Ugrás a fő tartalomra

Esküvő Sri Lankán

Esküvő Sri Lankán


Tegnap esküvő volt a Neptune Bay-ben :-). Csütörtökön. Ugyanis Sri Lankán a csütörtök a házasságkötések napja, máskor nem lehet (közben kiderült: lehet, de nem szokás). Az esküvő 2 napos. Az első nap délelőtt zajlik a ceremónia, a tehetősebbek helyiséget bérelnek erre az eseményre, a szegényebbek otthon tartják (mint mindenütt a világon). Kora délutánig lezajlik a ceremónia, majd ebéd, s mulatság következik. Ezután a fiatal pár elvonul a nászéjszakára kiválasztott helyre, a vendégsereg pedig hazamegy. Másnap reggel az ifjú pár férj szüleinek házába megy, ezt hívják "homecoming"-nak, vagyis hazatérésnek. S ezután vagy itt maradnak, vagy ha van már házuk, oda költöznek be. A szingaléz családoknál a fiú marad otthon a szüleivel, oda viszi a feleségét, ha nem tudnak külön költözni. A "szabály" szerint az anyós és meny mindent megtesz a fiú/férj szeretetének megszerzéséért, s ez sokszor veszekedésbe, vitába torkollik. De tegnap még erről szó sem volt. A már előző napok készülődése folytán gyönyörűen feldíszítették az éttermet, a kertet és a medence alatti teret. A reggeli órákban ez valahogy így nézett ki: 

A ceremónia alatt az ifjú pár helye: 


A képekről természetesen nem látszik, de az étterem úgy nézett ki, mint egy díszlet. Hatalmas lámpákat hoztak a megvilágításhoz, profi fotósok jöttek, teljesen olyan volt, mint egy filmforgatás. Ez azért is történik így, mert minden család nagy büszkesége az esküvői album, amit aztán egy életen át mutogatnak, nézegetnek. Ennél büszkébbek már csak a gyermekek fotóit tartalmazó albumra szoktak lenni. (Egyszer hivatalosak voltunk egy születésnapra, ahol előkerültek ezek az albumok. Amikor már 2 órája nézegettük a képeket, a férjem hatalmasat sóhajtott és megjegyezte: de jó, hogy még csak kicsik a gyerekek, ha nagyobbak lennének, itt kéne aludnunk. És tényleg. Minden évről iszonyú sok képük volt). 

A medence alatti térben piros-fehérben pompáztak a székek-asztalok.



Minden elkészült a svédasztalos ebédre. A konyhában egyébként egyszerre 8 szakács sürgött-forgott.



Wedding cake, amit a ceremónia végén a vendégeknek osztogatnak. Egy kis szelet sütemény van minden dobozban, celofánba csomagolva, a dobozt pedig a minta mellett a menyasszony és a vőlegény neve díszíti.



Az örömszülők és a nagynénik érkeztek legkorábban, ők hozták ezeket a finomságokat. Olajban sütött édességek, milkrice (sós tejberizs), onion sambol (fűszeres hagymasaláta) és persze a nemzeti gyümölcsnek számító banán. Ugyanezeket készítik a szingaléz újévre is, áprilisban. 

A sorban érkező vendégek ebből csipegethettek a ceremónia alatt.
 

 



Időközben a hotelt kívülről is fellobogózták és feldíszítették.

 


Megérkezett a vőlegény, akit az édesanyja fogad az ajtóban, s megitatja, megeteti. 

 


Nagyszerű Kandy-táncosok adták az alaphangulatot, ez is a szertartás része. 


A halványsárga ruhás lányok hivatásos énekesek, jókívánságokat énekeltek az ifjú párnak. 


A nap egyik fénypontja: megérkezett a menyasszony a koszorúslányokkal. Őt is Kandy-táncosok kísérik be a vőlegényhez,


aki türelmesen várja ifjú aráját. 


A menyasszony és a koszorúslányok (s egyébként minden nő és lány) szárit viselt. Csodálatos színekben és anyagokban pompáztak, mindig elámulok, milyen természetes eleganciával viselik ezeket a 7 méter hosszú, téglalap alakú öltözeteket. (A szári felöltéséről máskor mesélek, külön blogot érdemel). 

 



Itt már együtt :-). A fiatal pár egyébként elég ijedtnek tűnt számomra, nagyon ritkán mosolyodtak el. Az idő múlásával ezt egyre inkább megértettem, nyilván már tudták, mi vár rájuk. A ceremónia ugyanis másfél órán keresztül tartott. A vendégek nem unták el magukat ez idő alatt, mert az én meglátásom szerint senkit nem érdekelt túlzottan a ceremónia, mindenki evett-ivott, beszélgetett, nevetgélt, ide-oda járkált, átsurrant a szemben lévő bárba inni egyet. A fotósok mutatták a legnagyobb érdeklődést, nekik muszály volt. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy nincsenek kötött szabályok, minden olyan rugalmas volt, és természetes. Senki nem feszélyezte magát, hiszen mulatni jött. Nem volt ültetési rend sem, mégis mindenkinek jutott hely.

 


A ceremónia elején az ifjú pár megkóstolta a szülők által az asztalra felhalmozott édességeket, majd mindenkit hívtak, hogy egyenek ők is. Többször is kipróbáltuk, itt senkit nem zavar, ha valaki "bepofátlankodik" egy esküvőre, szívesen láttak mindenhol, pedig látszott, hogy nem vagyunk sem a lány, sem a fiú rokonai. :-) Leültettek, megkínáltak sütivel, kávéval, marasztaltak. 

 


Itt már valamivel vidámabbak, bár még a felénél sem tartottunk. 



Mindeközben vidáman folyik a csevej a kertben :-)

 



Nagyon finom :-)




A ceremóniamester előtt le a kalappal. Órákig képes beszélni, énekelni, osztani az áldást, s ki tudja, még mit, sajnos, nem értettük. Ezen a képen a vőlegény látható a szüleivel.

 

 

 

 

Sok segítségünk volt aznapra. 

  

Bételleveleket vettek át a ceremóniamestertől, s az áldás után a földre dobták őket. 



Ő Nalin, az egyik roomboy-unk, de pincérként is kiválóan megállja a helyét. 


Koszorúslány - a legkisebb.



Koszorúslány - a legnagyobb. 


A szakácsok kitettek magukért, sokféle étellel készültek a nagy napra.

 

 

 

 



Az esküvői torta. Amikor felvágják, a fiatal pár saját kezével adja mindenki szájába (vagy legalábbis a közeli rokonokéba) a süteményt. Ez legtöbbször úgy történik, hogy levágnak egy-egy nagyobb darabot, s mindenki szépen egymás után harap belőle. Hát... Ízlés dolga...

 


A ceremónia szerves része a tanácsadás, vagyis a fiatal pár, és az örömszülők leülnek együtt, s mikrofonon keresztül, hogy mindenki jól hallja, tanácsokat adnak a gyerekeknek a boldog élethez. Külön-külön, mind a négy szülő intelmeket intéz gyermekeikhez, hogyan kell együtt leélni majd azt a röpke 40-50 évet, amit ez a házasságkötés jelent. 

Az ebéd után tehát a fiatal pár eltávozik, mégpedig egy másik hotelbe, ahol a nászéjszakára sor kerül majd. Amikor egy héttel ezelőtt nekünk is nászutas pár vendégünk volt, jóbarátunk, Mr. Leelananda felhívta a figyelmemet egy érdekes dologra. Azt eddig is tudtuk, hogy Sri Lankán még mindig elég gyakori az elrendezett házasság, az újságok tele vannak férj- és feleségkereső hirdetésekkel, amit a szülők adnak fel. Jó néhány fiatal nem választhatja meg még a párját, bár sokan vannak a haladó szellemű szülők között is, akik gyermekükre bízzák a döntést. Ezt a nászutas párt bizony anyukák és nagynénik hada kísérte fel a szobába, majd kb. félóra múlva magukra hagyták őket. Én már ezt is furcsának találtam, de Mr. Leela mosolyogva intett: figyeljek csak holnap reggel, amikor visszajönnek a lepedőt ellenőrizni. Hogy komolyan mondta-e, nem derült ki, én mindenesetre nem láttam a hölgyeket felmenni a szobába. :-)

Miután az ifjú pár elment, lassan a vendégek is szedelőzködtek, s hazamentek egy kis időre pihenni. Másnap folytatódott az ünnepség. 

Megjegyzések

  1. Gyönyörűek a Sri Lanka-i esküvők, annyi megjegyzésem lenne csak, hogy mindennap szerveznek esküvőt, nem csak csütörtöki napokon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt délen ez dívik. Mint megannyi más dolog Sri Lankán, ez is mindenhogy van; csupa rugalmasság ez az ország :-)

      Törlés
  2. nagyon szép,én két hete voltam egy szingaléz-ausztrál pár esküvőjén,kár hogy nem volt rántotthús meg mézes pálinka ott se.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont volt egy helyes magyar fiatalember, aki csak úgy ropta a tancot a svájci hölggyel :-)

      Törlés
    2. ...és én azt a helyes magyar fiatalembert ismerhetem?:))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel