Ugrás a fő tartalomra

Viharamahadevi - Sri Lanka látnivalók

Folytatom Devi legendáját, ami egyébként a sziget legharcosabb és legvitézebb királyának legendájába fog torkollni :D

Az előzményeket itt olvashatjátok. 

Az ifjú, magát feláldozó hercegnőt nem ölte meg az óceán, még csak a hullámok sem érintették a csónak belsejét. Az Istenek gyengéd szelekkel a sziget déli oldalára vezérelték őt. Ahogyan a hullámok elültek, az addig a viharfelhők mögött elbújó hold is elődugta arcát, elzavarta a megmaradt felhőket, és mosolyogni kezdett a csónakban ülő lányka láttán.
Devi hercegnő mélyen aludt, álmodott, arcán mosollyal. Azt álmodta, hogy áldozatát elfogadták az Istenek, és most az Istenek földjén van, sok kicsi fénylő isten és istennő között, akik egy gyönyörűséges palotába vezették őt, ahol ő lett az Istenek földjének királynője.
Ezzel a mosollyal az arcán találtak rá másnap reggel Kavantissa király halászai a déli országrészben, Ruhunában. A halászok elolvasták a csónakra festett feliratot, és hanyatt-homlok szaladtak a királyhoz, jelenteni, mi történt. A király személyesen ment ki a partokhoz, és saját, királyi hajóját küldte a csónakért. Amikor meglátta a feliratot, és meglátta a gyönyörű hercegnőt, azonnal beleszeretett, és elhatározta, hogy királynéjává teszi a hercegnőt, ezáltal mentve meg őt minden további szenvedéstől. Úgy gondolta, Devi fiatalsága ellenére a legbátrabb nő, akivel valaha találkozott. Eközben Devi kinyitotta szemét, és megkérdezte: Elfogadták az Istenek az áldozatomat? Apám és birodalma biztonságban van? Kavantissa válaszolt: Igen, hercegnő, az óceán lenyugodott, a hullámok elcsitultak. Leszel a feleségem? Egész közös életünk során kényeztetni foglak.
Devi igent mondott, Kavantissa pedig feleségül vette őt. Fesztivált rendeztek az esküvő alkalmából, és a király magával vitte feleségét az udvarába, a déli tartomány fővárosába, Magamába (ma Tissamaharama). Kirindában, ahol Devi partot ért, férje templomot épített.





Kavantissa megtartotta szavát, egész életükben megvédte Devit mindentől, szerette és kényeztette feleségét. Devit szerette a nép is, ő pedig igyekezett jó királyné lenni, segítette a szegényeket és részt vett a vallási ceremóniákon . Minden nap adományozott a szegényeknek, és minden egyes nap gondoskodott a kolostorok élelméről is. Gyakran látogatta a templomokat, virágot orvosságot és ruhát vitt magával. Egyetlen szomorúsága volt, mégpedig, hogy nem született gyermekük.
Egy napon, amikor a Tanítást hallgatta, a főpap hozzá fordult és ezt mondta: Azért élsz jólétben, mert nagyon jámbor életet élsz. Devi megkérdezte Mit jelent ez jólét? Egyetlen vágyam csupán, hogy fiam szülessen. A pap megnyugtatta: Ez is közeleg már hozzád.
Nem sokkal ezután Devi három igen érdekes álmot látott. Az elsőben egy hatalmas kanapén feküdt, és egy akkora lépesmézet tartott, melyből 12 000 szerzetest meg tudott etetni. A második álomban Elara tamil király (aki abban az időben uralkodott a szingaléz trónon, Anuradhapurában) legjobb harcosának fejét látta egy lándzsa hegyére tűzve és ő pedig abban a vízben fürdött, melyben a kardot tisztították. A harmadik álomban egy Anuradhapurából származó lótuszvirágokból font koszorút viselt.
Amikor ezeket az álmokat elmesélte egy bölcsnek, ezt a magyarázatot kapta: A királyné fiat fog szülni, akiből hatalmas király lesz, és elűzi a szingaléz trónról Elarát, a tamil királyt. Ezzel visszaállítja a szingaléz királyságot és Lanka fényességét.

Így aztán a király közzétette, hogy aki megtalálja és elhozza neki a lépesmézet, gazdagon megjutalmazza. Az egyik halász szerencséjére rátalált egy kenura a parton, mely lefelé volt fordítva, és alatta telis tele volt mézzel. A király sebtiben egy épületet emeltetett a kenu fölé, és odavitette feleségét. Devi megetette mézzel az odaérkező szerzeteseket, így első álma beteljesedett.

Kavantissa annyira szerette feleségét, hogy igyekezett a többi álmát is valóra váltani. Elküldte a legjobb harcosát Anuradhapurába, a lótusz medencékhez, hogy onnan hozzon felségének lótuszvirágot. A harcos nagyon gyorsan összebarátkozott a király lovászával, és nélkülözhetetlenné tette magát. Egy napon szerzett néhány lótuszvirágot a medencéből, és egy kardot; s mindkettőt elrejtette a bozótosban a folyó mellett. Ezután kivezette Elara első lovát a folyóra, elővette a kardot és hadonászni kezdett, kiabált, hogy ellopja a lovat. El is iramodott vele. Elara a második legjobb harcosát küldte utána. Az neki is iramodott, de az erdőben Kavantissa harcosa csapdát állított neki és egy csapással levágta a fejét. Ezek után a megszerzett dolgokkal hazalovagolt, így teljesítve be a második és harmadik álmot.


Nem sokkal ezután Devi fiút hozott a világra, akiről azt tartották, annyira hatalmas harcos lesz, hogy kivezeti az országból a tamil elnyomókat, és megöli Elara királyt. Így egyesíti az országot megint és egész Lanka uralkodója válik belőle. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i