, a világ hét -féle óceáni teknőséből öt -féle él Sri Lanka partjainál.








Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat

Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel