Ugrás a fő tartalomra

Jaffna

A Jaffnába vezető út a világ egyik legszebb útja. A képen lehet hogy nem látszik, ám ha ott vagy, és megtapasztalod, ahogyan az óceánban egy kétsávos - egyébként tökéletes minőségű - úton suhansz, melletted tehenek bandukolnak, és tudod, hogy nemsokára beérsz Ázsia egyik legnagyobb tamil közösségének területére... ezt nem kell magyarázni, megélni kell. 



Jaffna a Sri Lanka-i tamil közösség központja, fővárosa. Itt telepedett le az Ádám hídján egykoron, a Krisztus előtti évszázadokban az indiai Tamil Naduból beérkező tamil lakosság. Arról már többször írtam, hogy a szigeten élő népek közül a szingalézek Indiai északi, a tamilok pedig a déli részről kerültek át. Így nem csupán a vallásuk/filozófiájuk, de a nyelvük, az írásjeleik, a kultúrájuk és a hagyományaik is teljesen különböznek - bár a vallásban vannak találkozási pontok. 



Jaffna legnagyobb templomát, a Nallur templomot látogatjuk meg, már az utcáról kíváncsian nézegetem az épületet. Amikor legutóbb erre jártam, éppen egy hatalmas ünnepség zajlott, hömpölygött a tömeg, felvonulások közepette igyekeztünk felzárkózni, és éppen az elején lemerült a telefonom, így még túl sok képpel sem rendelkezem. 
Az eredeti szentély a 10. században épült, a jelenlegi pedig a 18. század óta (a hollandok uralkodása óta) működik. 


Szó, mi szó, a templom gyönyörű, "valódihindutemplom" kinézetű kívülről is. Odabent a szentélyben nem lehet majd fotózni, tehát készítek innen néhány részletesebbet is. 



Szerencsés időben érkezünk, éppen ceremónia fog kezdődni, már készítik elő a szentélyt. Besétálunk, nézelődünk, kíváncsian figyeljük, mi fog történni. Valahogy úgy érzem, le kell ülnöm az egyik oszlopnál, kicsit jobbra a fő szentélytől, innen látom a történéseket, s az sem zavar, hogy szinte mindenki a fejem felett mászkál. Hihetetlen nyugalom árad az évszázados falak között, mintha odaszögezne a kőpadlóhoz, s azt susogná minden: itt maradj! 
A legtöbben helyiek, a hölgyek és gyerekek csodás színes ruhákban, az asszonyok, nagyobb lányok fején színes kendő. A színek egyáltalán nem harmonizálnak és mégis! Itt Sri Lankán már megszoktam, hogy minden lehet és mindennek az ellenkezője is egy időben. Mintha valami tágítaná a befogadóképességem és minden pillanatban felhívná a figyelmem valamire; de csupán azért, hogy megmutassa a másik oldalát és hamiskásan rám nevethessen: a világnak sok arca van. 
A férfiak fedetlen felsőtesttel, erre már kint korábban rácsodálkoztam, minden férfival, fiúval levetetik a felső ruházatot.  
Néhány külföldi is csatlakozik, nekik nem kötelező a "dress code", jönnek, amiben jönnek. 
Most mind együtt vagyunk a szentélyben, a ceremónia elkezdődik, a pandit végzi az elvégzendőket, én csak ülök és figyelem az embereket, hallgatom a mantrákat. A ceremónia során mindenki hozzáadhatja az energiáját, és kaphat is; a pandit (pap) a meggyújtott lángot nyújtja felénk, két kezünket fölé tesszük, adunk és kapunk. Itt egyesül az isteni és az emberi. 

Ismét egy olyan hely, ahonnan nehéz tovább indulni, de még van keresnivalónk, ugyanis Sri Lanka egyik Krisna templomát tervezzük felkeresni. Nem tart soká, 30 perc múlva már ott is vagyunk, és tovább merülünk az istenek világába. 

**************

A Krisna irányzatról itt tudtok meg többet, ez pedig Krisna története. Erről most nem írok részletesen, inkább a benyomásaimat igyekszem átadni. 

Egy kis utcában akadunk a templomra, és azonnal egy szép kis kertbe kerülünk. Minden zöld és virágos, szépen rendben tartott terület. A templom is színes, és már megyünk is be, mert engem most mindennél jobban érdekelnek a Murtik, azaz Krsna és Radarani. Úgy hallottam, naponta új ruhába öltöztetik őket és már nagyon vágyom, hogy a mai ruhát megláthassam. Íme ők, az Istenség Legfelsőbb Személyisége és az ő Társa. 


Nos, a mai ruha ilyen csodaszép színű, a lila egyébként is egyre népszerűbb a világban, mint a koronacsakra színe. 
Ami érdekesség, hogy megtudom: a Krisna hívők szerint a hindu vallás nem többistenhitű, hanem monoteista, azaz minden isten, félisten és istennő magának Krisnának a különböző megtestesülése. A hívők a Hare Krisna Hare Krisna Krisna Krisna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare mantrán keresztül kapcsolódnak hozzá. 


Egy kis üldögélés után kisétálok a kertbe, ahol Krisna és Kaliyá, a sokcsukláys kígyó ábrázolása látható. Kaliyá megmérgezte a a Jamuná folyót, ennek következtében sok élőlényt halt meg. Krisna legyőzte Kaliyát, a fején táncot járva. 


És még mindig marad látnivaló. Jaffnában még vár minket a Keerimalai Naguleshwaram hindu templom, azaz kovil, mely ugyan zárva van, de csodálatos kültéri faragásai teljesen elképesztenek. A szentély Lord Shiva szentélye és a Ramayana egyik fontos színhelye, ugyanis Ráma király, miután megölte Rávanát, a démonkirályt, itt vett tisztító fürdőt. 





Innen nem messze érkezünk meg az óceánpartra, ahol nem éppen a legjobb idő fogad, szél van és kissé szürke az égbolt. Ennek ellenére további érdekességekre bukkanunk. 

A hinduk rituális fürdőjének helye, természetes forrásvízű medence, külön a férfiak és külön a nők részére. A férfiaké nyitott, gyönyörű lépcsőkön lehet a vízbe lemenni és közvetlenül az óceánparton építették. A nőké a mellette álló épületrészben található, jóval kisebb és zárt. Az itteniek szerint a forrás vize gyógyító erővel rendelkezik. Annyi bizonyos, hogy igen magas az ásványianyag tartalma. 




A medence csodálatos helyen van, ha ezek a kövek mesélni tudnának. Évszázados legendák éledhetnének újra. S ha belegondolunk, hogy csupán egy fal választja el a forrásvizet a végtelen óceántól...



Már indulnánk tovább, ma is tovább kell utaznunk, de egy gyönyörű templom állja az utunkat, hát belépünk. Az om jele és a szvasztika fogad minket, ez már bőven elég ahhoz, hogy tudjuk, jó helyen vagyunk. A templomban mantra szól, füstölők illatát érezni, talpam alatt a hűvös kő, körülöttem a világmindenség. 




Kedves helyi kutyus dörgölődzik, felteszem, biztosan érzi, hogy nálam általában akad egy-két jó falat számukra. De meglepetés ér, ugyanis nem ugrik a kínált ételre, sokkal inkább bújik, kéri a simogatást, csak még egy kicsit... megható és nagyon szeretetteljes. 


Ez alapján a kép alapján Ti is megtalálhatjátok, az ország melyik részén vagyunk éppen. Nem, ez még nem a sziget legészakibb pontja, az majd nemsokára következik, csak várjatok türelemmel és lapozzatok tovább a bejegyzések között. 


Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel