Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka - egy kicsit másképp

Munkánk folytán elég sok magyar - Sri Lankával kapcsolatos -blogot, úti leírást, fórumot olvasgatunk, és egyre inkább megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy valamiképpen hozzászóljak. Sajnos, a korábbi tapasztalataink alapján ezeken az oldalakon ezt már nem tudom és nem is szeretném megtenni  mert az emberek (nem) néha borzasztó reakciót mutatnak; konkrétan leugatják az ember gondolatait. Megtanultam tehát ezeken a fórumokon elhallgatni, magamban tartani a gondolatokat, és végre felismerni: semmilyen vitának nincs értelme. A másik ember úgyis érti, hogy mit szeretnék mondani. Csak úgy csinál, mintha nem. Mert ő az erősebb, az okosabb, a bölcsebb. És mert hazudik. Magának. :(

Egyszer még otthon, Dunaharasztiban, reggel nem indult el a számtógépem. Hamarjában bevittem az akkor legnagyobb, Fő úton lévő computerboltba, és kértem, nézzék meg, mi lehet a baj. Kb. 10 perc múlva eszembe jutott, hogy benne felejtettem az sd kártyát, amiről képeket nézegettünk. Rögtön elmentem a gépért, és elmondtam a srácnak: rájöttem, azért nem indul a gép, mert benne van a kártya, és onnan akar bootolni a rendszer. Közölte, hogy egy nagyon bonyolult problémája volt a gépnek, amit ő megcsinált és 5000 ft lesz. 15 perc telt el. 

Hogy ez hogy jön ide? Úgy, hogy azt érzem, hogy sokan bizony csakis egyféle nézőpontot vesznek figyelembe: a sajátjukét. Megszűnőben van az empátia, az együttérzés, az odafigyelés.  Az index fórumot olvasgatva látom, hogy a kommentek egy része Ázsia - és egyben Sri Lanka - becsapós oldalát mutatja be. Igen, nem tagadom, van ilyenje... Évszázadok óta, nemzedékeken keresztül tanították őket erre a fehérek, ne feledjétek, jöttek és elvettek mindent, ami kellett. (Akit érdekel, nézzen utána a gyarmatosítás korának.) Azok a fehérek, akik most visszajönnek nyaralni. 

Igen, ha tehetik, becsapnak. Nem azért, mert rossz emberek, hanem mert ha van kiimádkozható pénzed, akkor az miért ne legyen náluk. De ha jelzel, hogy képben vagy, hogy figyeltél, akkor visszakapod. Nem kell fenyegetőznöd, rendőrt hívni. Visszaadja. És mosolyog. Megpróbálta, nem jött össze. Nem morog. Nem anyázik. Ugyanez van a közlekedési baleseteknél, és bármilyen nézeteltérésnél. A szingaléz ember nemcsak tudja, hogy a harag haragot szül, de gyakorolja is. 
Lassan 3 éve itt vagyunk, mégis velünk is próbálkoznak. Dinnyét veszünk. 
- Mennyibe kerül? 
- 100 rúpia egy kiló, mondja. Mennék tovább felháborodva. 
- Oké, oké, 50. 
- Rendben. Kiválasztok két kicsit, ráteszi a mérlegre. - 6 kg - mondja mosolyogva. Látom, hogy 5 kg, van szemem. 
- 5 kg.  - mondom. 
- Jó, 5 kg- mondja mosolyogva. - 300 rúpia.
- 250 - mondom. 
- Jó, 250 - mondja mosolyogva. 
Boldogan távozunk. Integet. Gihilla enda. Gyere máskor is.  

A mi mottónk: Szemlélődve, nem kritikusan. Azért ez, mert a helyiek ezt élik. Érdeklődéssel néznek, amikor tépem a hajam, ordibálok, idegeskedek: "jé, ilyen is van... Ő így viselkedik. De fura..." Nem reagálja le visszaordítással (nagyon kevés a kivétel), rám hagyja. Maximum sajnál. Teljesen jogosan. 
Aki ismer minket, tudja, hogy sok minden történt itt velünk, mi is találkoztunk olyan emberekkel, akik megpróbálták elvenni anyagi javainkat (megjegyzem, a fő illetékes elvtársnő magyar...). A közlekedésben szabálytalanok, kész életveszély. Az utcán a férfiak beszólnak, nyalogatják a szájukat, ha fehér nőre néznek. Köpködnek, vakargatják a töküket. Sokszor értetlenek. Iszonyúan büszkék és van, hogy rasszisták. De tőlem mindig távol állt, hogy általánosítsak: a szingalézek tolvajok, az oroszok bunkók, a németek hangosak, stb. Itt azt mondják, olyanok vagyunk, mint a kezünkön az ujjaink: mindegyik más. Ez maximum érdekes lehet az embernek, de soha nem elítélendő. 

Soha, de soha nem történt meg, hogy egy helyi ember elítélt volna az alakom, a modorom, az öltözködésem, vagy ilyesmik miatt. Maximum a reakciómmal nem ért egyet. Nem érti, miért nem köszönök neki, ha előző nap megharagított. Az tegnap volt... Ma pedig ma van. Miért cipelem? Nemrégiben kiabáltam megint. Megváltoztattak árakat, amiket egész szezonra adtak ki. Mondhatni, szerződést szegtek. Fél óra múlva visszahívtam és elnézést kértem. Azt mondta: nem kell elnézést kérni. Ez a Te stílusod, így reagálsz. Így fogadunk el. Ha akarsz, majd változol. Neked lesz jobb...

Nem szeretnék senkit meggyőzni. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, ha ide készül: az itt élő emberektől nagyon sokat lehet tanulni, ha valaki elég nyitott rá. Mi szerencsések vagyunk, itt lehetünk és tanulhatunk. Türelmet, toleranciát, megértést, egyszerűséget, lemondást, és főleg magunk megismerését. Azt szoktam mondani, ezalatt a 3 év alatt többet éltem és tapasztaltam, mint a megelőző 39 évben. 

Sri Lanka még mindig egy aránylag zárt ország. Egy sziget. Nehezebben lát rá a világra, főleg egy kis dzsungelbeli falu közepéből, ahol nemigen van internet. Tamás szokta mondani: 500 éven keresztül gyarmat voltak, eltiporva, kihasználva. Aztán jött a 30 évig tartó polgárháború, amit a cunami követett. Olyan kevés lehetőségük volt eddig "fejlődni". Adjunk esélyt nekik.
Én azt szoktam mondani, olyanok, mint a gyerekek: feszegetik a határokat. Próbálkoznak. Ha a saját gyerekünkkel tudunk türelmesek lenni, másokkal miért nem? 
Mert nem tanultuk meg. Elgondolkodom: és még mennyi mindent nem tanultunk meg? A toleranciát? A megértést? A szeretetet? Na, itt keresgéljünk. Magunkban. 
Van egy barátom Pesten. Önzetlen, szeretetteljes. Együtt érző. Ismeri az embereket, mégis képes szeretni. Ő mondta nekem: "A lényeg az, hogy úgy kell szeretni, valakit, ahogy van, a hibáival, szokásaival, mindennel együtt. Nem szabad elítélni senkit. Nem mindegy, hogy szeretjük magát az embert, vagy azt a képet, ami bennünk kialakult róla".  

És még csak annyit, ami most fogalmazódott meg, írás közben: Sri Lanka mindenkinek azt az arcát mutatja, amilyen maga az utazó. Amit magával hoz. Minden belőlünk indul és oda tér vissza. Ha nyitott vagy és megismerni jöttél, nem elítélni, akkor nem fog egy hétig esni, nem fognak becsapni és nem válik rémálommá a nyaralás. Vagy esni fog... De kit érdekel? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Sri Lanka nyáron? Ezek megőrültek?

Szó sincs őrületről. Sri Lanka télen és nyáron is szeretettel, csodás programokkal és pláne jó idővel vár Mindenkit. S hogy miért is javasoljuk a nyáron való utazást Ázsiába? Sri Lanka – nyáron, mégpedig gőzerővel. Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes Sri Lankára utazni, mikor van jó idő, mikor nem esik egyfolytában az eső és a sziget melyik részén melyik évszakban érdemes foglalni. Ezek mind jó kérdések. Az utazó az út tervezésekor egyértelműen figyelembe kell, hogy vegye az időjárási viszonyokat, ha másért nem, hát azért, hogy fürdőruhát csomagoljon-e vagy pedig hócsizmát. „Nyáron biztosan sokkal melegebb van.” Ez a leggyakoribb kijelentés, amit itt hallani szoktunk az időjárással kapcsolatban. S azonnal meg is cáfoljuk. Sri Lanka az az ország, ahol az óceánpartokon egész évben 30 fok van. Na jó, néha lecsökken akár 26 fokra is. Az, hogy télen meleg van nálunk, az nem jelenti azt, hogy nyáron még melegebb, hiszen a trópusi időjárásban nincs akkor hőmérséklet i