A tó sós vizű, tulajdonképpen a tengernek egy teljesen védett, hullámmentes öble, ahol a fáma szerint még krokodil is él, de varánusz mindenesetre bizonyítottan :) Kb. 5 méter mély a tó mélysége - száraz időszakban alig 1,5 -, a partján rengeteg mangrove, a tavon pedig sok kis sziget látható.
Továbbsétálunk a nagy templomhoz, ahol egy csodás Buddha szentély vár minket. A helyiség falain gyönyörű és mindig időszerű ábrázolások a Buddha életéből, illetve Sri Lanka történelméből. A szentély egy gigantikus szobrot rejt, előtte a felajánlások (föld, víz, levegő és tűz elemnek megfelelően). Természetesen buddhista filozófia órát is tartunk, és dharmatanítónk, Tamás segítségével - ha csak egy kis időre is - buddhistává válunk, ami mindenki számára megvalósítható az alapfogadalmak letételével. Mindenki felteheti a kérdéseit, vagy akár csak elmélyedhet kicsit saját magában - ahol egyébként is a legjobb helyen vagyunk :)
Nem szívesen, de lassan elhagyjuk a buddhista szigetet, annak minden elképesztő energiájával együtt, de igyekszünk minél többet magunkkal vinni belőle. De menni kell, mert vár minket Sonny, a fahéjkészítő mesterünk. Sokan ismerik már, a helyi médiában rendszeresen megjelenik ez az egyszerű ember, aki családfőként évtizedek óta gondoskodik a családról, készíti és árulja a fahéjat, és mindig teljes szívvel örül érkezésünknek.
Na ugye, nem csak városi legenda a varánusz :) ő már jó barátunk, bár túl közeli testi kontaktusba még nem kerültünk.
Ő Sonny, kortalan, egyszerű és kedves.
A fahéj levele, ebből sajtolják hidegen a fahéjolajat, ami csodát tesz a testünkkel.
Fahéjból készült merőkanál és tikfa szobrok.
Egy csésze teára mindenki hivatalos. Valójában nem is tea, a fahéj forrázata és cukor nélkül is finom édes.
Guáva.
Soursap, vagy katuanoda, a rák természetes ellenszere. Rendkívül finom gyümölcs.
Fahéj.
Lime.
Papaya
A végtermék egy része, fahéjrudak.
Megint idepofátlankodott :)
Ez csak egy kis része volt a Koggalai túránknak, hiszen még nem jártunk a fűszerkertben, és a teknősfarmon sem; de a többit legközelebb. Folytatás következik.
Ebből kettőt látogatunk meg ma, először is a Templom szigetet. Ezen a szigeten egy 300 éves kis buddhista templom áll, 1-2 folyamatosan ott élő szerzetessel. Pár lépcsőfokot kell csak megmászni, megcsodálni a ráklyukakat, a zöld csigákat, majd felérünk a kis sztupákhoz. Sri Lankán nem temetkezési célt szolgálnak a sztupák, de ezen a kis szigeten 2 is van, amely alatt szerzetesek hamvai nyugszanak.
Ezután felmegyünk a szentélyhez, melynek különlegessége, hogy a mennyezeten egy kissé megkopott, de még kivehető asztrológiai jelkép látható. (SL-n az asztrológia igen fontos szerepet tölt be, erre épül tulajdonképpen az emberek élete, az események mind az asztrológus által kijelölt időpontokban zajlanak, sőt, a babák is tőle kapják a nevüket).
Továbbsétálunk a nagy templomhoz, ahol egy csodás Buddha szentély vár minket. A helyiség falain gyönyörű és mindig időszerű ábrázolások a Buddha életéből, illetve Sri Lanka történelméből. A szentély egy gigantikus szobrot rejt, előtte a felajánlások (föld, víz, levegő és tűz elemnek megfelelően). Természetesen buddhista filozófia órát is tartunk, és dharmatanítónk, Tamás segítségével - ha csak egy kis időre is - buddhistává válunk, ami mindenki számára megvalósítható az alapfogadalmak letételével. Mindenki felteheti a kérdéseit, vagy akár csak elmélyedhet kicsit saját magában - ahol egyébként is a legjobb helyen vagyunk :)
Nem szívesen, de lassan elhagyjuk a buddhista szigetet, annak minden elképesztő energiájával együtt, de igyekszünk minél többet magunkkal vinni belőle. De menni kell, mert vár minket Sonny, a fahéjkészítő mesterünk. Sokan ismerik már, a helyi médiában rendszeresen megjelenik ez az egyszerű ember, aki családfőként évtizedek óta gondoskodik a családról, készíti és árulja a fahéjat, és mindig teljes szívvel örül érkezésünknek.
Na ugye, nem csak városi legenda a varánusz :) ő már jó barátunk, bár túl közeli testi kontaktusba még nem kerültünk.
Ő Sonny, kortalan, egyszerű és kedves.
A fahéj levele, ebből sajtolják hidegen a fahéjolajat, ami csodát tesz a testünkkel.
Fahéjból készült merőkanál és tikfa szobrok.
Egy csésze teára mindenki hivatalos. Valójában nem is tea, a fahéj forrázata és cukor nélkül is finom édes.
Guáva.
Soursap, vagy katuanoda, a rák természetes ellenszere. Rendkívül finom gyümölcs.
Fahéj.
Lime.
Papaya
A végtermék egy része, fahéjrudak.
Megint idepofátlankodott :)
Ez csak egy kis része volt a Koggalai túránknak, hiszen még nem jártunk a fűszerkertben, és a teknősfarmon sem; de a többit legközelebb. Folytatás következik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése