Ugrás a fő tartalomra

Hogyan tegyünk felajánlást?

 A legjobb út ahhoz, hogy ledolgozz a karmádból: tégy felajánlásokat. 

Egy Sri Lanka-i út ehhez nagy mértékben hozzá tud járulni, hiszen a rengeteg történelmi emlék szinte mind összefonódott a vallásokkal, filozófiákkal. Bármerre is jársz a szigeten, buddhista pansalákba és szentélyekbe, hindu kovilokba és szentélyekbe vezet majd az utad. Lássuk most, hogyan "viselkedj" a buddhista templomokban, és mi a legjobb módja annak, hogy megadd a tiszteletet, kövesd a helyi szokásokat:Mielőtt egy buddhista templomba vagy szentélybe betérsz, bizonyosodj meg arról, hogy 

 • el van takarva a vállad és a térded - igen, tudom, én is látom, hogy egyre több templomban jelennek meg ennek a szabálynak meg nem felelő öltözetben turisták, de az általános szabály mégis ez. Tartsuk tiszteletben! 
 • levetted a fejfedőd
 • levetted a lábbelidet és az erre kijelölt helyen hagytad - általában van erre kijelölt hely, ahol valaki vigyáz is rá, hogy ne vesszen el. Nem baj, ha ezért majd visszainduláskor fizetni kell, ezek általában 25-100 rúpia összegek, és vagy az adott személy fizetése vagy a templomnak szóló adomány részét képezi. 
 • megértetted a szabályt: Sri Lankán nem szabad a Buddhával pózolni, azaz nem nézhetsz a kamerába, amikor lefotóznak vele - háttal vagy oldalt fordulva állhatsz a képen, és az nagyon szép gesztus, ha összeteszed a két kezed a mellkasod előtt, mintha imádkoznál. Nem, ez még véletlenül sem az ima szimbóluma nálunk, sokkal inkább a tiszteleté, amit a Buddha iránt fejezünk ki. 


Felajánlást ezer féleképpen tehetsz, 

 • akár így egyszerűen összeteszed a két tenyered, meghajolsz és így kifejezed a tiszteleted
 • akár virággal, ami a föld elem jelképe. Mi itt általában a virágfejeket szedjük csak le, szár nélkül és kis kosárban vagy akár csak kosár nélkül tesszük le az oltárra. Ha vágott virágod van, pl. vízililiom, akkor annak is leveheted a szárát. Ha nem hoztál virágot, csak helyezd a mások által felajánlott virágok fölé a nyitott tenyereid, majd ezután tedd össze a kezed. Figyelem, a felajánlandó/felajánlott virágot nem szabad megszagolni! 
 • akár füstölővel, ahol szabad - ez a levegő elem jelképe. Keresd a homokkal telerakott nagy edényeket! A füstölőt nem szabad elfújni, igyekezz a kezed mozgatásával megszüntetni a lángot, amikor a füstölő izzani kezd. 
 • akár olajmécsessel, ez a tűz elem jelképe - minden templomban találsz pici agyagedénykét erre a célra
 • akár vízzel, ez természetesen maga a víz elem, de mindig szűrt és iható vizet kell felajánlani. A templomokban mindig van ilyen csap, és edény is, keresd meg! 
 • édes italokkal - ezeket az erre a célra rendszeresített üvegpoharakban kell felajánlani
 • étellel - ez is a föld elem. Ételt azonban csakis délig szabad felajánlani. Ha gyümölcsöt ajánlanál fel délután, készíts belőle juice-t. 


Nem baj, ha rendelkezel ezekkel a minőségekkel: 
- annak a boldogsága, amellyel a felajánlást teszed. Az a boldogság, mely akkor tölti el az embert, amikor valami nagyon jót tesz, ami nem csupán az ő életére, de mindenki más életére is hatással van. 
- biztos tudat, hogy a jó felajánlás jó karmát hoz
- hála a Buddha és a Tanítók felé. Hála a Tanításért, a Buddhának az emberiség felé tett hatalmas cselekedetéért. 
- a Buddha minőségére történő emlékezés - idézz fel bármilyen történetet, amit Vele kapcsolatosan ismersz. Ha nincs ilyen, olvasgass előtte.

A felajánlás előtt és közben mantrázz, akár szankszrit, akár páli, akár magyar nyelven. 
Ha van lehetőséged, járd körül a szentélyt, Bó fát háromszor, az óramutató járásával megegyezően.

A felajánlás: 

 • a legegyszerűbb módja, hogy csak lassan sétálj a szentélyhez és helyezd el a felajánlásodat. Tedd le és hajtsd le a fejed. 
 • az elhelyezés előtt emeld fel a felajánlásod a homlokodig, és gyengéden érintsd meg vele azt
 • letakarhatod a felajánlásodat egy szép terítővel, melyet az elhelyezéskor leveszel majd róla
 • ha van körülötted olyan ember, aki nem hozott felajánlást, nyújtsd feléjük, hogy megérinthessék mindkét nyitott tenyerükkel. Így hozzájárulhatnak a Te adományodhoz.


Ahogyan írtam, nem kell elkeseredned, ha nem hoztál felajánlást. Tegyél így: 

 • érintsd meg valaki más felajánlását, két, feléje fordított nyitott tenyereddel jelezd, hogy hozzájárulnál Te is
 • a szentélyben nyugodtan érintsd meg a már letett virágokat, vagy akár szép rendbe, különböző formákba is teheted őket. Vannak feljegyzések olyan tanítványról, aki csupán a felajánlott virágok rendezgetése folytán került a mennybe. 
 • örülj a mások felajánlásának, pihenj meg egy kicsit a szentélyben és áraszd ki a szereteted minden érző lényre, aki felajánlást tett
 • takaríts, sepregess a szentély, templom, sztupa körül, a Szent Bó fa körül, ez egy nagyon erős jó karma. Természetesen kérj erre engedélyt előtte. 
 • Az életed is felajánlhatod a Buddha előtt, - ez azt jelenti, hogy a buddhizmus Tanítását fogod követni az életedben. Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel