Ugrás a fő tartalomra

Colombo - Sri Lanka látnivalók

Colombo rohamosan fejlődik. Sok mindennek köszönhető ez, így például annak, hogy a kormány már 6 éve kitűzte a célt: Colombót Dél-Kelet Ázsia kereskedelmi központjává tenni. 

Az egykor kicsinyke kikötőváros ma már egybenőtt a hivatalos, adminisztratív fővárossal, Sri Jayawardenapura Kottéval, és - főként a kínai beruházásoknak és egyre erősebb jelenlétnek köszönhetően - gombamód szaporodnak a toronyházak, szuper luxus szállodák, kereskedelmi központok, plázák. 

Lassan befejeződik Colombo új jelképe, a 350 méter magas Lótusztorony építése is, amely így a világ 19. legmagasabb építménye lesz. Az első két emeleten a sziget legfontosabb tv és rádió állomásai foglalnak majd helyet, a többi szinten éttermek, üzletek, rendezvénytermek a legfelső szinten pedig planetárium nyílik majd. 

A napokban nyitották meg Colombo legújabb bevásárlóközpontját, a Colombo City Centre-t (ilyen Kandyben is van, és éppen most kezdték el a Galle-it is). Sri Lankán nem túl népszerűek a plázák, ez az új konkrétan a harmadik Colombóban a Liberty Plaza és a Majestic City után. Ami a CCC-rel kapcsolatban érdekesség, hogy a méltán híres Gangaramaya buddhista templom mellett és éppen szemben a Seema Malaka nevű, a Beira tóra épült buddhista szentéllyel szemben épült fel. Így aztán, aki Colombóba látogat, a legméltóbb helyeken juthat hozzá a buddhista filozófiához, majd pedig a CCC tetőteraszán öblítheti le kirándulását egy jó kis olasz kávéval.  

Colombo City Centre

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka

Seema Malaka
Gangaramaya Temple

Gangaramaya Temple

Gangaramaya Temple

Gangaramaya Temple

Gangaramaya Temple


Gangaramaya Temple
Kilátás a CCC tetőteraszáról 

Kilátás a CCC tetőteraszáról

Kilátás a CCC tetőteraszáról

Kilátás a CCC tetőteraszáról

Kilátás a CCC tetőteraszáról 
A Beira tavon elkészült egy függőhíd is, ami egy kis szigetre vezet be minket. Tökéletes búvóhely a fiatal párok találkozásához. A Beira tó élővilága:
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Peradeniya Botanikus Kert - múlt és jelen együtt

Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete című könyvéből idézünk fel Nektek egy részletet, mely a Peradeniya Botanikus Kert et mutatja be - és meghagytuk az eredeti írásmódot is, így ezeket ne tekintsétek helyesírási hibáknak.  A képeket saját magunk készítettünk az elmúlt 9 év során.  Peradeniya Cejlon legnevezetesebb vízválasztója mellett fekszik. Nyugatra a Kelani Ganga gyüjti össze a csa padékot, hogy azt Colombo mellett az Indiai-Oceánba ömlessze, kelet felé pedig Cejlon legnagyobb folyója, a tisztavizű Mahavelli Ganga . Peradeniya valamikor, vagy ötszáz évvel ezelőtt a sziget fővárosa is volt, bár akkor sem valami hosszú ideig. Világraszóló hírét azonban nem ennek köszönheti. Az, ami világszerte híressé teszi, a falu közelében fekvő botanikus kertje. A Peradeniyai és a Jáva szigeten fekvő Buitenzorgi botanikus kert Földünk két legszebb és legnagyszerűbben felszerelt növénykertje. Érdemes megtekinteni. Az 58 hektár, tehát kereken 100 k. hold nagyságú kert közvetlenül a Colom

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme