Rizs és kókusz - Sri Lanka-i ételek, italok

Az oldalt itt folytatom tovább, kattints :)

Sri Lanka lakossága alapvetően vegetáriánus. Sokan azért, mert buddhisták, és az első fogadalom szerint tartózkodnak az élet kioltásától. De még többen azért, mert ez egy szegény, fejlődő ország, ahol nagyon sok szegény ember él átlag 50 forintnyi összegből naponta, így egyszerűen nem jut hús az asztalra. Mióta itt élünk, számomra is bebizonyosodott: lehet hús nélkül élni, a helyi zöldségekből remek és megszámlálhatatlan jó étket lehet nagyon egyszerűen elkészíteni. Nem mondom, amikor Colombóba megyünk (nem túl gyakran), soha nem hagyom ki a McDonald's-t, ez a mi kis jutalomfalatkánknak számít. Mégis bolond lennék, ha nem használnám ki a rengeteg zöldféle lehetőséget :)

A legtöbb, otthon kapható zöldséget itt is be lehet szerezni, mégpedig igen jó áron. Egyedül a krumpli árával nem vagyok kibékülve, de ez is megfizethető. Ami nincs: fehérrépa, édes paprika, kapor, hirtelen ennyi. Ami viszont van: extrém kinézetű, kimondhatatlan nevű zöldségek, a mai napig nem tudom mindnek a nevét, és olyan is van, amit még nem is használtam. 

A leggyakrabban használt alapanyagok: 

Zöld chilipaprika - nincs édes..., azazhogy nekem van a hátsó kertben :) otthoni magból
Fokhagyma


lilahagyma

rizs - ebből az ősidőkben kb. 250 félét termesztettek. Ma már max. 50-60 féle rizst lehet kapni :)

kókusz

vöröslencse

padlizsán

Sri Lanka már az ősi időkben is híres volt fűszereiről, s nincs ez másképp ma sem. A helyi konyha rendkívül fűszeres, kifejezetten erős. Ha valaki ételrendeléskor erre a kérdésre: Lehet egy kicsit csípős? - igennel válaszol, az megnézheti magát. :) 
A leggyakrabban használt fűszerek: 

Curry por 3 féle: - a mild: a sima 7 fűszer keveréke
(ánizs, fahéj, szegfűszeg, curry levél, kardamom, koriander, kömény); 
- az erős, amit chilivel kevernek; - és a roast, amit megpirítanak. 

Gyömbér - por, paszta és friss alakban

Fahéj: rúd és por alakban

Görögszéna mag - pirítva.

Curry levél - frissen vagy szárítva, de jobbára frissen. Minden kertben megtalálni. 

Őrölt bors

Szegfűszeg

Chilipor

Koriander

Kurkuma - avagy a szegények sáfrányja

A helyiek naponta háromszor étkeznek, és mindannyiszor ugyanazt: rizst és curryt, ahogy írtam, főként zöldségből. Korábban próbálkoztam beszélgetést kezdeményezni a szomszédasszonnyal, kérdezvén, mit főz ma? Zavarodottan meredt rám. Gondoltam, nem érti, hát megismételtem, angolul és szingalézül is. Néma csend. Döbbent tekintet. Láttam az arcán: ennek elmentek otthonról? Akkor még nem tudtam, hogy naponta háromszor, hetente 7 napon át, stb.stb. rizst esznek curryvel. 

Most már tudjuk. Vendégségben sincs nagy meglepetés, lehet az születésnap, házassági évforduló, baráti meghívás... :)
A jövőben ide fogom feltölteni az általam megtanult és elkészített ételeket. Ahogyan majd meglátjátok, ezeket Ti magatok is elkészíthetitek otthon, ma már minden fűszert meg lehet vásárolni otthon is. Persze, ha bármelyikőtök személyesen jönne el megtanulni, annak sincs akadálya :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése