Ugrás a fő tartalomra

Sri Lanka látnivalók - A Kandy Esala Perahera

Ismét közeledik az augusztus, amikor is megrendezésre kerül Sri Lanka legrégebbi ünnepe, a Kandy Esala Perahera, azaz a Kandy Felvonulás. A Felvonulást először a Szent Fog érkezésekor, a 4. században Kirti Sri Meghavanna király szervezte meg, amikor is egyesítette az ereklye ünnepét az esőünneppel. A 4. század óta minden évben megrendezésre kerül az ünnepségsorozat. 
Az ünnep kezdőnapja mindig az Esala, azaz a júliusi-augusztusi - éppen hogy esik - félhold éjszakáját követő nap, az idén (2015.) augusztus 15. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy az elefántok tortúrája miatt mi már nem látogatjuk ezt az eseményt, ám maga az ünnep létezik, és így született róla egy cikk. 


Lássuk a menetrendet:


Augusztus 15-től 19-ig, azaz 5 napon keresztül tart az ünnepség első része, mégpedig a Fog templom területén épült 4 hindu templomban. A templomok Sri Lanka négy védőszentjéről kapták nevüket: Vishnu, Kataragama, Pattini és Natha. Mindegyik dewala (hindu templom) elé jak fa csemetét ültetnek a ceremónia alatt. Az Esala-fa, azaz az indiai Laburnum Cassia Fistula (Indiai aranyvessző) nevű fa az év ebben a szakában borul virágba. Eredetileg ezt a fát ültették a négy templom elé, ma már jakfát ültetnek, mégpedig négyfelé vágják, s a Maha Natha templomból szóló dobkísérettel viszik szét a többi templom elé. 5 teljes napon át tartanak a ceremóniák az elültetett fák körül dobok, lámpások, zászlók kíséretében. A templom vezetője, a Kapurala egy arany fegyvert hordoz körbe, melyet a legenda szerint a templom hindu istene használt az ősi harcokban. 



Esala fa

Esala Fa

Jak fa

Jak fa
Esala fa
 Augusztus 20-24-ig, szintén 5 napon át tart a Kumbal Perahera. Nevét arról a speciális emelvényről kapta, melyre a jak fát ültetik. Az emelvény egy kör alapon álló termeszvárra hasonlít, mely szingalézül humbaha. A ceremónia küldetése a gonosz varázslatok és a rosszindulat távol tartása. A ceremónia tehát a 6. éjszakán kezdődik, ez az eső éjszaka, amikor a felvonulás elindul a hindu templomok területéről, és csatlakozik a Szent Fog felvonuláshoz. A Fog templom vezetői hagyományos fehér, a Kandy királyságbeli ruhájukat viselik. Minden éjjel egyre több elefánt csatlakozik a menethez, így téve azt egyre nagyobbá, grandiózusabbá és színesebbé. 


Augusztus 25-28-ig tart a Randoli Perahera. Nevét a királyné gyaloghintójáról kapta, mely szingalézül randoli. Egészen 1775-ig a mindenkori királyné gyaloghintója a Szent Fog mellett haladt a menetben. Ám amikor a Szent Fog templomába került a felvonulás, Sri Kirti Rajasingha király elrendelte, hogy a királyné hintója csakis a felvonulás végén haladhat, mivel nők nem vonulhatnak fel közvetlenül a Fog mellett. (Elvileg a királyné azon a jogon haladt a Fog mellett, mivel ő képviselte a menetben a hindu istenségek feleségeit, azaz az istennőket, mindenesetre ezt akkor megszüntették). 



Augusztus 29-én tartják a Randoli Felvonulást, majd augusztus 30-án fejeződik be az ünnepség a Dawal Peraherával. Ekkor a menet a felvonulás után újra elindul, végigmegy a Ward Streeten, majd a a Trincomalee Streeten, egészen az Adhanamaluwa Templomig, ahol átmenetileg ezen a napon őrzik a Szent Fogat. Ezt is a fenti király vezette be, annak emlékére, hogy itt hamvasztották el édesanyját. 


Másnap hajnalban kezdődik a Vízvágási ceremónia. Eredetileg a csaták győzelmére vezették be, Kataragama hindu háborúisten vérfoltos kardjával hajtották végre. Ma a négy hindu templom vezetője megtölt egy-egy serleget a folyó vízével, melyet előtte egy karddal tisztítottak meg ("vágásokat ejtve" a vízen), s ezt a 4 serleget a négy templomban őrzik egy éven át, amikor a következő ceremónia alatt frissre cserélik bennük a vizet. Ezután a Katukelle Road-ra tart a menet, ahol a Ganésa templomban fejeződik be az aznapi ceremónia. 

Az ünnepségsorozat végső momentuma másnap jön el, amikor is a Szent Fog visszatér eredeti helyére, a Fog Templomba. A hindu menet a Hill Streeten csatlakozik hozzá, együtt vonulnak a Trincomalee Streeten és a King Streeten, majd háromszor megkerülik a Fog templomot. Ezután a hindu menetek visszatérnek saját templomaikba. A régi időkben a vezetők ekkor a király elé vonultak, hogy bejelentsék: a felvonulás rendben lezajlott. 

Ezen az estén a hindu templomokban áldást recitálnak. A Vishnu templomban a Walli Yakum ceremóniát folytatják le a gonosz távol tartása végett. 

Tehát a híres Kandy Esala Perahera még egyszer: 

A Szent Fog Felvonulás +
  • A Natha hindu templom felvonulása
  • A Vishnu hindu templom felvonulása
  • A Kataragama hindu templom felvonulása
  • A Pattini hindu templom felvonulása.

A szereplők

  • Ostor hordozók, akik a brit éra óta megtisztítják az utat és jelzik a menet közeledtét. Külön művészete van és egyáltalán nem olyan könnyű, mint látszik. Az ősi időkben az adigarok (miniszterek) töltötték be ezt a tisztet. Csak a Randoli Peraherától vesznek részt, a Kumbalon még nem. 

  • Zászlóhordozók, akik a tartományok és templomok zászlajait hordozzák az út két oldalán. 

  • A Peramunerala - a tisztviselő, aki az első elefánton ül. Az ősi időkben ő tartotta magánál a király felvonulásra engedélyt adó okiratát. Ma a Lekam Mitiya-t hordozza körül, ami egy pálmalevélre írott szöveg, mely a Fog templom által birtokolt földeket, az ott dolgozó emberek adatait és az általuk végzett szolgáltatásokat tartalmazza. 

  • A dobosok, akik különböző dobokon játszanak. A ritmus és a dobok mozgatása különlegesen élővé teszi a felvonulást. 

  • A Gajanayaka Nilame, aki a régi időkben a királyi istállómester volt, s ő volt a felelős az elefántok befogásáért. Ezüst ösztökélőt tart a kezében. 



A Kariyakorale, aki tisztség szerint a Gajanayake Nilame-t követi, az ő feladata a felvonulások egymáshoz kapcsolódásának biztosítása. Kisebb templomi vezetők, dobosok, táncosok veszik körül. 



Őt követi a legfőbb látványosság, a Vezető elefánt, a Raja Aliya, hátán az arany ládikával, mely a Szent Fog másolatát őrzi. Az elefánt fehér szőnyegen lépdel végig. Akik szerencsések és bejutnak az Oktogonba, végignézhetik, ahogyan a Diyawadana Nilame kihozza a ládikát, és felhelyezi az elefánt hátára. Az elefánt ezután kisétál a fehér szőnyegen az utcára, ahol hangos "sadhu" kiáltással fogadják az emberek. Gyönyörű, ahogy a Raja Aliya (elefánt) lesétál a lépcsőkön, olyan fegyelmezetten és óvatosan, mintha érezné az esemény súlyát és saját felelősségét. A királyi érában maga a király hozta ki a ládikát saját kezében. Az elefántot is táncosok, dobosok kísérik.



A Diyawadana Nilame követi az elefántot a menetben. A tisztség az egész ünnepség sorozatért és magáért a Szent Fogért felelős, immár 1600 éve.



A felvonuláson több mint 100 gyönyörűen feldíszített elefánt vesz részt, a sziget minden tájáról egybegyűjtik őket és külön szabójuk elkészíti számukra drágakövekkel kirakott jelmezüket. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel