Sri Lanka gyógyító ereje - a papaya

 



A papaya a bolygó egyik legtápanyagban gazdagabb és leggyógyítóbb gyümölcse. Rendkívül magas a béta-karotin-, C- és A-vitamin-, valamint ásványi anyag-, például kalcium-, foszfor-, kálium- és vastartalma. Ez egy fenomenális gyümölcs, amely segít bármilyen emésztési rendellenesség, például székrekedés, savas reflux, vastagbélgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, irritábilis bél szindróma, fekélyek, lisztérzékenység, divertikulitisz, emésztési zavarok, puffadás, szélgörcsök és gyomorpanaszok gyógyításában.



Sri Lankán a banán után a papaya a legnépszerűbb és a legolcsóbb gyümölcs, napi szinten fogyasztják a helyiek. 
A turisták körében az a tapasztalatom, hogy a papaya olyan, mint a durián: vagy megutálja, vagy megimádja az ember. Ha valaki nem jó érett papayával találkozik először, akkor bizony elképzelhető, hogy nem lesz a kedvence. Ezért aztán mindig a szép sárga, majdnem pirosas húsút, vagy a mélynarancssárga húsút fogyasszátok. Van egyfajta "falusi papaya" is a szigeten, aminek egy különleges, halványabb narancssárga húsa van, az a legeslegfinomabb, de ez a legritkább is. 

A boltban nézelődők általában elmennek a szerény küllemű papaya mellett. Nem mintha tudatosan kerülnék, egyszerűen észre sem veszik megmentésük egyik lehetséges eszközét. Pedig emésztési és gyomorpanaszok orvoslásában a papaya verhetetlen: megsemmisíti a hasmenés, a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma, a gyomorfekélyek, a divertikulitisz, a gyomorhurut, az emésztőszervi görcsök, a májbetegségek és a hasnyálmirigy-betegségek kórokozóit. Szintúgy végzetes a H. pylori, a C. difficile és az E. coli baktériumokra, miközben a többi barátságtalan baktériumot és parazitát is eltávolítja a szervezetből, ráadásként még a bélférgeket is. Ideális számodra a papaya, ha kontaminált vékonybél szindrómával küszködsz.



A papayát rendkívül könnyű megemészteni. A gyümölcs több mint ötszáz emésztési enzimet tar-talmaz, amelyek támogatják a hasnyálmirigyet, segítik az emésztést, erősítik a bélrendszer falát, csökkentik a gyulladásokat és megelőzik a nemkívánatos hegesedések kialakulását. A papaya aminosavai és enzimjei közösen hozzák létre azt a még felfedezetlen alösszetevőt, azt a fitokémiai anyagot, amely kitaszítja a szervezetből a vírusokat. A papayában jelentős mennyiségű, mégis ez idáig felfedezetlen koenzim is van, amelyek a bélrendszer belsejében a lúgosságot biztosítják. Ha székrekedésben szenvedsz papayára van szükséged. Ha gyomorfájás vagy bélgyulladások gyötörnek, ez a gyümölcs szintén a szövetségesed lesz az e betegségekért részben felelős gyulladt idegvégződések gyógyításában. Valahányszor valaki hosszabb ideig nem eszik, akár böjt, akár anorexia, akár valamilyen súlyos betegség miatt, a pépesített vagy turmixolt papaya varázsszerként indítja be az emésztési kedvet és táplálja fel az illetőt, mivel bővében van kalóriának, optimális mennyiségű tápanyagoknak, és szinte élvezet megemészteni.




A papaya a bőrt is varázslatossá teszi. Telis-tele van öregedést gátló anyagokkal, vitaminokkal és ásvány anyagokkal, és ami a legfontosabb, karotinoidokkal. Ebben áll az ereje. Ismét ragyogóvá varázsolja a bőrödet, de még többre is képes! Eltünteti az ekcémát, az övsömört és az aknét.


Nézzük csak részletesen, mire is használható ez a csodás gyümölcs: 

Amennyiben az itt felsorolt állapotok bármelyik téged is érint, vezesd be a papayát az étrendedbe. Székrekedés, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, fekélyek, divertikulitisz divertikulózis, májbetegségek, epehólyag-gyulladás, paraziták, C. difficile-fertőzés, E. coli fertőzés, H. pylori-fertőzés, bélférgek, ekcéma, pikkelysömör, akné, gasztroparézis, bőrfarkas, krónikus fáradtság szindróma, Epstein-Barr-vírus/mononukleózis, kontamínált vékonybél szindróma, fibromialgia, szkelózis multiplex, amiotrofiás laterálszklerózis, övsömör, Lyme-kór, az összes autoimmun betegség és rendellenesség, migrén, depresszió, húgyúti fertőzések, inkontinencia, diabétesz, hipoglikémia, Graves-Basedow-kór, Hashimoto-pajzsmirigybetegség, vérképzési rendellenességek, pajzsmirigybetegség, emésztőszervi fisztula, étkezési rendellenességek, emésztési zavarok.



A papaya nyugtató, tisztító hatással van az emésztőrendszerre, és gyengéden eltávolítja a méreganyagokat, miközben csökkenti a duzzanatot és a gyulladást. Magas tápanyagtartalma biztosítja a szervezet számára az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, fehérjét és esszenciális zsírsavat, amelyekre szüksége van az izmok, szövetek, csontok és szervek újjáépítéséhez.


A papaya erős vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.


A papaya kiváló étel a lábadozóknak is, és segíthet a szervezet újjáépítésében hosszú betegség vagy ágyhoz kötöttség után. Rendszeres fogyasztás esetén a papaya nagymértékben javítja a bőr, a haj és a körmök állapotát, és tisztán tartja a szemet. A papayában található fekete magok teljesen ehetők, és hatékony féreg- és parazitaölőként működhetnek.


TÜNETEK


Amennyiben az itt felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod, vezesd be a papáját az étrendedbe. Hasfájások, puffadás, gázok, emésztési görcsök, gyomorhurut, bőrelszíneződések, törékeny körmök, a központi idegrendszer érzékenységei, szorongás, izületi fájdalmak, szem alatti sötét karikák, fáradtság, gyengeség, vegyszerérzékenység, testi fájdalmak, állkapocsízületi betegség, vállizületi merevség, bizsergés és zsibbadás, Bell-féle bénulás, pajzsmirigy-alulműködés és túlműködés, égő érzés a bőrön, izommerevség, hajhullás, úszkáló foltok a szemben, szemszárazság, májrenyheség, vérképzőszervi zavarok, húgyhólyagfájdalom, húgyhólyaggörcsök, gyenge emésztés, végbéltáji viszketés, ködös gondolkodás, emlékezetkiesés, savas reflux, hasmenés, emésztési nehézségek, felfúvódás.


ÉRZELMI TÁMOGATÁS


A papaya gyorsan kihoz téged és szeretteidet az ingerlékeny hangulatból. Tartsd kéznél arra az esetre, ha a kelletlenkedés, különcködés, akadékoskodás és türelmetlenség érzései közétek állnának. A papaya minden fogyasztójába fényt lehel. Kiűzi a testl a negativitást, a sötétséget, kihajtja a megkövült nézeteket, a régi nehezteléseket és a felhalmozott csalódások mérgét


SPIRITUÁLIS TANÍTÁS


A papayafa általában szikár és törékeny, mégis hatalmas terméseket hoz, melyek talán a világ legnehezebb fán termő gyümölcsei. Majdnem természetfölötti az az akaraterő és eltökéltség, amely felülkerekedik a fizika és az egyensúly törvényein. Arra tanít minket, hogy felül lehet emelkedni látszólagos gyengeségünkön, amikor valamilyen nemes cél szolgálatában munkálkodunk. Nem az számít, hogy kifelé mi látszik, vagy mások mit gondolnak rólunk. A bensőnkben lakó igazi énünk dönti el, igazából milyen célt szeretnénk elérni. Minden papaya belsejében ott rejtőzik a gyógyító igazság. Amikor megesszük, a testünk rögtön azonositja ezeket az alkotóelemeket, és azonnal használatba veszi, újjáformál minket fizikailag, így képesek vagyunk meggyógyulni, és a saját legerősebb énünkké válni.


A papayafák és gyümölcseik azt akarják megértetni velünk, hogy nincs akadálya a gyógyulásnak, a fejlődésnek és a jó értelemben vett valakivé válásnak. A betegségek és a fizikai kihívások nem tarthatnak vissza minket. Meg tudunk oldani olyan helyzeteket is, amelyek elsőre lehetetlennek tűnnek.


ÖTLETEK


Egyél napi fél papayát a székrekedés enyhítése érdekében. Keresd a biopapayákat. Szereted az erősebb zamatokat? Rágcsáld el a gyümölcs mellé néhány magját. Hetente egy kis adag papayamag kifejezetten előnyös, kiirtja a testből a parazitákat. A teljes testhelyreállítás érdekében igyál papayából és zellerből kevert frissítőt.

A fekete magok borsosak, és az édes papayával együtt fogyasztva ízük olyan, mint egy fűszeres-csípős fahéjas cukorka. Turmixokba vagy salátákba is szórhatók a további egészségügyi előnyök érdekében. A magok kiváló emésztést segítő anyagok, és több enzimet tartalmaznak, mint egy egész üveg emésztőenzim-kapszula, ráadásul a friss magok minden szükséges tápanyagot tartalmaznak a szinte azonnali emésztéshez.

Az érett papaya finom egy frissen facsart lime-mal, és gyógyító és nyugtató puding is készíthető belőle, ha az érett papaya húsát egyszerűen simára turmixoljuk. Napjainkban két fő papayafajta kapható: a nagy, focilabda méretű Maradol papaya és a kis, kéznyi méretű, szóló vagy epres papaya. A nagy Maradol papayafajta tartalmazza a legtöbb tápanyagot és gyógyító tulajdonságot és nem GMO.

A kisebb fajtákat néha GMO-ként termesztik, és lehetőség szerint kerülni kell őket. A maradol papayák akkor érettek, amikor enyhén be lehet nyomni őket. Teljes érettség után akár két hétig is tárolhatók hűtőszekrényben. A maradol papayák gyakran egész évben kaphatók szupermarketekben, bioboltokban és különleges zöldség-gyümölcs üzletekben.


A cikk forrása részben Anthony William: Gyógyító ételek című könyvének papayáról szóló fejezete

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések