Ugrás a fő tartalomra

Polgahawela Mahamevnawa Viharaya

Ismét egy hatnapos kirándulása indulunk, ám nem a megszokott formában. Colombóból nem keletre vesszük az irányt a szokásos módon, az elefántok felé, hanem elindulunk északra, mert szeretném felmérni, hogy meglátogassuk-e majdan csoporttal is a tamil területeket. A szokásos hatnapos kiránduláson is érintünk ugyan tamil területet, mégpedig a központi hegyvidéket, ahol a teaültetvények vannak, de a tamil lakosság nagy része mégiscsak északon és keleten él.

Arról már sokszor volt szó, hogy az összlakosságon belül a tamilok körülbelül 15 százalékot tesznek ki és ebből körülbelül 10 százalék az, akik az északi és a keleti partvidéken élnek. Ha gondoljátok, nyugodtan olvassatok utána a tamilok bejövetelével kapcsolatos gyönyörű RamaSita legendájának, itt találjátok. 

Amikor Colombóból elindulunk felfelé, arra kell felkészülni, hogy sziget felső egyharmadán él a lakosságnak a 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nagyon-nagyon kicsi a népsűrűség, tehát alapvetően kevés emberrel fogunk találkozni; és mivel a tamilok sokkal szerényebb körülmények között élnek, ezért kevesebb autóval is. És hát úgy várható, hogy eléggé más lesz majd a környezet is. Így aztán kíváncsian vágunk neki az útnak. 

A terveim szerint az elsőállomásunk Polgahavela Mahamevnawa Viharaya lesz, ugyanis egy csodálatos templomot építettek 1999-ben és ezt szeretnénk megnézni. Az interneten előzetesen talált képek alapján csodálatosnak tűnik és amikor megérkezünk, már tudom, hogy jó helyen vagyunk. 

Annak ellenére hogy nem egy több száz vagy akár több ezer éves templomot látogatunk meg a a harmónia és a béke sugárzik már az épületből is, ahogyan tartunk felé. 



Ahogyan a felirat is fogad minket: 

Azaz: 

"Az Áldott, a Magasztos, a Felébredett, Gautama Buddha 2600 évvel ezelőtt megvalósította a legmagasabb megvilágosodást Indiában, a Neranjara folyó mellett, miközben egy Bódhi fa alatt meditált. A Buddha megvilágosodása egy csodálatos korszak kezdetét jelentette - spirituális szabadságot az emberi és isteni bölcs lények számára. Az erre való emlékezés érdekében a Mahamevnawa Meditációs Kolostor tagjai összegyűltek és felépítették a Siri Gautama Buddha Palotát, azaz a Felébredett Gautama Buddha Palotáját, melyet alázatosan ajánljunk fel az Áldott lábai előtt."

Sri Lankára nem jellemző, aranyszínű templom magasodik előttünk; az viszont nagyon is jellegzetes ahogyan a kertet rendezik, és hogy a templom nem csak egy épület, hanem több épület gyönyörűen elrendezve - illetve a kertnek a beosztása is azt mutatja, hogy egy buddhista templomban vagyunk. Megtalálhatjuk itt a szentélyeket, a Szent Bódhi fát, a Sztupát (mint a buddhizmus egyik legszebb szimbólumát) és a holdkövet is. 

Már a bejáratnál megfigyelhetjük a jellegzetes oroszlán szimbólumot, ami a szingalézek ős-nagypapájára, az oroszlánra emlékeztet minket. Ne feledjük, hogy a szingaléz igen alázatos, de mégis nagyon büszke nép, és pont az oroszlán nagypapától örökölték ezt a tulajdonságukat - ezt mindig szemük előtt is tartják az életük során. 


A bejárathoz egy különlegesen szépen holdkő vezet, nagyon szépen látszik rajta a holdkövek minden jellegzetessége.

                                       


A Szent Bódhi Fa





Bent a templomban nem lehetett felvételeket készíteni, de a kertet és a hozzá tartozó területeket viszont hamar birtokba vettük. 

A belső szentélyben el tudtunk egy kicsit időzni, hallgattuk a mantrákat, melyek folyamatosan szólnak; és figyeltük a helyieket, akik a szentélyt látogatják. 

A kolostort théraváda szerzetesek vezetik, akik lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy megtanulhassuk a Buddha Tanítását az éberségről, a koncentrációról, az erkölcsről, az együttérzésről és a Szeretetről. A kolostor minden látogató számára nyitva áll, hogy megismerhesse az Utat, melyet a Megvilágosodott kínált számunkra a Kr. e. 6. század környékén, hogy szenvedésmentes életet tudjunk élni. Nappali látogatóként mindenkit fogadnak. A férfiak előzetes bejelentkezés alapján 3-7 nap közötti időt tölthetnek a kolostorban. A nők számára ez a kolostor csak nappal látogatható, az ő számukra a Dambadeniya Anagarika Kolostor áll nyitva. 

"Itt Buddha tanításait modern, könnyen érthető nyelven mutatják be. Ami egyedülállóvá teszi Mahanevnavát, az az az erőfeszítés, hogy a Legfelsőbb Dhammát eredeti formájában hozza el a hallgatókhoz. Emiatt fiatalok és idősek egyaránt hallgatnak a Dhammára, és gyakorolják az erényt, a koncentrációt, a tudatosságot és a bölcsességet, hogy felismerjék a Legfelsőbb Buddha által feltárt Négy Nemes Igazságot . Jelenleg több mint 650 szerzetes, több mint 100 Anagarika apáca és világi tanítványok ezrei gyakorolják a Dhammát a Mahamevnawa kolostorokban szerte a világon. Jelenleg több mint 70 Sri Lanka-i és nemzetközi fióktelep működik, köztük Kanadában, az Egyesült Államokban, Angliában, Ausztráliában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Írországban, Dél-Koreában és Indiában." https://mahamevnawa.org/about-us/

Ez a hely több, mint egy kolostor. Ez az a hely, ahol elmélyedhetünk a Tanításban, s feltárhatjuk a magunkhoz, az Énünkhöz vezető utat. Azt az utat ismerhetjük meg, amelyen folyamatos haladással megtanulhatjuk, miként kelthetjük életre magunkban a szerető együttérzést. 

Az egyik szerzetes éppen ceremóniát hajtott végre. 





Arahat Mahinda, Asoka indiai király fia, aki elhozta a buddhizmus filozófiáját Sri Lankára. Ő volt az első buddhista szerzetes a szigeten. 




Mindent összevetve csodálatos helyre épült ez a gyönyörű templom érdemes meglátogatni, ha valakinek erre visz az útja. Maga a templom nagyon igényesen lett kialakítva, monumentális, aranyszínű, már ezzel együtt is igen lenyűgöző; de maga az energia, ami itt található, valami hihetetlen békességet áraszt.

Ha ajánlatot szeretnél kérni, itt megteheted: Kapcsolat

Ha egyedül szerveznéd utadat, kattints ide: Útikalauz Sri Lanka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel