Ugrás a fő tartalomra

A buddhizmusról képekben 2.

A buddhizmusról képekben 2. 

Azt még nem írtam, hogy mindösszesen 76 buddhista - Buddha előző életeiről szóló kép van megfestve a sztupa falain, s a képek kétszer ismétlődnek. 

Ha a képekkel továbbhaladunk, Sumedha után azt a képet látjuk, mikor Sakjamuni Buddha egyik előző életében, mint kereskedő, vizet talált a sivatagban. 



A történet pedig a következő: 

Abban az időben, amikor Brahmadatta Kasi tartományban uralkodott, a Bodhisattva kereskedőként született újra. 500 szekere volt. 

Egy napon következő útjára indulván, elindult a sivatagnak. A sivatag homokja olyan finom volt, hogy lehetetlenség volt az összezárt markában tartani az embernek, minduntalan kifolyt az ujjak közül. S amikor felkelt a nap, a homok olyan forróvá lett, hogy képtelenség volt rajta lépni, megégette az emberek lábát. Azok, akiknek mégis muszáj volt áthaladni a sivatagon, mindig elégséges fával, vízzel, élelemmel (olajjal és rizzsel) szerelték fel magukat, és éjszaka utaztak. Nappal pedig kipányvázták az ökröket, ettek, s a hűvösben heverésztek. Amikor lement a nap, felszerelték az ökröket, s indultak tovább. Nem bíztak semmit a véletlenre: tapasztalt vezetőt fogadtak, hogy az a csillagok útmutatása szerint biztonságban vezesse át őket a sivatag másik oldalára. 

Amikor már jó sok ideje vándoroltak, a kereskedő azt gondolta: "No, ezt az éjszakát most pihenve töltjük itt, s utána végére érünk utunknak." Ezért kiadta a parancsot a letáborozásra, kipányvázták a szekereket, és megvacsoráztak. 

A vezetőjük elrendezte élelmiszer tartalékukat az első kordén, majd lefeküdt, s csillagokat nézte maga felett, melyek vezették őket útjukon. Hogy, hogy nem, egyszer csak elaludt, s míg aludt, az ökreik megfordultak, s visszamentek azon az úton, ahonnan jöttek. Az ökrök egész éjjel mentek, így jó messzire kerültek gazdáiktól. 

Amikor a vezető felébredt, kiabálással ébresztette társait: "Állítsátok meg a szekereket! Állítsátok meg a szekereket!" 

Azok rögtön futottak, de az egész nap eltelt, mire vissza tudták hozni a kocsikat az ökrökkel, s rájuk esteledett megint. Az emberek siránkozni kezdtek: "Hiszen ez ugyanaz a táborhely, ahol az előző éjt töltöttük! Elveszett egy napunk, elfáradtunk, nem tudunk továbbmenni; s nem maradt, csak egy kevéske fánk és az összes vizünk elfogyott. Elvesztünk!" Ezzel kifogták az ökröket a szekérből, összetették két kezüket a fejük felett, s mindegyik lefeküdt aludni, reménytelenül, ki-ki a saját szekere alatt. 

De a Bodhisattva ezt mondta magában: "Ha elcsüggedek, ők itt mind meghalnak, velem együtt." S nem feküdt le, hanem egészen reggelig járkált a hűs homokon. Egyszer csak megpillantott egy csomó kura-füvet, amelyről ezt gondolta: "A kura-fű víz nélkül nem maradhat életben itt. Ezért mindenképpen víznek kell lennie alatta valahol". 

Felébresztette társait és megkérte őket, hogy kezdjenek el ásni a fűcsomó alatt. Mikor már legalább 60 könyöknyit ástak, az ásójuk egy kövön csattant; s ahogy a csattanást hallották, kétségbeestek. De a Bodhisattva ezt gondolta "Víznek kell lennie a kő alatt". Ezzel leugrott a gödörbe, s fülét a kőre tapasztva hallgatózott. Hallgatta, merre megy a víz. Meg is hallotta a víz csobogását, felmászott, s hívta az inasát: 

"Fiam, ha most feladod, mind elpusztulunk. Ne csüggedj! Vedd ezt a fémkalapácsot, menj le a gödörbe, s mérj egy hatalmas ütést a sziklára. 
A fiú engedelmeskedett, s bár a többiek mind kétségbeesetten álltak a gödör körül, ő nagy elszántsággal lement és ráütött a sziklára. A szikla kettétört, s már nem volt többé semmi, ami elállja a víz útját, mely feltört a szikla alól, mégpedig olyan magasan, mint egy pálmafa. Nem hogy inni tudtak belőle, de meg is tudtak fürödni. Ezután rizst főztek, megvacsoráztak és megetették az ökröket is vele. Ezután egy zászlóval megjelölték a kutat, majd folytatták útjukat s elértek a kijelölt céljukhoz. 
Eladták minden árujukat, sikeres üzletet kötöttek, jó haszonra tettek szert, majd hazatértek otthonaikba, s mikor eljött az idő, ki-ki tettei szerint távozott evilági életéből. 
És a Bodhisattva ajándékokat adott mindenkinek, s egyéb erkölcsös tetteket hajtott végre, majd számára is eljött az idő, s távozott következő életébe, tettei szerint. 



  




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel