Ugrás a fő tartalomra

Koggala túra meglepetésekkel - Sri Lanka látnivalók

A tó sós vizű, tulajdonképpen a tengernek egy teljesen védett, hullámmentes öble, ahol a fáma szerint még krokodil is él, de varánusz mindenesetre bizonyítottan :)  Kb. 5 méter mély a tó mélysége - száraz időszakban alig 1,5 -, a partján rengeteg mangrove, a tavon pedig sok kis sziget látható. 










Ebből kettőt látogatunk meg ma, először is a Templom szigetet. Ezen a szigeten egy 300 éves kis buddhista templom áll, 1-2 folyamatosan ott élő szerzetessel. Pár lépcsőfokot kell csak megmászni, megcsodálni a ráklyukakat, a zöld csigákat, majd felérünk a kis sztupákhoz. Sri Lankán nem temetkezési célt szolgálnak a sztupák, de ezen a kis szigeten 2 is van, amely alatt szerzetesek hamvai nyugszanak. 
Ezután felmegyünk a szentélyhez, melynek különlegessége, hogy a mennyezeten egy kissé megkopott, de még kivehető asztrológiai jelkép látható. (SL-n az asztrológia igen fontos szerepet tölt be, erre épül tulajdonképpen az emberek élete, az események mind az asztrológus által kijelölt időpontokban zajlanak, sőt, a babák is tőle kapják a nevüket). 


Továbbsétálunk a nagy templomhoz, ahol egy csodás Buddha szentély vár minket. A helyiség falain gyönyörű és mindig időszerű ábrázolások a Buddha életéből, illetve Sri Lanka történelméből. A szentély egy gigantikus szobrot rejt, előtte a felajánlások (föld, víz, levegő és tűz elemnek megfelelően). Természetesen buddhista filozófia órát is tartunk, és dharmatanítónk, Tamás segítségével - ha csak egy kis időre is - buddhistává válunk, ami mindenki számára megvalósítható az alapfogadalmak letételével. Mindenki felteheti a kérdéseit, vagy akár csak elmélyedhet kicsit saját magában - ahol egyébként is a legjobb helyen vagyunk :)





















Nem szívesen, de lassan elhagyjuk a buddhista szigetet, annak minden elképesztő energiájával együtt, de igyekszünk minél többet magunkkal vinni belőle. De menni kell, mert vár minket Sonny, a fahéjkészítő mesterünk. Sokan ismerik már, a helyi médiában rendszeresen megjelenik ez az egyszerű ember, aki családfőként évtizedek óta gondoskodik a családról, készíti és árulja a fahéjat, és mindig teljes szívvel örül érkezésünknek. 





Na ugye, nem csak városi legenda a varánusz :) ő már jó barátunk, bár túl közeli testi kontaktusba még nem kerültünk. 





Ő Sonny, kortalan, egyszerű és kedves. 



A fahéj levele, ebből sajtolják hidegen a fahéjolajat, ami csodát tesz a testünkkel.


Fahéjból készült merőkanál és tikfa szobrok. 


Egy csésze teára mindenki hivatalos. Valójában nem is tea, a fahéj forrázata és cukor nélkül is finom édes. 


Guáva. 


Soursap, vagy katuanoda, a rák természetes ellenszere. Rendkívül finom gyümölcs.






Fahéj.






Lime.




Papaya


A végtermék egy része, fahéjrudak. 



Megint idepofátlankodott :)



Ez csak egy kis része volt a Koggalai túránknak, hiszen még nem jártunk a fűszerkertben, és a teknősfarmon sem; de a többit legközelebb. Folytatás következik. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel