Ugrás a fő tartalomra

A hét sztorija: Az Unesco-örökségek - Sri Lanka látnivalók

Sri Lankán hivatalosan nyolc Unesco-örökség található, bár a címektől függetlenül ez a kicsike sziget (mindössze Magyarország területének 2/3-a) mindenképpen egy valódi csoda ezekkel a gyönyörű látnivalókkal a kosarában. Nyugodtan kösd össze nyaralásod, pihenésed egy Sri Lanka körutazással, amely során Te is részese lehetsz annak a csodának, amiben mi élünk nap mint nap. 

Hat kulturális helyszín, melyek maguk a 2600 éves írott történelem tanúi, megtestesülései, együttesen a helyi civilizáció öröksége. A kolosszális szobroktól a sziklafaragványokon át a romvárosokig, a Kr. e. 2600-as évektől egészen napjainkig, a kulturális örökség részei szépen, egymás után mutatják be ezt a gyönyörű, ma is élő kultúrát.

A hetedik egy csodálatos biológiai sokféleség - a legnagyobb, amit a világon az Amazon medencén kívül találtak. 

A nyolcadik pedig maga Sri Lanka - vagy ha úgy jobban ismeritek, Ceylon - kincse. 

Sokak szerint a legnagyobb élményt az első három Unesco-örökség által körülölelt terület adja, Anuradhapura, Polonnaruwa és Kandy, melyet itt, a mi kis hazánkban a Kulturális Háromszögnek neveznek. Ezen a területen belül helyezkedik még el a további két kulturális örökség: Sigiriya erődje és Dambulla sziklatemploma  is. Bár az első kettő romváros, mégis mindenki láthatja, hogy mindegyik egyben élő örökség, ahol szerzetesekkel és hívekkel találkozhatunk, és nemritkán andalít minket  meditáció közeli állapotba a hangszórókon keresztül mindenkihez eljutó buddhista Szent Szövegek zümmögése. 

Bármelyik helyszínt bejárva az utazónak lehetősége van megélni a sziget múltjának jelentősebb eseményeit: a buddhizmus megérkezését, elterjedését, a technika fejlődését, a hódító csaták okozta változásokat, az európai gyarmatosítást, majd az ezektől való függetlenedést. Mindenki számára kiváló utazás Sri Lankára. 

Aki erre a kis szigetre eljut, nem csupán a szigetre utazott el, de tehet magában egy spirituális utazást is, ami egyszerre felemel, meghökkent, elmélyít, ámulatba ejt, inspirál és felfrissít. 

1. Anuradhapura Szent Városa - 1982

Az Északi-Középső Tartományba látogatva közelíthetjük meg a varázslatos Szent Várost, mely az ősi civilizáció immár 2400 éves emlékezete. 
A Kr. e. 4. században alapították, és együtt emelkedett a Kr. e. 3. században Indiából ideérkező buddhizmussal, a világ legősibb erkölcsi tanításával. Ettől az időtől fogva a város, egyben főváros is, szellemi és kulturális központja lett az országnak, a buddhista zarándoklatoknak és tanításnak. Anuradhapura nagy és tiszteletreméltó királyai bölcsen felügyelték, mai szóval "menedzselték" a sziget aranykorát, kolosszális dagobákat - sztupákat, pagodákat - emeltek, melyek az egyiptomi piramisokkal versenyezhetnek. 

Két hét is kevés lenne a látnivalókban való gyönyörködésre, de mindenképpen szükséges az alábbiakra vetni egy-egy - hosszabb - pillantást. 

  • A Mahavihara épülete - a város legősibb kolostora; 
  • a buddhizmussal egy időben ideérkező Szent Fügefa, a Sri Maha Bohi; 
  • a sziget első sztupája, a Thuparama Pagoda; 
  • a vörös téglás Jetavana sztupa - a világ harmadik legnagyobb építménye
  • a már helyreállított Ruwanveliseya és a még földdel borított Abhayagiri sztupa
  • az ikermedencék - Kuttam Pokuna
  • és a valaha 9 emeletnyi gyönyörűségben pompázó, 1000 szobás BronzPalota, a maga 1600 oszlopával. 



















2. Polonnaruwa Szent Városa - 1982

A 12. századi középkori főváros romjai. Anuradhapura után az ország második fővárosa volt, a saját idejében Dél Ázsia legfejlettebb városközpontja, ami nem csoda: tökéletesre fejlesztett csatorna- és víztározórendszere (köztük a ma is központi szerepet játszó Parakrama víztározó), monumentális buddhista épületei, Parakramabahu hétemeletes palotája és masszív, díszes tanácsterme, illetve a lenyűgöző és a világon egyedülálló gránit-templom mind-mind ezt garantálja. 

Egy előző blogban részleteztem a látnivalókat, így most a felsorolás mellett csak belinkelem, itt találjátok.

  • Parakramabahu csodás hétemeletes palotája és tanácsterme
  • a dél-indiai ihletésű Siva temploma
  • Thuparamaya temploma
  • Vatadage
  • A Fog templomok: Atadage és Hetadage
  • Gal potha, a gránitkönyv
  • Kiri Vehera sztupája
  • Lankathilaka temploma
  • Gal Vihara - a gránit templom, a csodás álló, ülő és fekvő Buddha ábrázolásokkal.

Ami még a ráadás: Polonnaruwa csodás állatvilága, langúr- és makákómajmok csapata, színes papagájok, leguánok és varánuszok, óriás- és csíkosmókusok, teknősök, halászkirályok, és még sorolhatnánk.

Érdekesség: az 1980-as években a Duran Duran tagjait szintén megihlette a romváros - és az egész sziget - , és egy klipet készítettek Save a prayer címmel. Itt megnézhetitek: Duran Duran video

Azért jöhet tőlünk is néhány kép, ugye?

















































3. Dambulla sziklatemploma 1991

Mindig azt szoktam mondani: ez a hely a kedvencem. Ebből ne vonjatok le nagy következtetést, mindenhol ezt mondom, de mégis: ahogy mondják, "a hely szelleme" minden alkalommal lenyűgöz, megragad, felemel, megforgat, majd szépen lassan visszaejt és marasztal. Már lent, a lépcsősor elején.
160 méter magas gránittömb tetejére érkezünk fel, Sri Lanka szívében, a dzsungelfalvak által körbefogva. A barlangtemplom együttes a buddhista művészet remekműve; minden barlang Buddha életének jelentős eseményeiről készült falfestményekkel és aranyozott, különböző pózokban elkészített Buddha ábrázolásokkal teli.
A r. e. 1. századig tekintünk vissza, amikor is az Anuradhapurában uralkodó Vattagamini Abhaya király itt kényszerült menedéket venni a tamil királyok támadásai elől. Ő volt hát az akor még kolostorként működő együttes alapítója, s időnként az őt követő uralkodók is szívükön viselték a templomok gazdagítását - különösen a 12. és a 17.-18. századokban.
Az öt látogatható barlang közül a második a legnagyobb, 50 méter széles, 7 méter magas és 25 méter mély.
A szigeten talán Dambullában a legkézzelfoghatóbb a spirituális energia, a rezgés; a falfestmények pedig egyedülállóak a világon. A kilátás a templom udvaráról pedig a hab a tortán.



















4. Sigiriya sziklaerőd - az Oroszlánszikla - 1982

Sinha Giriya, azaz Oroszlánszikla a neve a 6. század óta a környéket uraló hatalmas csodának. A történészek szerint valaha egy oroszlán csücsült a tetején, aminek ma már csak a mancsát csodálhatja meg a lelkes utazó; ám egyesek szerint az állat többi része soha nem készült el. Akár ez, akár az az igazság, mindenképpen páratlan lehetőség felmászni a szikla tetejére, és sétálni egy kicsit az erőd romjai között.

Mégpedig azért is, mert a látványosság egyszerre a hedonista örömök háza, királyi erőd és szent komplexum; fizikailag a legmegterhelőbb és legfélelmetesebb program, és Sri Lanka vezető, leglátogatottabb látványossága. Bizonyítottan a világ egyik legősibb, turisták által látogatott helye, ezt pedig a Tükörfalon elhelyezkedő "graffitik"nek köszönhetően tudhatjuk.

Az erőd 200 méter magasan helyezkedik el, és a megmászásához át kell sétálnunk a várárkot átívelő hídon és a királyi kerteken. Megéri. A fizikai megterhelés elenyészővé válik, ahogyan egyre feljebb és feljebb jutunk, felidézve magunkban a két herceg, a két testvérpár viszálykodását, harcát, az erőd csupán 18 évet átfogó történetét és hanyatlását. Bármilyen következtetést vonunk le a végén, a megalomániás, de spirituális Kasyapa herceg mindenképpen lenyűgöző értéket hagyott számunkra. Csodás képessége volt a szépség észrevételére és kiemelésére, ennek bizonyítéka a gyönyörűen és mérnöki precizitással megtervezett és kialakított királyi kertkomplexum, a medencék, a szökőkutak, a Sigiriya freskók nimfái, és az oroszlán, aminek állítólag éppen a száján keresztül lehetett a palotába lépni. És amiért még érdemes megküzdeni az izzadással, a vádlifájdalommal, az egyre nehezebb levegővétellel, a tériszonnyal: a pazar kilátás minden oldalon, körbe-körbe forogva rálátunk a valódi Sri Lankára.

Tipp: odafenn kutyák élnek, éhesek és szomjasak, ha van Nálatok némi étel vagy víz, nagyon fognak örülni.





















5. Kandy Fog Temploma - 1988

Kandy királyi városa, ahová érdemes több napra érkezni. Az utolsó szingaléz király otthona, a szingaléz kultúra utolsó bástyája, mely egyben a buddhista világ legszentebb ereklyéjének, a Szent Fognak is otthont ad, míg világ a világ. Történjék bármi, Sri Lankán a buddhista sangha, a buddhista közösség mindig is kezében fogja tartani e csodát, mert ahogyan az itteni mondás tartja: "Akié a Fog, azé a hatalom".

Kandy büszkén és sikeresen tartotta magát évszázadokon keresztül a portugál, a holland és a brit hódítók ellenében, ennek hatása ma is tisztán érződik a hegyek által körülvett kulturális fővárosban. Valóban a kultúra fővárosa, összefogja és tartja a művészetek, főképpen a tradicionális öltözködés és táncok hagyományát.

A Dalada Maligawa, a Szent Fog Temploma a legnagyobb látványosság, a buddhisták Vatikánja, és persze az ehhez kapcsolódó, a 4. század óta minden évben! megrendezett Szent Fog felvonulás, az Esala Perahera. Minden év júliusában vagy augusztusában több, mint 100, díszes ruhába öltöztetett elefánt vonul végig a templomtól indulva a belváros szűk kis utcácskáin, a szent relikvia másolatát hordozva a vezető elefánt, a Raja Aliya hátán.

Persze, ha már itt vagyunk, meg kell néznünk egy tradicionális tánc showt, a híres-hirhedt Kandy tavat, a bazárban megbúvó hindu, buddhista, keresztény és muszlim templomocskákat, és érdemes elkirándulni a nem messze található Peradeniya Botanikus Kerthez is.
























6. Galle Holland erődje - 1988

Galle-ba a 16. század elején érkeztek meg a portugálok, akik a mai erőd alapjait letették, majd a 17. században fejlesztették "tökélyre" a hollandok (tulajdonképpen jelentős részét lerombolták, majd újraépítették), innen kapta a nevét is. Sri Lanka egyik legszebben és legteljesebben fennmaradt erődje, egy kis Európa. Végigsétálva a bástyákon, egytől a másikig, mintha visszasétálnánk az időben is, egyszerre lehetünk részesei az elmúlt századok eseményeinek, hangulatának. Az épületek megőrzik számunkra egy-egy kor hangulatát, buddhista, muszlim, hindu és mindenféle keresztény hatás mutatkozik a kis utcákon, néhány múzeum, kiállítás, közintézmények, kávézók, éttermek, falatnyi boltocskák és szálláshelyek tobzódnak itt. Valódi unikum a Holland Református Templom épülete és a Kormányzói Palota, amely most hotelként működik.





































7. Sinharaja esőerdő - 1988

Párás, nedves, misztikus és élettel teli dzsungel, folyók, tavak, vízesések, buja növényzet, kígyók, békák, óriáspókok, mókusok és majmok, s ehhez a dzsungelben felnőtt fiatal kísérők; mi kellhet még? Igen, ez Sri Lanka legcsapadékosabb területe, a kiváló állapotban megőrzött Sinharaja esőerdő. 11 hektáros ökológiai kincs, a flóra és a fauna megdöbbentő ötvözete, ahol kellemes sétát tehetünk.

Több, mint 130 madárfaj, rovarok és bogarak milliárdjai, hüllők, kétéltűek élnek az erdőben; az emlősök közül pedig említésre méltók a langúrmajmok és az óriásmókus (tudjátok, Sri Lanka nemzeti állatkája). Szintén találkozhatunk a megfoghatatlan leopárddal is.

Ahhoz, hogy egy teljesen autentikus dzsungeltúra élményben legyen részünk, mindenképpen egy gyalogtúrára kell beneveznünk, 3-4 óra séta az ösvényeken, az avarban, a domboldalakon, hidakon és gázlókon át; majd folyóban és vízesés alatti tavakban mártózhatunk meg. Vigyetek fürdőruhát!!










A fenti képek eredete: 
Tripadvisor, Sri Lanka Finder, Best of Lanka, Tours Lanka, My Little Adventure, Complex Manic, discoversrilanka.com, timeout.com - köszönjük.

8. a Központi Teavidék - 2010

2010-ben került be a sziget csodálatos Unesco látnivalói közé a végestelen végig zöldellő teaültetvényekkel borított Központi hegyvidék. Akár autóval, akár busszal, akár vonattal átutazni ezen a csodálatos tájon, mindenképpen ajándék. Ahogyan egyre feljebb és feljebb jutunk a hegyek között, egyre tágabbra nyitjuk szemünket és tárjuk szívünket, újabb és újabb levegőért kapkodunk, és próbáljuk befogadni a zöld ezer színében pompázó dombokat. Sri Lanka, vagy nevezzük a nevén: Ceylon teája a világ első számú forró itala. Aki egyszer eljön ide, a hegyek között átutazik, és a tetején megáll egy csésze teára, beáll a teagyár közepére, belélegzi a frissen tört zöld tealevél aromáját, a szárított tea illatát, az ott dolgozó tamil asszonyok verejtékének szagát, érzékeli az alázatot, a mosolyt, a nyugalmat; bizony az az utazó soha többé nem tud úgy meginni egy csésze teát, hogy ne jusson eszébe ceyloni utazása a hegyek között.
















Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat
Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel